Læs også:

Close
sygdomme opdages senere hos kvinder end hos mænd (Foto: Unsplash)

NEWS: Sygdomme opdages ifølge forskere senere hos kvinder end hos mænd

Nyheder  | 

Sygdomme opdages ifølge forskere senere hos kvinder end hos mænd · Ekspert om etiopisk flystyrt: Ethiopian Airlines er et velrenommeret flyselskab · Færre bliver skilt: Stor interesse for at redde ægteskabet med parterapi · Der er forskel på, hvor gammel man i gennemsnit kan forvente at blive i de forskellige kommuner · Fransk gade overrendes af instagrammere · Dagens billede: JLO er forlovet

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sygdomme opdages ifølge forskere senere hos kvinder end hos mænd

Der er stor forskel på mænd og kvinders patientforløb i det danske sundhedssystem, når man kigger på alle sygdomme.

I gennemsnit bliver kvinder diagnosticeret senere i livet end mænd. Det har forskere fra Novo Nordisk Fondens Center for Protein Forskning, undersøge og analyseret i et omfattende studie, hvor data fra hele Danmarks befolkning har været i brug.

– Når vi kigger på tværs af alle sygdomme, så ser vi den tendens, at kvinder i gennemsnit bliver diagnosticeret senere end mænd. Vi har ikke kun kigget på sygdomme, men også på deres patientforløb. Vores studie zoomer ind på de steder, hvor forskellene er størst – både på enkelte sygdomme og patientforløb. Budskabet er, at man bliver nødt til at tage højde for en forskel i de nationale strategier, man laver. Vi kan ikke længere bruge ’one size fits all’-modellen. Det er også allerede den retning, vi er på vej i med personlig medicin, fortæller sidsteforfatter og professor Søren Brunak.

Ved ADHD var der næsten seks års forskel på, hvornår de to grupper blev diagnosticeret med lidelsen. Drengene var omkring 14 år, men pigerne var omkring 20 år. Her peger nogle studier ifølge forskerne på, at årsagen er, fordi kvinder har en anden subtype af ADHD, hvor det kommer til udtryk på en stille og tilbagetrukket måde, modsat den udadreagerende adfærd, der ofte ses hos drenge med ADHD.

Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Sygdomme opdages senere hos kvinder end hos mænd. (Foto: Unsplash)
Sygdomme opdages senere hos kvinder end hos mænd. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvordan lever man med en kronisk sygdom?

Ekspert om etiopisk flystyrt: Ethiopian Airlines er et velrenommeret flyselskab

Et fly med 149 passagerer og otte besætningsmedlemmer fra Ethiopian Airlines på vej mod Kenyas hovedstad, Nairobi, styrtede søndag formiddag ned seks minutter efter starten i Etiopiens hovedstad Addis Ababa. Alle om bord er bekræftet omkommet.

Det forulykkede fly er et Boeing 737-800MAX og dermed er det anden gang inden for fem måneder, at et Boein-fly af typen 737-800 Max er involveret i en flyulykke. Selvom sammenfaldet er bemærkelsesværdigt, er det dog ifølge flykender Henrik Baumgarten endnu for tidligt at spekulere i årsag og konsekvenser for den amerikanske flyproducent, der er en af verdens største.

I oktober sidste år styrtede et fly af samme type – 737-800 Max – ned i Javahavet ud for Indonesien, og samtlige 189 personer om bord omkom. Det er endnu ikke fastslået, hvad der præcist forårsagede ulykken i Indonesien, men flyet havde i dagene op til flyvningen haft problemer med nogle sensorer, og lederen af den indonesiske havarikommission kritiserede flyselskabet Lion Airs sikkerhedskultur.

Henrik Baumgarten understreger, at det er for tidligt at drage paralleller mellem de to ulykker og tro, at det er flytypen, den er gal med. 737-flytypen er en af verdens mest udbredte, der flyver for alverdens flyselskaber. Den er meget pålidelige og anerkendt, siger han om modellen, der er det mest solgte passagerfly nogensinde.

Blandt de 157 omkomne er også en tidligere medarbejder i den danske Red Barnet. Det skriver DR.

Ethiopisk flystyrt. (Foto: Unsplash)
Et fly fra Ethiopian Airlines (ikke afbilledet, red.) er søndag formiddag styrtet ned sydøst for hovedstaden Addis Ababa. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sort boks fra det nedstyrtede indonesiske fly er fundet

Færre bliver skilt: Stor interesse for at redde ægteskabet med parterapi

Stadig flere og flere par vælger at beholde vielsesringen på. De seneste fire år er antallet af skilsmisser på landsplan faldet med 8,3 procent. Det hænger muligvis sammen med, at vi er blevet mere opsatte på at kæmpe for kærligheden. En række parterapeuter i hovedstadsområdet melder nemlig om en stigende interesse fra par, der søger hjælp til at redde forholdet.

Parterapeut Anne Dorthe Davidsen oplever, at en del af parrene kommer, mens de stadig har det godt, for at forebygge en eventuel krise.

– Der er rigtig mange, som tænker over, at de gerne vil gøre noget for at bevare det gode parforhold og måske endda forbedre det lidt.

Det billede genkender man i Center for Familieudvikling, hvor psykolog og direktør Mattias Stølen Due konstaterer, at flere opsøger kurser for par tidligt i forholdet.

– Derfor kan vi også konkludere, at der er flere, der tager den forebyggende tanke til sig og som indser, at de nære relationer ikke bare er afgørende for vores trivsel, men at det også er afgørende, at vi lægger noget energi i dem, siger han.

Fem råd til at holde parforholdet varmt:

Tal tydeligt til din partner: Fortæl, hvad du ønsker dig, og hvilket behov du har.

Lyt efter: Selvom du tror, du ved, hvad din partner vil sige, så husk at hør det til ende og lyt efter.

Lav overraskelser: Arrangér overraskelser til hinanden, og inviter hinanden ud på dates.

Komplimenter: Fortæl din partner, at han/hun ser godt ud.

Giv ros: Anerkend og ros, når din partner har gjort noget i hjemmet.

Det skriver DR.

Flere bliver sammen i kærligheden. (Foto: Pxhere)
Flere bliver sammen i kærligheden. (Foto: Pxhere)

Læs også: Sådan kan et dårligt selvværd påvirke dit kærlighedsliv

Der er forskel på, hvor gammel man i gennemsnit kan forvente at blive i de forskellige kommuner

Forskellen er stor når det kommer til, hvor langt et liv man typisk får, alt efter hvilken kommune man er bosat i. I Rudersdal Kommune forventes mænd for eksempel i gennemsnit at leve mere end seks år længere end mænd, der er bosat i Lolland Kommune. Det viser nye tal fra Finansministeriet.

Det skyldes de såkaldte sociale ghettoer, som dækker over områder, hvor folk med flere penge og en bedre sundhed samler sig, forklarer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, til Fagbladet 3F.

– Der er store regionale forskelle, når det kommer til livsstil og uddannelse, og derfor er der forskel i levealderen. Med undtagelse af alkohol, som man bruger temmelig meget i Nordsjælland, så er sundheden generelt dårligere i lavindkomstkommunerne, siger han til bladet.

Finansministeriets tal er opgjort ud fra, hvor mange år de henholdsvis 30-årige mænd og kvinder forventes at have tilbage. Og beregningerne viser, at restlevetiden er lavest i mange kommuner på Vest- og Sydsjælland samt i og omring København og Vestegnen. I den høje ende af skalaen ligger kommuner i Midt- og Vestjylland og Nordsjælland. Det skriver TV2.

Der er forskel på levealder i kommunerne. (Foto: Unsplash)
Der er forskel på levealder i kommunerne. (Foto: Unsplash)

Fransk gade overrendes af instagrammere

Beboerne i de pastelfarvede huse på Rue Crémieux er trætte af at blive forstyrret af turister. Kvarteret er så nydeligt og farvestrålende, at alverdens instagrammere kommer valfartende dertil.

Beboerne på gaden har derfor bedt byrådet opsætte bomme for at holde instagrammerne ude på bestemte tider af døgnet. Bommene skal holde de mange nysgerrige blikke og kameralinser ude i det, der ellers er blevet myldretid i den parisiske gade: aftener, weekender og ved solopgang og –nedgang. Det er i de perioder, beboerne er hjemme og bliver mest forstyrret.

– Vi sætter os ned for at spise, og lige udenfor har vi folk, der tager billeder, rappere, der bruger to timer på at optage en video lige uden for vinduet, eller en polterabend, som skriger i en time, siger en af beboerne til den franske radiostation France Info. Det skriver TV2.

Læs også: Sarah Grünewald blev mere ærlig på Instagram: Jeg har et ansvar som kvinde

Dagens billede: JLO er forlovet

Jennifer Lopez er forlovet med kæresten Alex Rodriguez og skal dermed giftes for fjerde gang.

· Mere fra samme kategori ·