Læs også:

Close
brændenælde ukrudt urter naturen (Foto: Unsplash)

Gør noget godt for din krop med disse fire urter

Sundhed  | 

Med disse fire urter kan du nemt gøre noget for din krops velbefindende. Her får du viden om fire bitterstoffer eller urter, der alle kan gøre noget godt for dig og din krop

Vores fordøjelse samt lever, galde og nyrer har rigtig godt af bitterstoffer og vi har behov for bitterstofferne, da de sætter gang i fordøjelsen og støtter op omkring afgiftningen. Som navnet bitterstoffer antyder, så er det noget, der smager bittert. Allerede når det rammer vores tunge, vil den registrere den bitre smag, og der sættes gang i produktionen af spyt samtidig med, at de andre fordøjelsessafter samt galde aktiveres.

pige krop mave arme (Foto: Unsplash)
Hvordan har din krop det? (Foto: Unsplash)

Her får du lidt nyttig viden om fire bitterstoffer, der kan være gode for din krop og dit velbefindende.

Marietidsel

Marietidsel er en 2-årig plante, som kan blive op til halvanden meter høj. Urten findes primæt i Middelhavslandene, men kan også vokse længere nordpå – og endda i Danmark, hvor den dog er rimelig sjælden. Den foretrækker en tør og solrig plads og indeholder nogle plantefarvestoffer kaldet silymarin.

marietidsel(Foto: Natur-Drogeriet)
Marietidsel er også ret fin at se på. (Foto: Natur-Drogeriet)

Planten bidrager især med gode egenskaber og virkninger på leveren, og det er disse egenskaber, som har gjort, at den har været anvendt til naturmedicin i flere århundreder. Efter en lang hyggelig december med fed mad og lidt for meget alkohol er leveren som regel lidt i knæ – marietidsel er et godt bud på at komme godt fra start på 2020.

Her kan du købe produktet:

Marietidselfrø (Foto: Natur-Drogeriet)

Marietidselfrø, 24,50 kr. www.helsebixen.dk

Artiskok

Artiskok er, udover at være en smuk prydblomst og en velsmagende grøntsag, også kendt som bitterurt.

Artiskok grøntsag (Foto: Natur-Drogeriet)
Artiskok er en sund grøntsag og bitterurt. (Foto: Natur Drogeriet)

Den er god til leveren og galden – hvor artiskok faktisk er med til at fremme produktionen af galde. Artiskok er også god for fordøjelsen, da den virker lettere vanddrivende og afførende. Du får altså sat gang i at skille dig af med giftstofferne, som kroppen hober op, når der er ubalancer på den front.

Her kan du købe produktet:

artiskok artiskokurt

Artiskokurt, 54 kr.,www.helsebixen.dk

Løvetand

Løvetand er også kendt som mælkebøtte eller djævelsk ukrudt. DET kender havejere alt til. Men den smukke plante er faktisk en af de mest afgiftende planter, vi har. Og rigtig mange mærker fordele ved at bruge mælkebøtten. Bitterstofferne i mælkebøtten hjælper blandt andet nyrerne med at udskille overskydende væske. Man kan faktisk fint anvende løvetand frem for vanddrivende medicin.

mælkebøtte løvetand Foto: Natur Drogeriet)
Mælkebøtte hedder også løvetand. (Foto: Natur Drogeriet)

Løvetand er også rig på kalium som ved brug af almindeligt vanddrivende medicin ellers alt for let bliver trukket ud med urinen.

Løvetand påvirker generelt hele kroppen til bedre at kunne give slip på affaldsstoffer, hvilket kan være en fordel, hvis man har helbredsmæssige udfordringer i bevægeapparatet eller måske bare efter lang tid har nydt godt af fede spiser og alkohol. Løvetand er fantastisk til at støtte op om fordøjelse og lever og dermed ideel til en frisk start – også på et nyt år.

Her kan du købe produktet:

mælkebøtte løvetand Foto: Natur-Drogeriet)

Løvetand, 29,95 kr., www.helsebixen.dk

Brændenælde

Den er ligeledes en ukrudtsplante som vi skal lære at holde af og endda udnytte. Brændenælde er nok den sundeste af slagsen – en næringsbombe af vitaminer og fantastiske mineraler.

Brændenælde virker afgiftende og kan indtages frisk og tørret, tilsat i brød og grød eller som te. Hvis man vil udnytte den friske plante, bør man plukke brændenælde i det tidlige forår og fylde depoterne, så man har til senere brug.

Brændenælde (Foto: Natur-Drogeriet)
Brændenælde gør ondt at røre ved, men gør noget godt for din krop, hvis du indtager den. (Foto: Natur Drogeriet)

Man kan også købe brændenælde tørret og i praktiske kapsler, så man hen over året kan nyde godt af urten og ved årsskiftet få udrenset vinterens stillesiddende giftophobning og komme året i møde med ny energi.

Her kan du købe produktet:

Brændenælde (Foto: Natur-Drogeriet)

  Brændenælde, 83,95 kr., www.helsebixen.dk

Kilde: Natur Drogeriet.

 

Læs også:

Alternativ sundhed: 5 ting fra naturen du skal kende

 

natur himmel træ trætoppe (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·