Læs også:

Close
norge, norsk ø, sommertid, tidsfri zone, sommarøy,

NEWS: Norsk ø vil afskaffe tid

Nyheder  | 

Norsk ø vil afskaffe tid · Mere end hver anden dansker får solskader på ferier · Genbrugsbølgen i Danmark har nået nye højder · Festival er mere klimavenlig end charterrejsen – også selvom du efterlader teltet · Dagens billede: Orange scene

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Norsk ø vil afskaffe tid

På den norske ø Sommarøy går solen over sommeren ikke ned i 69 dage.

Øboerne har på et møde i byrådet underskrevet en anmodning om tidsfri zone, da de ikke har brug for at vide, hvad klokken er.

Når der på øen er dagslys døgnet rundt, kan man se beboerne lave havearbejde og børn, der leger klokken 2 om natten, siger Kjell Ove, der er en af hovedkræfterne bag initiativet om indførsel af tidsfri zone.

Kjell Ove mødtes med et medlem af Stortinget i Oslo for, at overrække de lokale beboers underskrifter og diskuterede de lovgivningsmæssige udfordringer for verdens første tidsfrie zone. 

Kjell Ove er overbevist om, at den tidsfrie zone vil være med til at tiltrække besøgende, der ønsker at stresse af og ikke skal tænke over hvad klokken er. For øens besøgende ses synet på tiden allerede, når broen til øen krydses. Her er det ikke, som så mange andre broer, hængelåse der pryder broen, men derimod armbåndsure.

norge, norsk ø, sommertid, tidsfri zone, sommarøy,
På den norske ø Sommarøy vil man indføre tidsfri zone (Foto: Jøran Mikkelsen)

Læs også: Redaktionens bedste tips: Norge

Mere end hver anden dansker får solskader på ferier

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 56 procent af danskerne oplever at blive forbrændte på deres ferie.

Det kommer tit bag på folk, at det ikke er nok at smøre sig ind i solcreme om morgenen, og så er man dækket ind resten af dagen. Solen kan være lumsk, for man mærker måske ikke noget, mens man er i solen – men når man så kommer indendørs, begynder huden at reagere, og det kan være smertefuldt, siger Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge.

Oplever man at blive forbrændt på ferien, er det ifølge Charlotte Bech, først og fremmest vigtigt at afkode, hvor slem forbrændingen er. Er man i tvivl skal søge hjælp hos lægen.

Ved en lille forbrænding kan man selv behandle skaden. Det mest kendte råd er aloe vera, der beroligere huden, og som er blevet et populær behandlingsmiddel til den forbrændte hud.

Hos landets største producent af aloe vera, AVIVIR, oplever man at der er mere og mere rift om produkterne i butikkerne. Her er salget over de sidste to år er steget med 20 procent. Direktør for AVIVIR Jesper Hummeluhr, mener at det skyldes at vi rejser til mere og mere eksotiske steder, hvor solen er hårdere ved huden, and vi lige regner med, skriver Via Ritzau.

sommer, strand, varme, rejse, ferie, flyve, afslapning, solbriller, sove, søvn, drømme
En rapport fra Kræftens bekæmpelse viser at mere end hver anden dansker oplever solskader på ferien (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskerne ved for lidt om sol og øjenskader

Genbrugsbølgen i Danmark har nået nye højder

DBA’s nye Genbrugsindeks, der udkommer for fjerde år i træk, viser at hver tredje dansker handler brugt for miljøets skyld. Knap otte ud af ti danskere har enten købt eller solgt en brugt vare inden for det seneste år, hvilket er en stigning på 10 procentpoint sammenlignet med forrige år og dermed også en ny danmarksrekord.

Vi har altid været en nation af købmænd og skattejægere, men interessen for genbrug er vokset støt de seneste par år. I 2016 var det 6 ud af 10 danskere, der handlede brugt og nu er det altså 8 ud af 10 danskere. Det bliver jo også hele tiden nemmere at handle brugt – du kan jo sidde i sofaen eller bussen og søge efter brugte ting eller oprette en annonce på bare få minutter, siger Tue Sø, marketingchef i DBA. 

Det er ikke kun jagten på skjulte skatte, ekstra indtægt og mere plads i skabene der driver danskerne. Miljø og bæredygtighed driver genbrugsbølgen og spiller en mere og mere fremtrædende rolle. Ifølge Genbrugsindekset sælger 33 procent af danskerne brugte vare videre for miljøets skyld, mens 35 procent af danskerne køber brugt for at mindske overforbruget og 31 procent køber brugt for miljøets skyld, skriver DBA. 

genbrugsindekset, dba, den blå avis, genbrug, økonomi, shopping, penge, bæredygtighed, genbrug,
Det handler ikke længere kun om skattejagten ved genbrugsfund. Bæredygtighed spiller en mere og mere fremtrædende rolle. (Foto: DBA)

Læs ogsåGenbrug og vintagefund: Sådan finder du guld i din genbrugsbutik

Festival er mere klimavenlig end charterrejsen – også selvom du efterlader teltet

Der er i lige nu et stort fokus på hvor meget Roskilde Festivals gæster sviner, og hvordan skrald og plastik flyder over hele dyreskuepladsen. Samtidig er campingområderne er ved at drukne i efterladt campingudstyr, hvilket de seneste år har forarget.

Når affaldet køres til forbrænding, udledes der CO2, når ellers gode telte og andet campingudstyr går op i røg. Men selvom det forarger og er spild af ressourcer, er det stadig ikke værre for klimaet, end en chartertur til Mallorca.

Faktisk klima-sviner man mere på en charterrejse, siger Torben Chrintz, videnschef hos tænketanken Concito, der blandt andet har lavet rapporten Forbrugernes klimapåvirkning. Han vurderer, at festival er en forholdsvis grøn ferieform. Bruges de samme penge på en uges festival eller en uges charterferie, udledes der samlet set mindst CO2 på festivalen. En af de afgørende grunde til forskellen er særligt flyrejsen, skriver DR.

Festival er en mere CO2-venlig ferieform. Også selvom der efterlades skrald (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: NEWS: Danskerne ofrer gerne bøffen for klimaet men det kniber med flyrejsen

 

Dagens billede: Orange scene

· Mere fra samme kategori ·