Læs også:

Close
dårligt selvværd påvirker forholdet, kærlighed, par, dårligt selvværd i forhold, selvværd, selvtillid, par, forhold, parforhold, kærester, mentalt, jalousi, styrrende, kontrollerende, dårligt forhold, kærlighed, vrede, slå op, venner, frihed, mentalt helbred,

Sådan kan et dårligt selvværd påvirke dit kærlighedsliv

Sundhed  | 

Dårligt selvværd påvirker forholdet, og det kan have konsekvenser for dit forhold eller dit liv. Her får du to eksempler på, hvor det kan gå galt

Dårligt selvværd påvirker forholdet, fortæller psykolog Hanne Pedersen. Hun nævner her to eksempler på veje det kan gå, hvis du er i et forhold, og er den der har et dårligt selvværd. Begge veje har konsekvenser for dit kærlighedsliv. Så kan du nikke genkendende til nogle af tingene, skal du måske overveje, om det er på tide at arbejde med dit selvværd.

dårligt selvværd påvirker forholdet, kærlighed, par, dårligt selvværd i forhold, selvværd, selvtillid, par, forhold, parforhold, kærester, mentalt, jalousi, styrrende, kontrollerende, dårligt forhold, kærlighed, vrede, slå op, venner, frihed, mentalt helbred,
Dårligt selvværd påvirker forholdet, læs om konsekvenserne her. (Foto: Pexels)

1. Du har dårligt selvværd og finder sammen med en undertrykkende mand

Det er forskelligt fra forhold til forhold, hvordan den person, der har lavt selvværd, opfører sig. Men ifølge Hannes erfaringer, kommer mandens lave selvværd ofte til udtryk i udadrettede aggressioner. Kvinden vil derimod påtage sig ansvaret og være tilbøjelig til at tro, at hvis hun gør det bedre, vil forholdet blive bedre.

Når du som kvinde ikke føler dig særlig meget værd, kan du måske være tilbøjelig til at blive kærester med den første mand, som viser dig interesse. Du tænker måske ”hellere en dårligere mand, end ingen mand”, og det kan give problemer.

 – En kvinde med dårligt selvværd har det med at søge efter bekræftelse, og kan derfor ende ud i at gå efter ordsproget ”det første og det bedste”. Selvom manden hurtigt viser sig at være en undertrykkende person, og selvom kvindens alarmklokker begynder at ringe, så stoler hun ikke på den følelse. Det er netop fordi hun har dårligt selvværd, forklarer Hanne Pedersen.

forhold, undertrykt, dårligt selvværd påvirker forholdet, kærlighed, par, dårligt selvværd i forhold, selvværd, selvtillid, par, forhold, parforhold, kærester, mentalt, jalousi, styrrende, kontrollerende, dårligt forhold, kærlighed, vrede, slå op, venner, frihed, mentalt helbred,
Det kan være svært at komme ud af et dårligt forhold. (Foto: Pexels)

Du mister din identitet

Du tænker, at hvis du er sød og rar, så skal det hele nok gå, og så skal din kæreste nok blive glad igen. Men det er ham, som definerer, hvad der er rigtigt og forkert. Du vil hele tiden frygte, at han bliver vred. Så du giver og giver af dig selv for at sørge for, at din kæreste ikke bliver sur på dig.

– Kvinden vil stoppe med at tage konflikterne, og det er her, det går rigtig galt. Kvinden vil blive mere og mere undertrykt. Hun vil gøre ting, som hun egentlig ikke har lyst til for at gøre manden tilfreds, siger Hanne Pedersen.

Det kan for eksempel være, at du har sex med din kæreste, selvom du ikke har lyst. Du gør det simpelthen bare alligevel for at få fred og for at holde din kæreste glad. Det er i virkeligheden en slags prostitution. Den anden vej bliver din kæreste også mere og mere undertrykkende og mister samtidig respekten for dig, fordi du ikke siger fra.

– Når du som kvinde i forvejen har dårligt selvværd, mister du en del af din identitet, når du finder dig i det og gør ting, som du reelt ikke har lyst til. Det kan være rigtig svært at komme ud af igen, så husk dig selv – og pas på dig selv i dit forhold, advarer Hanne Pedersen.

dårligt selvværd påvirker forholdet, kærlighed, par, dårligt selvværd i forhold, selvværd, selvtillid, par, forhold, parforhold, kærester, mentalt, jalousi, styrrende, kontrollerende, dårligt forhold, kærlighed, vrede, slå op, venner, frihed, mentalt helbred,
Dårligt selvværd påvirker forholdet. (Foto: Pexels.)

2. Dit dårlige selvværd gør dig jaloux, og det går ud over din (uskyldige) kæreste

Meget jalousi i et forhold er ikke godt, da det giver udtryk for, at du ikke stoler på din kæreste. Hvis du har dårligt selvværd, kan det typisk komme til udtryk i dit forhold via jalousi. Jalousi er ofte forbundet med, at du tror, din kæreste er dig utro eller hellere vil have andre kvinder end dig. Det kan være, fordi du har oplevet utroskab mellem dine forældre eller i et tidligere forhold.

– Hvis du er meget jaloux, kan du måske have tendens til at tjekke op på din kæreste hele tiden, fordi du ikke stoler på ham. Du tjekker hans sms’er eller går i hans lommer, fordi du tror, han lyver for dig.

Kærlighed trives kun med frihed

Hvis du hele tiden beskylder din kæreste for at være dig utro, er det næsten det samme som at sige, at han lyver. Så når du hele tiden mener, at din kæreste lyver overfor dig, kan det ifølge Hanne Pedersen ødelægge jeres forhold.

– Hvis du hele tiden beskylder din kæreste for at være dig utro, kan han komme til at punkt, hvor han faktisk tænker, at han lige så godt kan være det, fordi du alligevel tror, han er det, selvom han faktisk ikke er, siger hun.

Hvis din kæreste så er dig utro, bekræfter det dig blot i, at de tanker du har haft om ham er rigtige. På denne måde slutter forholdet på en rigtig dårlig måde. Det er derfor vigtigt, at du snakker med din kæreste om dine følelser i stedet for at lade dem gå ud over ham, når han ikke har gjort noget galt.

– Kærlighed trives kun i lighed og frihed. Det er ikke det samme som at være ligeglad. Jo mere frihed du giver kærligheden, jo mere kærlighed får du, slutter hun.

 

Hanne Pedersen er autoriseret psykolog, parterapeut og sexolog. Se mere på:
hannepedersen.dk

Læs også: Ødelægger din kæreste dit selvværd? Eller nedbryder du hans?

Læs også: Hvad kan du gøre for din veninde, hvis hun har lavt selvværd?

· Mere fra samme kategori ·