Læs også:

Close
citroner bryst bryster hænder (Foto: Unsplash)

NEWS: Ny forskning viser vej til den optimale strålebehandling af brystkræft

Nyheder  | 

Ny forskning viser vej til den optimale strålebehandling af brystkræft · Ny og gratis telefonrådgivningslinje til par lanceres · Det brænder i USA · Cardi B skal skilles · Udstillingen ‘Nedsmeltning’ på Reffen i tre dage · Dagens video: Ali er verdens bedste til at lave tunnel · Fredagsfjol: Når fjol og alvor blandes 🕺

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny forskning viser vej til den optimale strålebehandling af brystkræft

Hvert år får cirka 3.500 kvinder i Danmark strålebehandling efter brystkræft. Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt kvinder i Danmark. I en ny dansk ledet undersøgelse med næsten 2.000 medvirkende er man kommet frem til en mindre belastende og mere skånsom strålebehandling af brystkræftpatienter i Danmark. Kræftens Bekæmpelse har støttet undersøgelsen, som er et af verdens største studier af brystkræft og strålebehandling.

Undersøgelsen blev indledt i 2009 og førte i 2014 til, at de danske retningslinjer for strålebehandling blev ændret for de brystkræftpatienter, som har brystkræft uden spredning til lymfeknuder i armhulen, og som kun skal have stråler på brystet. Det gælder to ud af tre af de kvinder, som får anbefalet strålebehandling efter brystkræft. Samlet over 2.000 patienter årligt i Danmark.

Hvor man tidligere gav kvinderne strålebehandling mod brystet i fem uger, blev det på grund af studiet standard at give strålebehandling i tre uger. Det vil sige færre strålebehandlinger, men med større dosis pr. gang. I studiet blev der trukket lod, om den enkelte kvinde skulle have tre eller fem ugers strålebehandling.

Nu er halvdelen af kvinderne fulgt i syv år eller mere. Konklusionen er, at der er en smule færre bivirkninger blandt kvinder, der får stråler i tre uger. Risikoen for tilbagefald af kræft i brystet er lav og den samme som ved stråleterapi i fem uger – nemlig tre procent efter ni år.

– Med disse resultater har vi nu solid dokumentation for, at langt de fleste kvinder kan nøjes med kortere stråleforløb på altså tre uger, men med større dosis stråler pr. strålebehandling, og at det er ligeså effektivt og sikkert som fem ugers behandling, udtaler professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital Birgitte Vrou Offersen, der har ledet undersøgelsen, der udgår fra Den Danske Bryst Cancer Gruppes (DBCG) Stråleterapiudvalg.

Hun forventer, at studiet får international gennemslagskraft. På tværs af Europa er det stadig cirka halvdelen af de kvinder, som studiet omhandler, der får det lange behandlingsforløb på fem uger.

– Det, som afholder kræftlæger fra at give den korte behandling, er bekymring for flere senfølger til strålebehandling hos moderne behandlede patienter, som for eksempel får den nyeste type kemoterapi kombineret med stort brystvolumen over 600 ml samt rygning, som er faktorer, der øger risikoen for skader.

– Vi kan imidlertid ikke finde nogen undergrupper af kvinder, hvor det er bedre med fem ugers strålebehandling, og jeg vil mene, at vores studie tager højde for alle tvivlsspørgsmål og leverer dokumentation for, at man trygt kan gå ned på tre ugers strålebehandling, slutter hun.

citroner bryst bryster hænder (Foto: Unsplash)
Ny forskning viser, at man nu kan optimere strålebehandlingen, når kvinder rammes af brystkræft. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan undersøger du dine bryster

Ny og gratis telefonrådgivningslinje til par lanceres

Partelefonen er en ny, gratis og landsdækkende telefonrådgivningslinje til mennesker, der ønsker hjælp til parforholdet. Det er Center for Familieudvikling, der står bag initiativet, og det vil blive drevet af 25 frivillige psykologer, terapeuter og andre fagfolk.

Center for Familieudvikling har fået en bevilling af fonden Østifterne til at udvikle dette tilbud, og intentionen er at blive de voksnes pendant til Børns Vilkårs Børnetelefonen. Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør hos Center for Familieudvikling, udtaler:

– Vi ved fra forskning, at vores parforhold er det, der har størst betydning for vores trivsel. Samtidig ved vi desværre også, at mange af os har svært ved at få det til at fungere. Vi håber, at vi med dette tilbud kan motivere flere danskere til at række ud efter hjælp, støtte og inspiration til den relation, som betyder så meget for os. Og vi håber, at folk vil gøre det, før problemerne har vokset sig for store.

Undersøgelser viser, det kun er cirka 5% af den danske befolkning, der har opsøgt professionel hjælp til deres parforhold, og mange gør det meget sent. Ifølge Mattias Stølen Due skyldes denne lave andel blandt andet, at parterapi er dyrt og grænseoverskridende for mange. Han mener ikke, at Partelefonen skal erstatte parterapi, men at den kan være en relevant start og et godt supplement, da den er landsdækkende, gratis og anonym.

Partelefonens rådgivere kan træffes på nummeret 44 14 41 46 fra og med i dag. De vil i første omgang være tilgængelige mandage fra klokken 15-18, onsdage fra klokken 12-15 og torsdage fra klokken 15-18. Man kan både ringe alene eller sammen med sin partner.

par uvenner kommunikation (Foto: Center for familieudvikling)
Nu kan par få hjælp på den nye telefonlinje. (Foto: Center for familieudvikling)

Læs også: Disse badeværelsesvaner er mest irriterende med kæresten

Det brænder i USA

Voldsomme brande hærger atter USA, og mange områder er nu i aktion for at stoppe de ødelæggende brande. The New York Times har også netop publiceret en artikel med fokus på, at der denne sommer har været flere brande, varmere dage, masser af oversvømmelser, mindre eller ingen regn i nogle områder, flere storme og orkaner end nogensinde før, hvilket på sigt vil gøre det mere og mere svært og uholdbart i store dele af landet at bo og slå sig ned, hvis denne tendens fortsætter. Vi taler altså klimaforandringer i stor stil, som i følge The New York Times landet ikke rigtig tager alvorligt.

Avisen råber nu op og forklarer, at gør man ikke noget nu, vil hele det sydlige USA med årene blive umuligt at bo i, hvorfor befolkningen vil være nødt flytte nordpå; primært til Øst- eller Vestkysten, hvilket vil give andre udfordringer i disse områder.

Lige nu er det Vestkysten og især Californien, der er plaget af ildebrande. I år er 25 mennesker allerede døde på grund af ildebrande, og omkring 13 millioner m2 land er nedbrændt, hvilket er en nedslående rekord for et år, der slet ikke er slut, hvad dette angår.

Læs også: Californien brænder

Cardi B skal skilles

Efter blot tre års ægteskab skal den amerikanske rapper Cardi B skilles fra rapperen ‘Offset’. Der har længe verseret rygter om et skrantende ægteskab, men nu har den 27-årige sangerinde taget skridtet og indsendt begæring på skilsmisse til familieretten i Fulton County.

Parret viste sig første gang sammen tilbage i begyndelsen af 2017, og i al hemmelighed blev de gift samme år. Året efter kom datteren ‘Kulture’ til verden. Det skriver Reuters og tilføjer, at parterne er sat til at mødes til en høring i sagen den 4. november.

Cardi B.
Cardi B vil nu skilles. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hold øje med Cardi B: Første kvindelige rapper, der ligger #1 siden 1998!

Udstillingen ‘Nedsmeltning’ på Reffen i tre dage

ATLA – Nordic Platform for Emerging Photography inviterer til deres store, open call-baserede gruppeudstilling ‘Nedsmeltning’ fra i dag og til og med på søndag.

Her bliver Werkstatt167, den store røde murstensbygning på Reffen, omdannet til en smeltedigel af kunst, med et program der spænder over performance, oplæsning, koncert, film screening, lys, poesi, film, guidede ture, installation og aktion. Der er med andre ord lagt op til en sansebombarderet oplevelse i den nedlagte maskinhal på Reffen.

Udstillingen handler om at vokse op, mens verden omkring dig smelter, hvor ATLA har udvalgt 16 fotografiske talenter. Nogle er uddannet fra de mest prestigefyldte akademier og skoler i Europa, mens andre er autodidaktiske kunstnere, hvis værker kun har været udstillet få gange. Fælles for dem alle er dog, at de er unge og på vej frem.

Udstillingen er gratis og åbner i dag fredag klokken 17.00.

udstilling, mand, kunst (Foto: Cecilie Fang)
Her ses et af fotografierne fra udstillingen ‘Nedsmeltning’. (Foto: Cecilie Fang)

Læs også: Kulturguide i september

Dagens video: Ali er verdens bedste til at lave tunnel

 

Fredagsfjol: Når fjol og alvor blandes 🕺

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·