Læs også:

Close
jussi bog forfatter autograf offer 2117 (Foto: MY DAILY SPACE)

Hjemme hos Jussi Adler-Olsen

Kultur  | 

En tirsdag formiddag var jeg på besøg hos forfatter Jussi Adler-Olsen. Sammen med andre bogbloggere var vi inviteret hjem til ham for at få en snak om forfatterskabet og den nye bog ‘Offer 2117’

Dagen startede med en himmel, der åbnede sig og gavmildt forsynede mig og landmændende med regnvand i store mængder. Hvilken start … Men efter et par timer kom solen frem, og turen hjem til Jussi manglede kun en ting – solbrillerne – som jeg ikke lige ved 7-tiden syntes var nødvendige, da mine Rayban ikke har indbyggede vinduesviskere.

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby bog (Foto: MY DAILY SPACE)
Jussi fortæller om forsiden. (Foto: MY DAILY SPACE)
Vidste du
At Jussi netop har modtaget Publikumsprisen på Krimimessen i Horsens.

Jussi’s nye bog ‘Offer 2117’ udkommer 14. juni. En dag som Jussi helt sikkert har set frem til efter at have været i gang med den i 2½ år. Bogen er den 8. i serien om Carl Mørck og Afdeling Q, og den skal efter sigende have et første trykoplag på omkring de 200.000 eksemplarer, hvilket er uhørt højt set med danske øjne. Et oplag der nok ville kunne få de fleste udgivere til at ligge søvnløse mangen en nat, men sådan virker det ikke på Politikens Forlag – eller på Jussi.

Jussi om ord

“Jeg ville gerne opfinde ord”.

Jussi om det danske sprog

“Jeg er stolt af vores sprog”.

Assads historie

Nummer otte i rækken er reelt historien om Assad. Endelig bliver alle tråde samlet omkring Assad og hans livshistorie forløst. Det lyder umiddelbart som en nem opgave – og dog ikke – for Assad har sagt og gjort meget gennem de tidligere romaner – noget sandt andet ikke. Men når man hører Jussi fortælle, hvordan han allerede for lang tid siden planlagde, at netop i den 8. skulle det hele afsløres, så lyder det pludselig som en abnorm opgave. Ikke alene at gennemgå alle bøger igen, og som han også fortalte, og på en tavle at skulle skrive løgne og sandheder op i henholdsvis grøn (sandhed) og rød (løgne) – og derefter udrede og fortælle Assads historie og fortid. Et finmasket og spindelvævstyndt net endelig flettet sammen, der nu afslører alle læsernes gisninger men også sandheden om den elskede karakter. Jussi afslører også, at han rent faktisk har dokumenter på nogen af personerne i bogen, hvor alt er skrevet op, hvilket giver mening, for der er efterhånden mange at holde styr på. Men nu er der endelig – også hos læserne styr på Assad.

Forsiden

Kig godt på forsiden, som ud over at være ret pæn, så indeholder den også mange delelementer. Der er association til Barcelona, Frankfurt, Berlin, Danmark, Syrien og Middelhavet. Og billedet på bagsiden findes faktisk i virkeligheden på Barcelonettaen, hvor den tæller antallet af druknede.

Jussi om ord

“Ordet har væltet sig ind over mig de sidste 15 år”.

Jussi om hakikomori

“Over en million unge i Japan begår netop nu hakikomori (selvfængsling)”.

Uden at afsløre for meget er der to historier i bog nummer 8. Der er den danske og den internationale historie. Den internationale, hvor man via en ret ussel journalist får fortalt en historie om et af ofrene fra Syrien, der druknede på vejen over til Barcelona. En debat og et emne der stadig verserer, men som især var stor for 2½ år siden, da Jussi startede på bogen. Ikke at problemet på nogen måde er løst. Men som han fortæller, så ved at fortælle en persons historie (den druknede), kan man måske synliggøre så meget mere og dybere, så folk får øjnene op for forfærdelighederne.

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby bog croissant (Foto: MY DAILY SPACE)
Der blev budt på brunch og bogsnak hjemme hos Jussi. (Foto: MY DAILY SPACE)

Vi venter stadig på den 9. og 10. bog

Jussi fortæller, at han allerede er i gang med den 9. bog. Vi prøver alle at få ham til at løfte sløret – alt andet ville han havde været skuffet over – dog uden held. Eller det vil sige, en lille snas fik vi. Blandt snakkede vi en del om Hardy, Carl’s tidligere makker, der jo blev skudt. Men han kommer tilbage – ikke mindst i 10. bog, hvor han får en central rolle. For rent faktisk så er der i forskningen i virkeligheden sket så meget, at Hardy nu rent faktisk kan vende tilbage. Han afslørede også, at temaet i 9. bog bliver “familiære ting der skal på plads” – formuleringen var “at få afsluttet uafløste problemer”. Og 10. bog det er så den, hvor jeg sidder og tænker, “nu går Jussi helt amok” – for der er hans tanke og formulering, at den som tema skal have “den store katastrofe”. Pyhhhh – en cliff hanger, Jussi.

Jussi om løfter

“Jeg afgiver ikke løfter mere”.

Jussi om skete begivenheder

“Jeg blev indhentet af begivenhedernes gang”.

Han afslører også, at der rent faktisk i ‘Offer 2117’ er 4-5 tråde, der leder hen til 9. bog – så alle kan godt gå i gang med at lede … Og så siger han – selvom forlaget lidt fik lette ticks ved øjnene, da han sagde det, at det er hans hensigt (som han sagde – livrem og seler?) at være færdig med begge i 2022. Så ved vi det. Vi venter – og vi venter med spænding og længsel. Og Jussi, med den fanskare du har, så må du i gang.

En perfektionist

Det lyder måske lidt negativt. Men det er det ingenlunde. Men Jussi er en perfektionist på mange måder. Men på den der måde, hvor man ikke er bedrevidende, og hvor han ikke bare perfektionerer eller forfiner ting for at gøre det, men fordi han kan, og det giver mening. Om det så er sproget – handlingen i en bog – sit liv – eller toilettet. Ja, det lyder måske mærkeligt med toilettet. Men da han selv under interviewet med Carsten Bang i radioprogrammet Badabing fortalte om toiletpapir, så kan jeg vel også køre videre af det spor i bedste Jussi-stil.

Jussi om Gordon

“Karakteren Gordon bygger på en god ven på 2,06 meter”.

Jussi om lykke

“Lykke er, når man ikke behøver gøre noget som helst”.

Hvis vi lige tager Badabing først … For her fortæller han historien om den stakkels journalist, der spørger, hvad det gode er ved at være blevet så kendt og rig en forfatter, hvortil han svarer “bedre toiletpapir”, hvorefter der formentlig har været et splitsekunds stilhed. Herefter forsøger journalisten, sikkert febrilsk, at køre med på den historie – hvor absurd den nu end er – og spørger hvordan det hænger sammen med recycling – hvilket han med et tørt, i bedste Jussi-stil, svarer “jeg bruger det kun en gang”. Man kan se det for sig – den journalist har haft det svært … Men jeg elsker det.

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby bog toilet (Foto: MY DAILY SPACE)
Og totaloplevelsen ville være fuldendt, havde der været lyd på dette billede. (Foto: MY DAILY SPACE)

Den anden toilethistorie er Jussi’s eget toilet, der er omdannet til en jungle – med tapet som står man midt i Amazons regnskov. Og tænder man også for knappen – så er der også fuglefløjt – og andre tropelyde, der både giver en totaloplevelse men som også viser legebarnet og perfektionisten Jussi, der ikke går på kompromis med noget – heller ikke hverken toiletpapiret eller sit eget toilettet.

Jussi om livet

“Jeg sætter pris på mit liv”.

Jussi om research

“Research er for dem, der ved bedre” …

Kvinderne i Jussi’s liv

Jussi har også en personlig assistent; nemlig Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig. Hun er kvinden, der skal holde styr på Jussi, hvilket både Elisabeth og Jussi virker til at tage det ganske let med. Man kan også se i huset, at Elisabeth manøvrer hjemmevandt rundt. Men jeg tænker, at holde styr på Jussi ikke nødvendigvis er nogen nem opgave. Men det er helt sikkert en sjov og udfordrende opgave, hvor to dage aldrig er ens. Det virker også som om, han elsker en god udfordring, som han nok også gerne sender videre til den anden kvinde i Jussi’s liv – nemlig Elisabeth. Ikke at vi skal glemme Jussi’s kone; Hanne, som spiller den vigtigste rolle i forfatterens liv og hverdag. Men de to kvinder er omdrejningspunktet – og han påstår også, at Elisabeths to hunde allerbedst kan lide ham. Dertil nikker hun let, og jeg tænker, ja det havde jeg nok også gjort, for det er det nemmeste. Men ingen tvivl om, at Jussi ER en stor hundeelsker og har hundetække.

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby (Foto: MY DAILY SPACE)
Jussi og Hanne bor usædvanlig smukt og hyggeligt. Kan man forstille sig forfatteren sidde her og skrive eller læse? Ja, det kan man godt. (Foto: MY DAILY SPACE)
Jussi om ‘Offer 2117’
“Det er en vellykket roman. Jeg er på grænsen til superstolt af den”.

Snart også farfar

Meget snart kommer der en ny kvinde i Jussi’s liv, som der uden tvivl kommer til at slå benene væk under den ellers kontrollerede forfatter. Ellie bliver Jussi’s første barnebarn, og alene det udtryk og glimt, der kommer i øjnene, da han fortæller om hende, så er der vist ingen tvivl om, at den lille pige allerede før hun er født har erobret farfars hjerte. Spurgt om han så ikke skal udgive børnebøger og i hvert fald en bog til lille Ellie, kommer der heller ikke et prompte nej. Så det vil vi glæde os til at se krimiforfatteren også mestre. Ellie bliver en heldig lille pige …

Jussi om overtro

“Jeg flyttede sengen i soveværelset”.

Jussi om research-dagene i Berlin

“Jeg nåede op på 30.000 skridt om dagen.

Når klogskab og selvironi forenes

Der er ingen tvivl om, at Jussi er en ener – både som person og som forfatter. Hovedet er godt skruet på – om man så må sige. Den kører lidt på nogle andre omdrejninger end på os andre. Men han er ikke nærig med at give fra sig – det er klogskab, som man lidt bliver draget af – man vil vide mere – have mere – høre mere. For klog er han – på alt muligt mellem himmel og jord – og det han ikke kan eller ved, det ser han nærmest som en bonus, så han kan tage den udfordring op og lære det. Ja, nærmest som en challenge – for sjov – fordi han kan. Det er som om, han nærmest gør det lidt svært for sig selv. Her i Valby springer man ikke over, hvor gærdet er lavest. Og skulle han i øvrigt få lyst til det – så skulle jeg hilse at sige, at så står alle læserne og hans fans klar til at korrekse ham, skulle han få lyst til det.

Jussi om research

“Research er som livseliksir for mig”.

Jussi om karakterne i bøgerne

“Jeg vil hellere selv kreere dem”.

Men hans selvironi og glimt i øjet er en af hans helt store forcer – dem kan man nå langt med. Adspurgt om der er en del af Carl i ham selv – smiler han lidt skævt og siger “måske”. Ja, man får ikke Jussi sådan til at indrømme noget. Men ja, det er der måske, for Carl har også en tør, let ironisk – måske endda lidt spydig bemærkning eller tanke til mange ting. Sarkasme er også en del af det. Og historien om toiletpapiret et et godt eksempel på dette.

Ingen klimatosse her

Adspurgt om der i de kommende romaner kommer noget om klima med, hvilket jeg tænkte kunne være oplagt, da Jussi jo har det med at tage aktuelle emner op, som alle taler om. Også nogen gange også så aktuelle, så de ikke er sket endnu, men sker efter bogen er udkommet, som om forfatteren har overnaturlige evner. Men det er en helt anden og lidt skræmmende historie.

Han kigger lidt på mig – tænker – og jeg sidder og venter på et svar, som sætter mig på plads. Men nej, han tænkte bare … Kloge tanker. For som han siger, ja klimaet er et stort problem, men det altoverskyggende problem er faktisk, at der er en befolkningstilvækst på 250.000 personer om dagen – hver eneste dag – året rundt. Overbefolkning er vores største problem. Som han siger, det er tankeløst ubegavet, at ingen gør noget ved det, for hvordan skal det ende. Men som han også siger i samme moment, “politik er forførelse”, og klimaet “forførte danskerne” – men også hele verden – i det netop overstået valg. Ikke at det ikke er vigtigt, men ja, verden står over for større problemer.

Rundt om Jussi

Jussi er et heldig asen. Jo vist har han også haft sit at døje med – ikke mindst et øje og et syn, der ikke helt ville efter det havde været i nærheden af et spindelvæv. Men som han siger, det at bog nummer 8 har taget 2½ år at skrive, skyldes til dels dette, der blandt andet gjorde, at han kun måtte se lige ud – prøv selv det – og se hvor svært det er. Det forsinkede processen flere måneder. Men som han også siger, har han også været doven, hvilket han siger med et gadedrengssmil, som “jeg bestemmer selv”-smil. Men den helt overskyggende grund har nok været, at han vidste, at netop i denne bog, der skulle alle tråde samles, hvilket han havde frygtet. Men opgaven er løst og forløsningen og udgivelsesdatoen 14. juni er befriende tæt på.

Men jo, han er faktisk et heldigt asen – har et spændende liv – dejlige mennesker omkring ham, og et smukt hus, der oser af hygge og kærlighed. Det er sjovt, for når man første gang træder ind i folks hjem, så kan man ofte mærke dem bare ved at se sig rundt og kigge. Og her er et langt og spændende liv levet. Der er bøger i hobetal, smukke møbler, unikke malerier men også de der små tableauer af humor flettet ind overalt. Et eklektisk hjem. Men det at Jussi inviterer os hjem, viser også et overskud og åbenhed, som man ikke ofte ser.

jussi adler-olsen bog forfatter hjem (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvem gad ikke sidde her og læse – eller bare hygge. (Foto: MY DAILY SPACE)

Jussi er faderen og ophavsmanden til Afdeling Q, som de fleste danskere nu kender og har taget til sig. Men han er også meget mere, og når han sidder og fortæller om for eksempel sin far, der havde fem embedseksamener, og som ved sin død stadig studerede, så ved man også, at vi kan forvente meget mere af Jussi – både bogmæssigt men også med de kommende film lavet af Nordisk Film. Mon vi ikke også ser Afdeling Q som en tv-serie – og som amerikanske film. Det vil jeg godt lægge hovedet på blokken på. Eller det er måske farligt – for Jussi er som bekendt altid klar til en udfordring. Men jeg tror, jeg vinder denne her …

jussi adler-olsen bog offer 2117 valby (Foto: MY DAILY SPACE)
Et hyggehjørne i spisestuen. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

jussi bog offer 2117 (Foto: MY DAILY SPACE)
Historien melder ikke noget om, om Jussi er faldet i søvn af alle mine spørgsmål eller blot lytter. Jeg håber på det sidste … (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også:

Fem på stribe

fem på stribe bøger bog læsestof

· Mere fra samme kategori ·