Læs også:

Close
mor og datter (Foto: Pexels)

NEWS: Ny undersøgelse: Danske mødre har kronisk dårlig samvittighed

Nyheder  | 

Ny undersøgelse: Danske mødre har kronisk dårlig samvittighed ·  Verden har ikke nået et eneste af 2020-målene, der skulle redde biodiversiteten · Covid-19 øger behovet for bæredygtig udvikling i Afrika · Enhedslisten vil bruge over en milliard kroner på at forbedre forholdene i ældreplejen · Dansk film modtager Emmy-pris · Dagens billede: To tredjedele af verdens vilde dyr er udryddet siden 1970

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny undersøgelse: Danske mødre har kronisk dårlig samvittighed

Knap ni ud af 10 mødre oplever at have dårlig samvittighed som en del af dagligdagen. Det viser Vores Børns nye familielivsundersøgelse.

Stort set alle forældre i Vores Børns familielivsundersøgelse, som næsten udelukkende er kvinder, bliver ramt af dårlig samvittighed. 87 procent oplever dagligt eller ugentligt at blive ramt af dårlig samvittighed. Og det er ikke småting, der kan få selvbebrejdelsen til at gnave. 79 procent af mødrene får dårlig samvittighed, hvis de er fraværende over for deres børn. 74 procent, hvis de råber ad deres børn. 59 procent, hvis de henter sent i institutionen. 55 procent, hvis de tillader meget skærmtid. 36 procent, hvis de arbejder for meget, og ligeledes 36 procent, hvis de serverer usund eller færdiglavet mad. Dette oplyses af Egmont Publishing i en pressemeddelelse.

Der er mange uskrevne regler for moderskabet anno 2020. Men de skyhøje forventninger kommer ofte i karambolage med hverdagens realiteter, og det giver de fleste danske mødre dårlig samvittighed.

– Måske kan en del af forklaringen med den dårlige samvittighed skyldes, at kvinder stadigvæk ser ud til at være dem, som står for de fleste af de ‘usynlige opgaver’ i forhold til børnene. Mens mange deler de praktiske opgaver i hjemmet med deres partner, er det tit mor, der er familiens projektleder. Over en bred kam viser vores undersøgelse, at det er hende, der for eksempel husker at bestille tid ved lægen, har styr på skiftetøjet og overfører penge til klassekassen. Det fylder naturligvis mentalt, og det kan give dårlig samvittighed, hvis man af og til ikke har styr på det, forklarer Mette Hovmand-Stilling, chefredaktør på Vores Børn.

(Foto: PR)
1.263 forældre med børn i alderen 0-10 år har deltaget i undersøgelsen, der er indsamlet i sommeren 2020. Undersøgelsen er gennemført af Egmont Publishings analyseteam for Vores Børn. (Foto: PR)

Læs også: 5 grunde til, at du kan tage en middagslur med god samvittighed

Verden har ikke nået et eneste af 2020-målene, der skulle redde biodiversiteten

I 2010 underskrev statsledere fra 194 nationer de såkaldte Aichi-mål i Japan. En aftale som havde til formål at forbedre biodiversiteten på 20 områder frem mod 2020. Dog viser FN’s nye Global Biodiversity Outlook 5-rapport, at ikke ét eneste af de 20 mål er opfyldt. Dog viser rapporten, at seks af hovedpunkterne er delvist opfyldt, mens punktet om at beskytte koralrevene faktisk er forværret. Det skriver The Guardian.

–  Jordens levende systemer som helhed bliver beskadiget. Og jo mere menneskeheden udnytter naturen på ubæredygtig vis og underminerer dens bidrag til folk, desto mere underminerer vi vores eget velbefindende, vores sikkerhed og velstand, udtaler Elizabeth Maruma Mrema, der er sekretariatschef for FN’s Concention on Biological Diversity, til The Guardian.

De 20 mål skulle bremse tabet af biodiversitet, dette ved blandt andet at reducere ødelæggelsen af habitater, udbrede bæredygtige landbrugsmetoder og reducere forureningen.

Læs også: Sådan spiser du mere klimavenlig mad

Covid-19 øger behovet for bæredygtig udvikling i Afrika

Med en voksende befolkning vil Afrika i de kommende år stå over for en omstilling i kontinentets fødevareproduktion. Et tæt samarbejde mellem dansk erhvervsliv og de danske myndigheder skal bidrage til en mere bæredygtig udvikling i flere afrikanske lande.

Frem mod 2050 vil befolkningen i Afrika stige med en milliard mennesker. Det betyder, at flere munde skal mættes og jobs skabes. Flere lande kæmper aktuelt med Covid-19 pandemien, som udfordrer sundhed, vækst og økonomi.

Det er derfor vigtigere end nogensinde, at forbindelsen mellem de afrikanske lande og lande som Danmark styrkes. Dette skete da repræsentanter fra en række afrikanske lande, fødevareklyngens virksomheder og Udenrigsministeriet mødtes til Africa Business Forum. I år deltog udviklingsminister Rasmus Prehn med en tale og deltager desuden i paneldebat.

– Vi er nødt til at skabe jobs og sikre fødevarer på det afrikanske kontinent, ikke mindst i lyset af COVID-19. Danmark har meget at tilbyde og vi kan yde et væsentligt bidrag til den bæredygtige udvikling ved at bruge vores egne erfaringer ude i verden. Jeg er derfor stolt af at kunne lancere et nyt myndighedssamarbejde mellem Fødevarestyrelsen og nigerianske myndigheder om fødevaresikkerhed og faglærte, hvor både offentlig og privat ekspertise og know-how drages i spil, udtalte udviklingsminister, Rasmus Prehn.

Som noget nyt oprettes et myndighedssamarbejde mellem Danmark og Nigeria på landbrugs- og fødevareområdet. Målet med samarbejdet er at skabe bæredygtig vækst i Nigeria og styrke relationerne mellem Danmark og det folkerigeste land på kontinentet. Danmark har et lignende samarbejde inden for landbrugs- og fødevareområdet i Afrika med Kenya. Dette oplyses af Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

afrikanske børn, glæde (Foto: Unsplash)
Målet med et øget samarbejde er at skabe jobs og udvikling i de enkelte lande og skabe et bedre grundlag for danske virksomheders samarbejde om projekter i landene. (Foto: Unsplash)

Læs også: Samarbejde mod madspild vil redde tonsvis af danskernes æbler

Enhedslisten vil bruge over en milliard kroner på at forbedre forholdene i ældreplejen

Enhedslisten går ind til de kommende finanslovsforhandlinger med et hovedkrav om, at der skal afsættes over en milliard kroner til 2000 flere ansatte i ældreplejen. Dette for at få højnet kvaliteten og omsorgen i ældreplejen. Det fortæller Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til TV 2.

Helt konkret foreslår Enhedslisten følgende:

  • Ansættelse af 1500 ekstra fuldtidsmedarbejdere på ældreområdet.
  • Ansættelse af 500 ekstra fuldtidsmedarbejdere på plejecentre.
  • At der afsættes 200 millioner kroner om året til faglig sparring og supervision af social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen.

Læs også: #Ensomhed2020: Spot en ældre ensom person og gør noget

Dansk film modtager Emmy-pris

Natten til søndag modtog den dansk-syrisk producerede dokumentarfilm “The Cave” en Emmy for Bedste Dokumentar under Emmy Awards 2020. Det skriver Berlingske.

Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær, der i Danish Documentary Production A/S, er de danske producere bag filmen. Tidligere på ugen havde filmens tre syriske fotografer også modtaget en pris for deres indsats.

– Jeg er super glad og stolt af hele produktionen. Det er ikke let at lave film i en krigszone, og det har holdt hårdt i mange år, udtaler Kirstine Barfod.

Filmen “The Cave” var nomineret til i alt fire Emmy-priser for Bedste Dokumentarfilm, Bedste Fotografering for en dokumentarfilm, Bedste Instruktør for en dokumentar samt Bedste Manuskript for en dokumentar.

Læs også: NEWS: Stor international filmfestival vil have kønsneutrale priser

Dagens billede: To tredjedele af verdens vilde dyr er udryddet siden 1970

Læs også: NEWS: Ny forskning viser vej til den optimale strålebehandling af brystkræft

citroner bryst bryster hænder (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·