Læs også:

Close
vin, wine

10 gode grunde til du SKAL drikke vin

Sundhed  | 

Er det ikke altid sådan, at det vi elsker allermest, ja, det er også det der ikke er sundt for kroppen? Lige præcis derfor er det altid skønt, når vi opdager, at nogle af disse lækre sager (også vin), faktisk er gode for os

En af de ting vi faktisk skal tage til takke er vin. For vin kan faktisk, udover at gøre en god aften endnu bedre, også give dig en masse skønne sundhedsfordele. Og der er jo altid en anledning til at nyde et godt glas vin – nu med endnu bedre samvittighed. For du gør faktisk dig selv en tjeneste ved at knappe en god flaske vin op. Så nyd bare et glas vin og gør det sammen med dem du holder af, så de også for godt af de mange fordele, der ligger gemt i de fine små druer.

vin, wine
Der er altid en anledning til at nyde et godt glas vin. (Foto: Unsplash)

1. Vin gør dig mere afslappet og gladere

Vin har en positiv og afslappende effekt på os. Et studie har vist at det også kan være med til at modvirke depression. Drikker du mellem to og syv glas vin på en uge, har du en formindsket risikoen for at få en depression. 

2. Vin giver dig en bedre hud

Det aktive stof resveratrol, der findes i de mørke druer, har en gavnlig effekt på akne. Stoffet hæmmer nemlig væksten af de bakterier, der forårsager akne. Forskere har endda fundet ud af, at indtagelsen af resveratrol gennem vin, er den bedste måde og slår altså cremer, der ikke er lige så effektfulde. 

vin, wine
Vin gør dig gladere og i bedre humør. Tænk bare på de gode stunder du har delt et flaske vin med veninderne. (Foto: Unsplash)
Det vin der fremstilles i dag er lavet til, at blive drukket med det samme. Derfor er det ikke så vigtigt, om vinen står eller ligger. Medmindre du ligger inde med en ældre vin, så skal du ligge vinen ned, så proppen altid er fugtet, så den ikke tørrer ud.

3. Vin giver dig sundere tænder

Det kan måske godt lyde lidt mærkeligt at vin giver sundere tænder, i det vin jo nogle gange giver blå tænder. Men vin er altså god til at styrke dine tænder. På samme måde som resveratrol hæmmer væksten af bakterier, der forårsager akne, sker det samme i din mund, hvor den beskytter mod skadelige bakterier.

4. Vin beskytter dine øjne

Overskydende vækst af blodkar i øjnene, kan i værste tilfælde resultere i at man bliver blind. Et studie har vist, at rødvin har en helt særlig effekt på dine øjne og netop hæmmer denne overskydende vækst af blodkar.

tænder kvinde ansigt hår smil læber (Foto: Unsplash)
Det kan være svært at tro, at vin gør noget godt for bisserne, men den er altså god nok. (Foto: Unsplash)
Når du skal drikke rødvin…
skal du huske at skænke vinen køligt, da temperaturen i vinen hurtigt stiger når den rammer glasset. Hvis den skænkes for varm, så er der risiko for, at de fine nuancer i smagen fordamper.

5. Vin styrker dit immunforsvar

Forskning viser, at rødvin kan styrke dit immunforsvar. Vin indeholder nemlig en masse antioxidanter, og det er noget kroppen har godt af. Et studie viste, at dem der drikker vin har en reduceret risiko for at blive forkølet i modsætning til dem, der drikker øl, spiritus eller som slet ikke drikker. Man har desuden også fundet en sammenhæng mellem, dem der drikker vin og et fald i alvorlig sygdomme som mavesår og mavekræft.

6. Vin forbedrer din hjernefunktion

Desuden viser forskning også, at vin har en positiv effekt på hukommelsen og særligt hos ældre mennesker. Det er det aktive stof resveratrol der spiller ind igen, der hjælper på hukommelsen. Et studie viste en effekt på korttidshukommelsen ved de personer, som havde indtaget resveratrol, og der sås en øget aktivitet i den del af hjernen, der styrer hukommelsen, indlæring og følelser. Vin kan desuden også mindske risikoen for at blive ramt af sygdomme som Alzheimers og demens.

vin, wine
Druerne i vin indeholder en masse antioxidanter, der er gode for dig. Blandt for dit immunforsvar. (Foto: Pexels)
Når du skal drikke hvidvin…
gælder det om at holde temperaturen ved seks til ni grader, og skal drikkes kort efter den er skænket. For at den kan afgive de mange fine smagsnuancer, skal den holdes kold. Så læg den tilbage i køleskabet eller læg flasken i en is-spand.

7. Vin er godt for dit hjerte

Antioxidant stoffet resveratrol er ikke mindre end fantastisk, og har også en gavnlig effekt, når det gælder hjertet og reducering af risikoen for blodpropper. Er du mere til den hvide drue, så findes der i stedet for resveratrol i den mørke drue, tyrosol og hydroxytyrosol i den lyse drue, som forskere har fundet ud af også er sundt for hjertet. 

8. Vin mindsker risikoen for leversygdomme

Som med alt andet alkohol, kan vin give leverskader, hvis det drikkes i alt for store mængder. Men forskning viser også, at hvis man drikker et glas vin om dagen, kan det afhjælpe fedtleversygdomme, der er den mest udbredte leversygdom i denne del af verden. 

vin, wine
Vin styrker din hjertefunktion og mindsker risikoen for leversygdomme. (Foto: Unsplash)

9. Vin styrker dine knogler

Vin er med til at øge produktionen af østrogen, og ved denne forbindelse bremses ødelæggelsen af gammel knoglemasse. På den måde forbliver dine knogler stærkere i længere tid. 

10. Vin stabiliserer dit blodsukker

Der skal i nogle tilfælde ikke særlig meget rødvin til for, at kunne se en effekt. Et lille glas rødvin er faktisk nok til, at kunne stabilisere og regulere dit blodsukker. Det skyldes rødvinens antioxidant, der interagerer med cellerne i kroppen og påvirker lagringen af fedtet i din krop. 

 

Kilde: www.aktivtraening.dk, www.dagens.dk, www.grilltips.dk 

 

Læs også: Vinguide for dummies

vin, wine

· Mere fra samme kategori ·