Læs også:

Close
fastfood, pommes frites, fries, fritter

NEWS: 17-årig blev blind af vitaminmangel

Nyheder  | 

17-årig blev blind af vitaminmangel · Ny koncernchef i Nordea bliver en dansker · Alzheimerramte Bjørn Jacobsen fra ‘En stille forsvinden’ er gået bort · Orkanen Dorian har nu kostet mindst 20 livet i Bahamas · Dagens billede: 33 personer er nu fundet omkomne efter bådbrand

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

17-årig blev blind af vitaminmangel

En 17-årig dreng fra Bristol i England har mistet så meget af sit syn, at lægerne nu kalder ham blind. Drengens tilstand er opstået efter årevis med en ekstremt uvarieret kost. Kosten bestod ifølge drengen selv udelukkende af pomfritter, chips, hvidt brød, kogt skinkepålæg og pølser. Det var altså ikke nok til opfylde hans essentielle behov for vitaminer og mineraler, og manglen har skadet hans krop, vurderer de læger, der har undersøgt ham.

Toke Bek, professor og overlæge på øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital, understreger, at det er ekstremt sjældent, at livsstil fører til synsskader.

– Det her er noget, vi ser ekstremt sjældent. I vores afdeling dækker vi hele Vestdanmark, og her har vi måske ét tilfælde hvert 10. år. Og det skyldes som regel, at personen har et alvorligt alkoholmisbrug, fortæller han.

Drengen opsøgte allerede lægen som 14-årig, hvor han klagede over træthed. Undersøgelser viste, at han manglede B12-vitamin, men ellers fejlede han ikke det store. Han var desuden normalvægtig. I løbet af de næste år blev hans tilstand dog værre, og han begyndte gradvist at miste synet. For godt nok viste yderligere undersøgelser, at drengen havde et meget lavt niveau af flere typer af vitaminer og mineraler, men lægerne kunne ikke finde en bagvedliggende sygdom. Til sidst blev det altså klart, at det var drengens kost, der var problemet. For han var ikke bare almindeligt kræsen. Han spiste kun meget få typer mad – og intet af det indeholdt grøntsager, skriver DR.

fastfood, pommes frites, fries, fritter
17-årig dreng spiste udelukkende af pomfritter, chips, hvidt brød, kogt skinkepålæg og pølser. Nu er han blind. (Foto: Pexels)

Læs også: Få langt mere ud af din kost

Orkanen Dorian har nu kostet mindst 20 livet i Bahamas

Nu meldes mindst 20 mennesker omkommet i østaten Bahamas, hvor dødstallet tidligere lød på syv. Orkanen Dorian søndag og mandag passerede gennem øgruppen som en kategori 5-orkan og forårsagede massive oversvømmelser, hvortil premierminister Hubert Minnis, udtalte at Bahamas befandt sig “midt i en historisk tragedie”, og han kaldte ødelæggelserne “uden fortilfælde og omfattende”.

Redningsarbejdere har svært ved at nå frem til de ramte områder på grund af de store vandmasser, og mandag oplyste myndighederne, at dødstallet ventes at stige yderligere, da katastrofens omfang endnu er ukendt. Men over 13.000 huse frygtes at være ødelagt eller beskadiget og overalt i Bahamas er der oversvømmede gader. De næste dage ventes Dorian at følge den amerikanske østkyst uden at gå ind over land. Alligevel er der frygt for store ødelæggelser, skriver Ritzau.

Læs også: MY DAILY NEWS: Orkan på vej mod Haiti og andre nyheder

Ny koncernchef i Nordea bliver en dansker

51-årige Frank Vang-Jensen tiltræder som koncernchef med øjeblikkelig virkning og erstatter Casper von Koskull, som bliver i banken indtil 2020 for at sikre en god overgang. Koskull meldte i juni ud, at han vil gå pension med udgangen af 2020. Nordeas bestyrelsesformand, Torbjörn Magnusson, ser frem til at arbejde tættere sammen med den nye danske topchef.
Frank Vang-Jensen brænder for at drive bank og forstår bankernes vigtige rolle i samfundet. Vi er rigtig glade for at have afsluttet den interne og eksterne søgeproces med et optimalt resultat – Frank Vang-Jensen er en erfaren bankmand, der kan tage over som koncernchef for Nordea med det samme, siger han i fondsbørsmeddelelsen.Frank Vang-Jensen kom til Nordea i 2017 som leder af personal banking og landechef i Danmark. Året efter blev han forfremmet til chef for personal banking i hele Nordea-koncernen og medlem af koncernledelsen. Han fortsætter som leder af personal banking, indtil der er udpeget en efterfølger, skriver Jyllands Posten.

Læs også: NEWS: Regime har sendt penge gennem Danske Bank

Alzheimerramte Bjørn Jacobsen fra ‘En stille forsvinden’ er gået bort

Alzheimerramte Bjørn Jacobsen gik bort søndag den 1. september kun en uge efter, at Danmarks Radio havde bragt tredje og sidste afsnit om hans og familiens kamp mod den frygtede Alzheimersygdom. Programmet ‘En stille forsvinden’ på DR1, havde fulgt den tidligere bankdirektør over fem år, efter at han var blevet diagnosticeret med den uhelbredelige hjernesygdom.

Hans hustru, Julie Rubow, havde for nylig fortalt, at hendes mand langsomt mistede flere og flere færdigheder. Og da der stødte en lungebetændelse til, var det mere, end hans svækkede krop kunne klare. I et opslag på Facebook skriver Julie Rubow blandt andet:

– Nu er der ikke flere kampe at kæmpe for Bjørn, og vi ønsker, at hans sjæl får fred ved glæden over alt, hvad han har udrettet i livet, på trods af hans alt for tidlige død. Bjørn åndede ud med familien omkring sig efter flere dage på dødsleje. Bjørn kæmpede til det sidste for sin værdighed og berettigelse i livet. Det var en ulige kamp, som vi har måttet bevidne med stor sorg og afmagt. Han vil leve videre i vores hjerter, og jeg vil se ham hver dag i vores tre skønne drenge.

Bjørn Jacobsen efterlader sig udover hustruen Julie de tre sønner, Mads, Simon og Sebastian, skriver Berlingske.

Læs også: Hvordan lever man med en kronisk sygdom? Heidi blev ramt af sclerose som 29-årig

Dagens billede: 33 personer er nu fundet omkomne efter bådbrand

· Mere fra samme kategori ·