Læs også:

Close
rose, rosevin, rosechampagne, champagne, vin, madame clicqout, den gule enke, champagne, revolution,

Kvinde skabte den første moderne rosé-champagne for 200 år siden

Mad  | 

Danskerne er efterhånden blevet enige om, at sol og sommer rimer på rosé. Det gælder både rosé-champagne og vin, hvor salget er steget markant de senere år. Mange ved dog ikke, at det var en kvinde, der opfandt den første blendede rosé-champagne for 200 år siden

De seneste år har roséen oplevet et comeback, og er for alvor blevet lig med sommer. Danskerne har i den grad taget den lyserøde drik til sig, og elsker rosé-sæsonen, der løber fra årets første varme solstråle til den sidste.

Salget er steget markant de seneste år, og flere forskellige typer rosévin er dukket op. Roséchampagne er en af disse typer, der igen oplever en popularitet, men mange ved ikke, at den første blendede rosé-champagne blev lavet af en kvinde for præcis 200 år siden i år.

Kvinden bag, var den dengang 27-årige Barbe Clicquot Ponsardin, der også blev kaldt Madame Clicquot – og senere blev kendt som “Den Gule Enke” – der også er navnet på en af champagnehuset og en af verdens mest kendte champagner.

rose, rosevin, rosechampagne, champagne, vin, madame clicqout, den gule enke, champagne, revolution,
Rosé-champagnen fylder 200 i år. (Foto: Kaboompics.com/Pexels)

Læs også: Hele verden elsker rosévin – salget stiger for femte år i træk

Innovativ ung kvinde

Madame Clicqout var en innovativ ung kvinde, der giftede sig ind i den franske champagnefamilie i 1798. I 1805 overtog hun det familieejede champagnehus. Det var her, at hun kastede sig over rosé-champagnen. Dengang blev den skabt ved at tilføje en hyldebær-blanding. Det fandt Madame Clicquot ikke tilfredsstillende, og derfor lavede hun i 1818 den første ”rosé d’assemblage” ved at blande sin egen foretrukne rødvin fra Bouzy-regionen i Champagne-distriktet med husets traditionelle blend.

Resultatet blev Veuve Clicquot Rosé, et frugtigt og fyldigt udtryk, der også blev afgørende for, at det i dag er både smag, aroma og farven, som er afgørende for kvaliteten af rosé-champagne. Rosé-champagne er også ofte kendetegnet ved deres aromatiske intensitet fra rødvinen samt elegante bouquet af friske røde frugter. Disse karaktertræk gør rosé-champagne særdeles velegnet til mad.

rose, rosevin, rosechampagne, champagne, vin, madame clicqout, den gule enke, champagne, revolution,
Kvinde skabte den første moderne rosé-champagne for 200 år siden. (Foto: Primetime Kommunikation)

Se mere: Frozé: Byd velkommen til sommerens bedste drink med rosé og vandmelon

Fun fact:

Det var ikke kun champagnen, som Madame Clicquot revolutionerede. Hun opfandt også det såkaldte riddling-bord, fordi champagnens grand old lady ikke var tilfreds med det uklare udseende champagne-vine ofte havde.

Riddling-bordet placerede flaskerne med halsen nedad, og så blev de langsomt drejet rundt, så gæren lagde sig i toppen af flasken og blev trukket ud med proppen. Det gav til gengæld en krystalklar champagne – en proces andre champagnehuse siden har adopteret.

rose, rosevin, rosechampagne, champagne, vin, madame clicqout, den gule enke, champagne, revolution,
Veuve Clicquot Rosé var den første rosé-champagne i verden, og den blev opfundet for 200 år siden i år. (Foto: Primetime Kommunikation)

· Mere fra samme kategori ·