Læs også:

Close
salat veganer grøntsag (Foto: Unsplash)

Flere og flere sportsstjerner hopper på veganervognen

Sundhed  | 

Veganerbevægelsen er vokset sig større og større i takt med det voksende fokus på både sundhed og klima. Også flere og flere sportsstjerner rider med på denne bølge

I denne artikel ser vi på fordelene ved denne livsstil, og hvorfor også de i forvejen toptunede topatleter lægger deres livsstil om.

Den kødfrie livsstil

Det er blevet populært at være veganer. Den kødfrie livsstil bringer fordele med sig på flere forskellige planer, og derfor er mange mennesker tiltrukket af at lægge deres liv om. Mange traditionelle måltider i de fleste kulturer er baseret på rødt kød, mættede fedtstoffer og for mange kulhydrater. Flere videnskabelige studier har påvist, at veganske diæter ofte indeholder flere fibre, antioxidanter, plantedele samt er rigere på vitaminer.

pige sandwich spiser mad ansigt (Foto: Unsplash)
Spis grønt … (Foto: Unsplash)

Ligesom vegetarer skal veganere være opmærksomme på at få jern og protein nok, og måske derfor er de også mere omhyggelige med at planlægge deres måltider sundt og varieret. Andre studier viser også, at folk ofte taber sig, får et lavere og mere stabilt blodsukker og forbedrer deres nyrefunktion.

Desuden kan vegansk mad være med til at forebygge visse typer kræft og nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme. Så overordnet set er det ikke svært at se, hvorfor så mange almindelige mennesker vælger at blive veganere.

Sportsstjerner rider på veganerbølgen

Måske er det en smule mere overraskende, at så mange topatleter vælger at blive veganere. For dels lever de i forvejen en sund livsstil, og dels vil nogen måske spørge om, hvorvidt det kan dække deres kaloriebehov at spise plantebaseret mad. En af de sportsstjerner, som er blevet veganer, er den engelske Premier League- og landsholdsspiller, Fabian Delph.

https://www.instagram.com/p/B0VHKHPgfs_/?utm_source=ig_embed

En topspiller, der ikke bare, indtil denne sæson, spillede for topklubben Manchester City, som på online sports betting sider som Betfair spås til at vinde mesterskabet 2019/20 til odds 1.4, men nu også spiller for Everton, en anden storklub i Premier League. Ifølge Businessinsider udtalte Delph, at han blev veganer, fordi han så ofte var skadet. Han studerede fordele og ulemper og flyttede sig, som han sagde, fra ”rehab” til ”prehab” (behandling til forebyggelse).

 

Også den verdenskendte tennisspiller Venus Williams har taget den veganske livsstil til sig. Hun blev i 2017 diagnosticeret med Sjøgrens Syndromen, en autoimmun og kronisk sygdom, der gjorde hende ekstremt træt og gav hende smerter i leddene. Efter råd fra sin læge besluttede hun at forsøge sig med en vegansk diæt, og hun fortæller selv, at hun forelskede sig i konceptet om at fylde sin krop med brændstof fra rawfood og vegansk mad.

grønt grøntsager persille vegansk (Foto: Unsplash)
Er du også vild med vegansk mad? (Foto: Unsplash)

Sundt eller ej

Men er det nu også sundt for topatleter at blive veganere? Ja, faktisk viser et studie i det videnskabelige tidsskrift Nutrients, at atleter, som følger en plantebaseret diæt, kan opleve forbedringer i hjertesundhed, præstation og genopbygning.

Dog er det vigtigt at huske, at hvis man som privatperson planlægger meget anstrengende fysiske udfoldelser som for eksempel et maratonløb, skal man få lavet et eller flere regelmæssig helbredstjek af sin læge, hvis man vælger at følge en vegansk diæt.

Læs også:

Gurkemeje

 

gurkemeje rod (Foto: Pixabay)

· Mere fra samme kategori ·