Læs også:

Close
mash vin dining sommelier (Foto: MY DAILY SPACE)

Vinguide for dummies

Mad  | 

Vi kender det alle sammen. Det der øjeblik, hvor du skal vælge vin på en restaurant eller i Netto. Hvad gør du? Vælger den med pæn etiket eller mærkatet med “bedst i vintest”?

Jo jo, besvares – vi kender da lidt til flere druer, og kan også godt smage forskel på en god og dårlig vin. Men det er lidt en jungle bare at kunne det mest fundamentale. Derfor har vi fået en snak med Jess Kildetoft, der er Wine Director og Master Sommelier hos MASH. Så her får du en lille kort vinguide, der forhåbentlig gør dig lidt klogere. Skål på det …

Jess K mash vin vinkender sommelier
Jess Kildetoft gør dig klogere på vin. (Foto: Sebastian Stigsby)
Om Jess
Han blev uddannet Master Sommelier i 2016.
Han bestod sammen med kun én anden ud af de i alt 29, der aflagde eksamen det år.
Der findes 250 Master Sommeliers på verdensplan.
Jess blev den anden danske Master Sommelier.
Han foretrækker tyske vine.

Hvad er den største fejl, folk begår, når de bestiller vin på en restaurant?

– Alt er selvfølgelig relativt, men i forhold til at bestille vin, der passer til maden, har folk en tendens til at vælge det, de kender og er trygge ved, hvis de er på dybt vand med restaurantens vinkort. Omvendt oplever man, at det mere selvsikre publikum bruge oceaner af tid på at tjekke scores på diverse vinapps. Mit råd i begge situationer må være at spørge sommelieren eller den person, der er ansvarlig for vin, først.

Jess K mash vin vinkender sommelier (Foto: MY DAILY SPACE)
(Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er dit bedste råd i forhold til at vælge den rette vin til mad?

– Mit råd er at først og fremmest at vurdere, hvilken slags vin der passer til maden, man har bestilt. Her kan det igen være en fordel at spørge om hjælp. Skal du have en enkelt ret, er det forholdsvist overskueligt, men skal du derimod have en hel menu, bliver det straks ret indviklet.

Jess K mash vin vinkender sommelier (Foto: Sebastian Stigsby)
Bliv klogere på de liflige dråber … (Foto: Sebastian Stigsby)

– Personligt prøver jeg altid at genfinde elementer af maden i vinen. Som eksempel kan man sige, at et stykke stegt fisk med let og friskt tilbehør vil passe godt til en god mineralsk hvidvin med god syre – for eksempel Chenin Blanc, Sauvignon Blanc eller Riesling. Serveres der desuden en cremet sauce med fløde og smør til fisken, kan man jo opgradere til en federe og mere cremet vin, og her passer Chardonnay med fad eller en god hvid Rioja godt ind.

– Skal du derimod have en stor menu med mange forskellige retter, men kun én flaske vin, syntes jeg, at lette røde vin passer godt til det meste. Det kan være vin på Gamay, Pinot Noir eller Dolcetto. De kan passende afkøles til 14-15 grader, så de passer til starten af menuen og fremstår mere friske og ranke til fisk, hvorefter de får mere luft og temperatur og derfor går fint med proteinrige retter som for eksempel en god bøf.

Jess K mash vin vinkender sommelier (Foto: MY DAILY SPACE)
(Foto: MY DAILY SPACE)

I har netop lanceret to nye “husets vine” hos MASH. Hvad betyder det, at det er husets vin?

– For MASH er husets vin utrolig vigtig, da mange af vores gæster bestiller den uden egentligt at vide, hvilken drue den er lavet på, og fra hvilken del af verden den kommer fra.

– I min optik forpligter det os derfor til at have en rigtig god vin til den rigtige pris, der rammer bredt smagsmæssigt uden samtidigt at være kedelig, og det syntes jeg, vi har ramt med The Clown. The Clown består af Chardonnay og Zinfandel fra det centrale Californien, og begge druer passer af natur godt til vores menukort.

Jess K mash vin vinkender sommelier (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan ser MASH’s nye husets vine ud. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også:

Kvinde skabte den første rosé-champagne

rose, rosevin, rosechampagne, champagne, vin, madame clicqout, den gule enke, champagne, revolution,

· Mere fra samme kategori ·