Læs også:

Close
film (Foto: Unsplash)

NEWS: Stor international filmfestival vil have kønsneutrale priser 

Nyheder  | 

Stor international filmfestival vil have kønsneutrale priser · Coop tester nyt grønt lavprissupermarked · Nigeriansk dreng er blevet optaget på balletskole · Mand smittet med corona-virus to gange · Afrika er nu fri for sygdommen polio · Dagens billede: Black Lives Matter protester blusser op i USA

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stor international filmfestival vil have kønsneutrale priser

Filmfestivalen i Berlin vil fremover kun uddele kønsneutrale priser, skriver dr.dk. Det betyder altså, at der fremover ikke vil være priser, der er delt op i kvinde- og mandekategorier for de ekstraordinære skuespilpræstationer i film og på tv.

I Berlin vil man fra næste år ikke længere uddele de såkaldte Sølvbjørne for ‘Bedste skuespiller’ og ‘Bedste skuespillerinde’. De kønnede priser bliver i stedet erstattet med én kønsneutral pris for ‘Bedste hovedrolle’ og én kønsneutral pris for ‘Bedste birolle’.

DR’s filmanmelder Maria Månson hylder tiltaget:

– Der er ingen tvivl om, at det her er fremtiden. Der findes i øjeblikket ikke den komité herhjemme eller i udlandet, der ikke debatterer, hvordan man kan arbejde hen imod det her. Jeg kan sagtens se, at en kønsneutral pris vil kunne tage hensyn til de ikke-heteronormative køn. Og det, synes jeg, er fantastisk.

Trods den positive modtagelse er der dog et vigtigt men. Hvis man eksempelvis kigger på instruktørpriserne, er det næsten kun mænd, der bliver nomineret, hvilket altså vil vise sig ikke at komme kvinderne til gode. Ligeledes er der stadig ikke overvægt af film med mandlige hovedroller og kvindelige biroller, og derfor kan man godt forestille sig, at mændene kommer til at dominere i hovedrollekategorien. Uddyber Maria Månson, der også forklarer, at det er en svær men meget vigtig diskussion at tage.

Hos Filmakademiet, der uddeler Robert-priserne herhjemme, har man ikke planer om at ændre priserne foreløbigt.

film (Foto: Unsplash)
Kønsneutrale priser til filmfestival i Berlin. (Foto: Unsplash)

Læs også: 31 fantastiske filmcitater om kærlighed 

Coop tester nyt grønt lavprissupermarked

Torsdag den 3. september står Coop klar med 13 nye supermarkeder under navnet ‘Coop 365’. Det sker som en test af fremtidens lavprissupermarked – et nyt format, som placerer sig mellem discountbutik og kvalitetssupermarked.

Coop vil gerne have forbrugernes vurdering af det nye supermarked for at blive klogere på, om det er sådan, fremtidens lavprissupermarked skal se ud. Derfor starter de med en test af 13 butikker.

Koncerndirektør i Coop Jens Visholm forklarer:

– Forbrugernes krav til deres dagligvarebutik har ændret sig. Vi har med Coop 365 lavet vores bud på en ny butik.

Den nye dagligvarekæde hedder Coop 365, fordi man skal kunne handle der alle årets dage, og fordi det lægger sig op Coops varemærke for ansvarlige varer: ‘365’. Farven på testbutikkerne er grøn som et klart signal om den grønne linje. Coop 365 vil desuden forfølge tanken om mere økologi og 10 % bonus på frugt og grønt.

Om de nye testbutikker bliver en egentlig kæde, vil der blive taget stilling til i begyndelsen af 2021. Indtil videre er de spredt ud over det meste af landet, så alle har mulighed for at prøve det nye koncept af.

Konkret er butikkerne større end Coops nuværende discountbutikker og har 600-700 flere forskellige varer.

coop (Foto: coop)
Coop tester nyt lavprissupermarked. (Foto: coop)

Læs også: Mange unge køber økologi på trods af prisen

Nigeriansk dreng er blevet optaget på balletskole

Efter en video gik viralt, er 11-årige Anthony Mad blevet tilbudt et stipendium på American Ballet Academy i USA. En drøm der er gået i opfyldelse for den unge dreng.

Video gik viralt – nu skal nigeriansk dreng på balletskole i New York

Tillykke, Anthony! 👏

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Sunday, August 23, 2020

Læs også: Er poledance en effektiv sportsgren?

Mand smittet med coronavirus to gange

For første gang er det blevet påvist, at en person har været smittet med coronavirus to gange, og det er faktisk en god nyhed, skriver dr.dk.

Det drejer sig om en 33-årig mand fra Hongkong. Første gang blev han smittet i Hongkong for fire måneder siden og efterfølgende en gang i Europa i august. Det er første gang, det er sket. Mandens infektion er begge gange blevet testet i et studie fra Hongkong University.

Siden da er to europæere også blevet konstateret smittet med coronavirus for anden gang, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det ene tilfælde er i Belgien, det andet er i Holland.

Epidemiolog Lone Simonen forklarer, at det faktisk er en god nyhed.

– Det er interessant, at vi nu har set det første tilfælde, hvor det helt klart er dokumenteret, at en person er smittet to gange med to forskellige coronavirusvarianter over fire måneder – og at anden infektion ikke var særlig alvorlig. Det er en god nyhed, da man har frygtet, at man ikke kunne opretholde immunitet i en befolkning.

Manden oplevede nemlig ikke nogen symptomer ved smitten anden gang, mens han første gang oplevede visse symptomer og lod sig indlægge på grund af reglerne i Hongkong, trods det han ikke var voldsomt syg.

– Det er en god nyhed på den måde, at vi har været bekymrede over, at mange ikke har antistoffer i blodet i mere end nogle måneder. Der har været en bekymring for, om vi rent faktisk er immune over for coronavirusset i længere tid. Men det her tyder på, at manden har immunitet efter fire måneder, siger Lone Simonsen.

Opdagelsen i Hongkong tyder altså på, at mandens krop ikke forhindrede ham i at blive smittet igen – men at hans immunforsvar holdt sygdommen i skak. Det er vigtigt, at som vi oplever flere bølger af virus, så bliver vi ramt mildere med tidens løb.

Men vi skal have for øje, at den positive nyhed stadig kun er baseret på et enkelt stående tilfælde.

virus coronavirus corona-virus kina (Foto: Unsplash)
Mand smittet med coronavirus to gange. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du vide om coronavirus 

Afrika er nu fri for sygdommen polio

Verdenssundhedsorganisationen WHO (World Health Organization, red.) er kommet med en historisk og meget positiv melding. Afrika er nu fri for sygdommen polio. I fire år er der ikke blevet registreret nye tilfælde af polio, og sygdommen er derfor udryddet i Afrika. Skriver dr.dk.

Den store nyhed blev meldt ud tirsdag aften via en videokonference afholdt af WHO. Det seneste tilfælde af polio på det afrikanske kontinent blev fundet for fire år siden i det nordøstlige Nigeria, men nu kan den uafhængige gruppe, Africa Regional Certification Commission, bekræfte at alle 47 lande i Afrika har været fri for polio i fire år.

Det betyder, at kommenede generationer af afrikanere kan leve i frihed for polio, og udryddelsen markerer derfor en milepæl for et mangeårigt arbejde for at udrydde den smitsomme sygdom på verdensplan.

Sygdommen, der også bliver kaldt børnelammelse, kan forårsagde lammelse og i sjældne tilfælde dødsfald, men der findes ikke kur mod polio. Der kan dog stadig florere en muteret form af sygdommen i Afrika, der kan ramme områder med mennesker, der stadig ikke er immune. Derfor er det stadig vigtigt at vaccinere, oplyse og bekæmpe den.

Sygdommen i sin oprindelige forstand findes nu kun i Afghanistan og nabolandet Pakistan, ifølge WHO.

afrikanske børn, glæde (Foto: Unsplash)
Afrika er endelig fri for sygdommen polio. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 råd til at nedsætte din risiko for kræft 

Dagens billede: Black Lives Matter protester blusser op i USA

· Mere fra samme kategori ·