Læs også:

Close
barbie mattel legetøj kønsneutal (Foto: Pexels)

NEWS: Legetøjsgiganten bag Barbie lancerer nye kønsneutrale dukker

Nyheder  | 

Legetøjsgiganten bag Barbie lancerer nye kønsneutrale dukker · Fransk ex-præsident er død · Det er kun i Europa, man kan blive ‘glemt’ på nettet · Rejs gratis med toget søndag · Dagens billede: Demi Moore udgiver selvbiografien ’Inside Out’

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Legetøjsgiganten bag Barbie lancerer nye kønsneutrale dukker

Du har sandsynligvis leget med gode gamle, blonde Barbie med den tynde talje, da du var barn. Back in the days var Barbie-dukken manges favorit. Måske fordi der ikke var så mange alternativer på hylderne i legetøjsforretningen. Men det amerikanske firma bag Barbie, Mattel, har netop skabt nye muligheder for at lege med dukker. De har lanceret en kønsneutral dukkekollektion, som skal give børn mere at vælge mellem. Her kan børnene selv designe dukkerne, da de får forskellige valgmuligheder med alt fra hår til tøj.

Firmaet har de seneste år fulgt med tidens udvikling og opmærksomhed på stereotyper og diskrimination, hvor de blandt andet også har lanceret Barbie-dukker med forskellige hudfarver og kropsformer.

Tiltagene roses af mange men modtager også kritik for kun at have et kommercielt sigte.

Læs mere her

 

barbie legetøj hudfarve brun
Legetøjsgiganten Mattel har lanceret nye dukker. Blandt andet kan man få Barbie-dukker med forskellig hudfarve og kropsformer. Nyeste skud på stammen er kønsneutrale dukker. (Foto Pexels).

Læs også: Iværksætteren Kenny Anker har altid følt sig anderledes. Som barn ville han helst lege med Barbie-dukker.

Fransk ex-præsident er død

Den tidligere præsident for Frankrig Jacques Chirac afgik torsdag ved døden i en alder af 86 år. Det oplyste familien til det fransk nyhedsbureau AFP.

Hans svigersøn Frederic Salat-Baroux oplyste endvidere til nyhedsbureauet, at Chirac havde en fredfuld død, hvor han var omgivet af sin familie.

Jaques Chirac var borgerlig præsident i Frankrig i perioden 1995 til 2007. Internationalt er han blandt andet særlig kendt for at være modstander af den amerikanske invasion af Irak tilbage i 2003.

Læs også: Da den nuværende præsident for Frankrig blev valgt.

frankrig flag paris fransk
Torsdag flagede mange i Frankrig på halv, da tidligere præsident Jacques Chirac afgik ved døden. (Foto Unsplash).

Det er kun i Europa, man kan blive ‘glemt’ på nettet

Siden maj 2014 har man som internetbruger haft “retten til at blive glemt”, skriver DR. Det betyder at man som udgangspunkt kan anmode Google om, at slette personoplysniger fra nettet. Kravet for en fjernelse af data kan ske, hvis oplysningerne ikke længere er relevante eller man ikke selv har givet sit samtykke til at dataet findes på nettet. 

At blive glemt fra nettet gælder ikke på verdensplan. Sagen er tilbage i søgelyset, da der d. 24 september 2019 faldt ny dom, omhandlende fjernelse af persondata uden for Europa. 

Den franske databeskyttelsetilsyn CNIL krævede i 2015, at den amerikanske techgigant skulle fjerne oplysninger om en borger. I retssagen blev der argumenteret for, at det er let at finde personoplysninger i udenlandske søgemaskiner, som efter lov og ret i EU skulle være glemt fra nettet. På baggrund af dette fik Google en bøde på 100.000 euro.

Google afviste bøden, og EU-domstolen har senere givet Google ret i sagen – blandt andet fordi fjernelse af data kan blive misbrugt af autoritære regimer uden for Europa. 

DR skriver desuden, at dommeren i retssagen påpeger, at der på den ene side er en grænse mellem retten til privatliv og på den anden side retten til informationsfrihed. Sagen understreger at der ikke er samme rettigheder for at få slette data uden for EU’s grænser.

computer job internet tastatur (Foto: Unsplash)
Glemt på nettet er en svær ting. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan sletter du alt det, Google ved om dig

Rejs gratis med toget søndag

Skal du ud at rejse søndag, så er rejsekort og busbilletter bliver overflødige søndag i København og på Frederiksberg, hvor der i 24 timer er fri rejse med metro, bus og S-tog. Fra midnat natten til søndag og 24 timer frem er der gratis transport.  Det sker i forbindelse med indvielsen af den nye metrolinje, Cityringen, fortæller Movia i en pressemeddelelse.

– Cityringen giver et betydeligt løft til den samlede kollektive transport i hele hovedstadsområdet.Det vil vi i DSB og Movia gerne markere, så gamle og nye kunder kan prøve alt det nye, forklarer kommerciel direktør i DSB, Jan Sigurdur Christensen.

Vil du gerne til åbning vil der på være åbningstaler og koncerter i København og på Frederiksberg. Læs mere om dette på

Cityringen skulle have stået klar i december sidste år, men har været forsinket ad flere omgange. Søndag fejres åbningen både i København og på Frederiksberg med taler og koncerter. Læs mere her

metro gammel strand cityring tog (Foto: MY DAILY SPACE)
Med forsinkelse åbner Cityringen endelig. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kulturguide september – kom til åbning af Cityring

Dagens billede: I denne uge udgav skuespillerinden Demi Moore selvbiografien ’Inside Out’. Her går hun i detaljer om tidligere stof- og alkoholproblemer, sit turbulente forhold til Ashton Kutcher og sin hårde opvækst.

· Mere fra samme kategori ·