Læs også:

Close
The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)

Filmanmeldelse: ‘The Personal History of David Copperfield’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Når Charles Dickens’ klassiker ‘David Copperfield’ sættes i scene af Armando Iannucci, kan publikum forvente alt andet end en klassisk filmfortælling fra det victorianske London

Det er Dev Patel (Lion, Slumdog Millionaire), der spiller den forældreløse David Copperfield, som med et godt hjerte og stor eventyrlyst lever i alt fra ekstrem fattigdom til vanvittig rigdom og oplever både grusomhed og kærlighed.

På sin vej møder han en bred skare af excentriske karakterer (og det er ikke overdrevet) spillet af Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Whishaw og Gwendoline Christie. Alle spiller fantastisk.

Jeg kan uden at blinke sige, at dette er den ultimativt sjoveste og mest syrede version af historien om ‘David Copperfield’, der nogensinde er skabt. Og DET elsker jeg. For det en klassisker, som man “skal kende”, men her serveres den på en sjov og anderledes måde. Man er godt underholdt. Man drages af både historien, personerne og den smukt filmet film, så man nærmest selv føler sig hensat til det victorianske London.

The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)
Dev Patel spiller fantastisk som David Copperfield. (Foto: Scanbox)

Instruktion: Armando Iannucci

Manuskript: Simon Blackwell og Armando Iannucci – baseret på romanen ‘David Copperfield’ af Charles Dickens.

Cast: Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Gwendoline Christie, Ben Whishaw med flere.

Charles Dickens
Charles John Huffam Dickens var en engelsk, victoriansk forfatter, født i Landport ved Portsmouth. I 1814 flyttede familien til London og senere til Chatham. Han fik ikke megen formel skolegang, men lærte meget på Londons gader, der kom til at spille så stor en rolle i hans romaner.
Kendte bøger

De mest kendte er:
Oliver Twist
David Copperfield
Store forventninger
Et juleeventyr
Udover bøger skrev han også prosatekster, skuespil, rejsefortællinger og noveller.

Længde: 1 time og 59 minutter

Genre: Komedie

Dette er netop den slags film, man skal gå ind og se i biografen. Den gør sig utrolig godt på et stort lærred.

The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)
Filmplakaten for filmen. (Foto: Scanbox)

En ‘tung’ klassiker transformeret til en komedie

Når Charles Dickens’ klassiker sættes i scene af Armando Iannucci, kan publikum forvente alt andet end en klassisk filmfortælling fra det victorianske London. Og det er hvad man får. Filmen ‘The Personal History of David Copperfield’ er en komedie baseret på den populære roman af Charles Dickens fra 1850.

Den unge David Copperfield bliver efter at have fået en ny, kold stedfar (mega led) sendt hjemmefra for at klare sig i den fattigste del af London. Men efterhånden som han bliver ældre, opstår muligheden for et bedre liv, og det lykkes ham endda at komme til penge. Og ja også miste – det er noget af et ‘roller coaster’-liv. Men det slår hverken den unge eller ældre David Copperfield ud.

The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)
Personerne er sjove, lede, karismatiske og meget fængende.  (Foto: Scanbox)

Et liv på godt og ondt

Som David Copperfield bevæger sig igennem tilværelsen, møder han en lang række skæve eksistenser fra alle samfundslag, der inspirerer ham til at nedfælde sit liv og forfølge drømmen som forfatter. Og han bliver bare ved og ved. Hvor andre sikkert var stoppet undervejs, de (også) mange nederlag han får, så bliver han bare ved som sådan en blanding mellem at være naiv, fantast, ukuelig eller bare med en mega tro på sig selv og sine medmennesker, som har det med at skuffe ham.

‘The Personal History of David Copperfield’ er en moderne opdatering af den klassiske roman, der betragtes som en slags selvbiografi, da historien om Copperfields liv fra barndom til voksenalderen har mange ligheder med Dickens’ eget liv. Og det kan man ikke lade være med at tænke på undervejs. Men heldigvis er det jo en komedie, så alt tristheden og nederlagene krydres alligevel, så man også får masser af smil og grin. Ellers kunne det have været en meget lang, sort og mørk film.

Dev Patel fra Slumdog Millionaire spiller titelrollen i en film af manden bag politiske satirer som In the Loop og Stalins død. Og han er og bliver en fantastisk skuespiller. Det beviser han også her. Man er mega godt underholdt. Der er flotte skuespilpræstationer. Skønne og skøre personligheder. En sød og sjov men også tankevækkende film, man ikke lige glemmer med det samme. SÅDAN skal en tur i biografen være.

Se trailer her:

 

Læs også: 

Verdens bedste kanelkage

 

kanel dej kanelkage glasur hygge kage (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·