Læs også:

Close
pige med pung

SOMMER NEWS: Nu er dyre kviklån forbudt

Nyheder  | 

Nu er dyre kviklån forbudt · Ny podcast fra Kræftens Bekæmpelse guider rundt i sundhedsjunglen · Pride march i Taiwan · IT-afdelingerne blev taget på sengen · Dagens billede: København har fået endnu et luksuriøst hotel · Sommerøjeblikket: Smukke Nordjylland ☀️

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu er dyre kviklån forbudt

Fra i onsdags den 1. juli 2020 er det nu forbudt at udbyde de dyre forbrugslån, der har ført til gældsproblemer for mange danskere.

Dyre kviklån har i årevis kunnet medføre store økonomiske konsekvenser i form af uoverskuelig gæld. En gæld, der alt for ofte har haft store sociale og personlige omkostninger både for dem, der har taget de dyre lån og deres pårørende. For at gøre op med de problemer træder nye regler for kviklån i kraft i dag.

Reglerne betyder blandt andet, at der kommer en helt ny og lav grænse for, hvor meget et kviklån må koste. Samtidig kommer der et loft for, hvor meget en kunde maksimalt kan ende med at betale tilbage for et kviklån.

Erhvervsminister Simon Kollerup er rigtig glad for de nye regler:

– Det er på høje tid, at det er lykkedes at gøre op med de dyre kviklån, for de har været en plage alt for længe. Nu er det slut med at kunne lade sig narre til at tage de lån, som nogle forbrugere har haft så svært ved at se konsekvensen af. Vi taler altså om, at det indtil i går var lovligt at udbyde et kviklån med over 800 procent i ÅOP – nu hedder det tal 35.

Jeg er stolt over, at vi nu indfører nogle regler, der vil komme rigtig mange mennesker – ikke mindst mennesker, der har det svært – til gode. Det her er ikke bare et flueben på et stykke papir – det er noget, der kan mærkes blandt dem, der har mest brug for det, slutter Simon Kollerup.

Konkret betyder de nye regler blandt andet, at:

– Kviklån nu maksimalt må have en årlig omkostning i procent (ÅOP) på 35 procent.

– Der nu er en grænse for, hvor meget en forbruger maksimalt kan komme til at betale for et kviklån – nemlig 100 procent oveni lånets værdi.

– Det nu er forbudt at markedsføre kviklån, hvis virksomheden tilbyder kviklån. med en ÅOP over 25 pct.

– Det nu er forbudt at markedsføre kviklån i forbindelse med markedsføring af spilleudbydere eller spil på TV.

De nye regler, der ikke har tilbagevirkende kraft, betyder, at loftet over ÅOP på 35 pct. og omkostningsloftet på 100 pct. også gælder for lån mellem private. Det er altså som privatperson forbudt at låne penge ud, hvis renten eller den samlede sum, der skal betales tilbage, er for høj ifølge de nye regler.

pige med pung
Nu er de dyre kviklån forbudt. (Foto: Pexels)

Læs også: 3 simple råd til at få ryddet op i økonomien

Ny podcast fra Kræftens Bekæmpelse guider rundt i sundhedsjunglen

Det kan være svært at finde rundt i junglen af budskaber om sund livsstil. Derfor udgiver Kræftens Bekæmpelse nu podcastserien ’Sundhedsmissionen’. Målet er at rydde op i de mange falske budskaber om sund livsstil og give danskerne solid viden om, hvilken livsstil, der reelt forebygger kræft.

– Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det faktisk for godt til at være sandt.

Sådan siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak i podcastseriens første episode, der handler om forebyggelse af kræft. Mette Lolk Hanak henviser til, at der i medierne florerer masser af fejlinformation om sundhed, og personlige holdninger og fortællinger fylder ofte mere end tørre videnskabelige fakta.

Det kan være svært for danskerne at finde ud af, hvad der er fup og fakta, når det handler om sundhed. Det sætter ’Sundhedsmissions’ vært Solveig Høgh, sig for at undersøge. Solveig har i flere år arbejdet som kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse, men alligevel kan hun ofte blive i tvivl om, hvor meget livsstilen egentlig betyder for vores risiko for at få kræft.

– Selvom jeg til daglig arbejder i Kræftens Bekæmpelse, har jeg nogle gange svært ved at navigere mellem fup og fakta, når det kommer til budskaber om sund livsstil. Og hvis man som ansat i Kræftens Bekæmpelse har svært ved at finde vej i sundhedsjunglen – så er der nok også andre, der har det sådan. I podcasten er jeg blevet klogere på, hvilke sundhedsråd jeg kan stole på og har fået konkrete tips til, hvordan jeg kan ændre min livsstil, fortæller Solveig Høgh, der håber, at danskerne vil tage godt imod podcasten.

Sundhedsmissionen består af 12 episoder, hvor hver episode går i dybden med ét emne inden for forebyggelsen af kræft:

 1. Forebyggelse af kræft
 2. Vaner
 3. Solbeskyttelse
 4. Alkohol
 5. Fysisk aktivitet
 6. Kost
 7. Kød
 8. Overvægt
 9. Rygning
 10. Solarium
 11. HPV
 12. Screening

De første fem afsnit er ude nu, og fra uge 28 udkommer en ny episode hver uge. Podcasten er gratis og kan findes i Itunes, Google Play, Spotify, Podimo – eller der, hvor du lytter til podcast. Læs mere på cancer.dk/sundhedsmissionen.

Solveig Høgh undersøger i podcastserien, hvilke sundhedsråd, man kan stole på, hvis man gerne vil leve sundt og forebygge kræft. (Foto: Sonny Singh)
Solveig Høgh undersøger i podcastserien, hvilke sundhedsråd, man kan stole på, hvis man gerne vil leve sundt og forebygge kræft. (Foto: Sonny Singh)

Læs også: Mette fik kræft som 30-årig

Pride march i Taiwan

I hovedstaden Taipei i Taiwan var der sidste søndag pride march, der nok vil være et af de eneste steder rundt om i verden, der afholder dette i år grundet corona. Det var, som altid, en stor hyldest til mangfoldigheden og diversiteten blandt mennesker. Et gigantisk flag ledte følget over Liberty pladsen, der ligger midt i byen. En af arrangørerne; Darien Chen udtalte, at han håbede, at deres march kunne give lidt trøst til alle dem, der ikke har mulighed for at deltage i de mange pride events, der er aflyst i år.

Læs også: København klar med Danmarks første LGBTI+ politik

IT-afdelingerne blev taget på sengen

Ny undersøgelse viser, at 53% af IT-afdelingerne ikke havde en kriseplan, da corona ramte dansk erhvervsliv. Faktisk svarer 86%, at angreb på virksomheden blev øget under krisen – men hele 10% ikke engang vidste om virksomhed overhovedet havde en kriseplan.

Det var ikke småting danske virksomheder var udsat for da Coronakrisen var værst, viser en global undersøgelse fra IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender. Cyberkrigsførelse med IoT som angrebsmetode er steget med 38%, og APT’er (Advanced Persistent Threat) og cyberspionage, IP-tyveri og og sociale medier/chatbots med 37% – hvilket tyder på, at 2020 bliver et rekordår for sikkerhedsbrud.

– Mindst halvdelen af virksomhederne indrømmede, at de ikke var forberedt på et scenarie som dette, mens hackerne straks greb de nye muligheder, der bød sig til, forklarer Liviu Arsene, global cybersikkerheds-researcher hos Bitdefender.

En af årsagerne til de mange cyberangreb er, at mange pludselig arbejdede hjemme på usikre forbindelser.

– Forandring er altid en trussel mod cybersikkerhed, lige så vel som det at være uforberedt. Der er meget på spil i forhold til at miste kundernes loyalitet og tillid – for ikke at tale om bundlinjen, understreger Liviu Arsene.

hænder skriver computer lattop (Foto: Unsplash)
It-afdelingerne var slet ikk parate … (Foto: Unsplash)

Læs også: 170.000 computer ramt af hackerangreb

Dagens billede: København har fået endnu et luksuriøst hotel

Sommerøjeblikket: Smukke Nordjylland☀️

 

· Mere fra samme kategori ·