Læs også:

Close
Sarah Grünewald. (Foto: /ritzau/)

Sarah Grünewald blev mere ærlig på Instagram: Jeg har et ansvar som kvinde

Mit liv  | 

Vi har talt med Sarah Grünewald om fordelene og ulemperne ved at være ærlig og åben på Instagram, hvor følgerne både er inviteret med til fest og til tømmermændene, der følger med

Som model, skuespiller og tv-vært på Vild med Dans er Sarah Grünewald automatisk blevet en offentlig person.

Det betyder, at der er mange kvinder, der følger med i hendes liv. Det betyder, at hun har knap 98.000 følgere på Instagram. Og det betyder, at utroligt mange af dem spejler sig i hende. Som karriereorienteret, som mor og som kvinde.

Da jeg møder Sarah Grünewald på hendes stamcafé i indre København, har hun netop taget en beslutning, der relaterer sig til de mange mennesker, der følger med på sidelinjen. Hun har proklameret, at hun vil være mere åben, ærlig og “grim” på Instagram. Hun vil være ægte. Noget, hun overraskende nok ikke har talt med andre om før mig.

Sarah Grünewalds opdatering om, at hendes opslag var blevet lidt for pæne, og at hun ville være mere modig:

 

– For mig handlede det lidt om at få min Instagram-profil et ærligt sted hen. Instagram har før været noget, jeg har brugt, når jeg har haft et pænt sæt tøj på, skulle et eller andet fedt eller havde en “se mig”-historie, jeg kunne fortælle, siger Sarah Grünewald.

Indtil den dag i august, var det det, hendes følgere fik indblik i: Alle de fineste og smukkeste øjeblikke, som vi nok alle sammen er tilbøjelige til at prioritere på Instagram. Det er også en af de to ting, Sarah Grünewald selv elsker ved mediet: Al inspirationen, der får hende til at drømme om lækre huse, rejser, træningsmotivation og sund kost.

– Men Instagram kan også få mig helt ned og tænke: “Hvordan kan de se så pæne ud hver dag og have et nyt sæt tøj, der er strøget? Hvordan har de overskud, når de har tre børn, til at lave kantareltoast til forret plus en hovedret, når jeg knap nok kan lave en bolognese uden at sætte mig helt stresset ned ved bordet bagefter?”, fortæller Sarah Grünewald.

sarah grünewald
Sarah Grünewald har lavet nye regler for sin egen Instagram-profil: Hun skal også kunne lægge billeder op, uden der er noget positivt at fortælle. (Foto: Benedikte Brix)

 

– Det gik op for mig, at jeg (ligesom mange af de førnævnte profiler, red.) også har over 90.000 følgere og nogle, der følger med i, at jeg er mor og karrierekvinde, så jeg havde brug for at få det hele lidt ned på jorden. Jeg kan jo mærke, at der er nogen, der spejler sig helt vildt meget i mig, forklarer Sarah Grünewald.

Hendes følgere spørger blandt andet, hvor hun har købt sin bluse, eller hvor hendes søn, Luis, går i vuggestue. Det er den slags spørgsmål, der fik tv-værten til at påtage sig rollen som forbillede og også vise de mindre perfekte sider af sig selv.

– Jeg har en eller anden form for ansvar. Det er ikke noget, jeg har været vildt bevidst om, men jeg har haft det ubevidst liggende og rode rundt, og det var det, der gjorde, at jeg skrev det opslag. Jeg var blevet træt af, at jeg kun følte, jeg kunne lægge et billede op, når der var noget positivt at fortælle.

Jeg var bange for at være ærlig

Dengang, Sarah Grünewald kun følte, hun kunne uploade perfekte billeder, gik hun også teksten minutiøst igennem, så den var helt fejlfri. Noget, hun brugte sin mand, Rasmus Backhaus, til at hjælpe med – men det skal være slut nu.

– Jeg staver ikke skidegodt, men jeg tænkte: “Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal hive fat i min mand, hver gang jeg har et opslag, jeg gerne vil have ud.” Nu gør jeg det bare, og så skal jeg lade være med at være bange, siger Sarah Grünewald.

 

Sarahs seneste, glamourøse Instagram-billede fra Vild med Dans:

 

Og et hverdagsbillede efter træning:

 

– Det har også noget at gøre med mine komplekser som menneske. Jeg har ikke et superstærkt selvværd, og jeg er nogle gange bange, fordi jeg som kendt sidder på første række i klassen og er skudoffer for presse og folk omkring mig, for eksempel modepolitiet. Det er sådan, det er, når jeg laver fjernsyn, og derfor har jeg altid pleaset lidt.

Med tiden og alderen er den 33-årige tv-vært dog blevet mere ligeglad med, hvad andre tænker om hende. Nu er hun ærligere og derfor mere afslappet og er for eksempel begyndt at blande sig mere i debatten om dyrevelfærd, hvor hun før holdt sig på egen banehalvdel.

– Nu er jeg gradvist begyndt at sige mine egne holdninger, og hvis folk så synes, jeg er en idiot, så må de synes det. Det er kommet med min alder. Jeg hviler mere i mine holdninger – og det går hånd i hånd med, at I godt må se, at jeg staver dårligt, for jeg er også bare et menneske.

En svær balancegang, forventningspres og grimme dage

Sarahs opdatering om at bruge mindre filter på sin profil fik stor opmærksomhed.

– Jeg var ikke klar over, at det billede ville give så meget respons, som det gjorde, og det har skabt et forum, hvor folk siger “hvor er det rart” og “det vil vi have mere af”. Det viser, at det ikke kun er mig, der tænker sådan, fortæller Sarah og fortsætter:

– Samtidig blev jeg også lidt bange, for hvad er det nu, jeg skal til at repræsentere? Jeg står stadig i Vild med Dans med flotte kjoler og flot makeup, og den side vil jeg også gerne vise. Men jeg vil bare gerne et sted hen, hvor jeg også kan lægge et billede op, som ikke er skidepænt og skrive “i dag har jeg haft en lortedag”.

Sarah Grünewald er på skærmen hver fredag, hvor hun er vært i Vild med Dans. (Foto: /ritzau/)
Sarah Grünewald er på skærmen hver fredag, hvor hun er vært i Vild med Dans. (Foto: /ritzau/)

Fredagene med Vild med Dans beskriver Sarah som fantastiske, og hvor hun før kun lagde de flotte billeder op fra showet, vil hun nu også have plads til at lægge et billede op fra den knap så glamourøse dagen derpå.

– Lørdag er jeg bundsmadret, og det er ikke, fordi folk skal have ondt af mig, fordi jeg laver Vild med Dans, men jeg vil bare sige: “Hey, jeg har haft høje sko på i fem-seks timer, så jeg ved også godt, hvordan det er at have ondt i fødderne, og det har jeg i dag, så i dag er jeg grim.”

Sarah Grünewald har altid sagt, at hun godt kunne lide at tage hjem til sine forældre, lukke døren og være grim. Med sit nye insta-liv vil hun dog også være det andre steder.

– Nu vil jeg også kunne det på Instagram. Jeg behøver ikke kun være hos mine forældre og være grim – det er der andre der også gerne vil se, at jeg er, siger hun og uddyber:

– Jeg kan ikke selv leve op til den der perfekte, nystrøgede supermom-hverdag. Der er jeg bare ikke. Så jeg gør det på min egen måde.

Sarah Grünewald med sin mor, Anna. (Foto: /ritzau/)
Sarah Grünewald med sin mor, Anna. (Foto: /ritzau/)

Åh nej, kan jeg godt lægge et filter på nu, hvor jeg skal være ægte?

Sarah Grünewalds mere hverdagsagtige opdateringer betyder også, at hun lukket folk endnu tættere på, men hun vil meget hellere åben end privat.

– Jeg er privat, men jeg er også enormt åben af sind. Jeg har aldrig haft svært ved at tale med mine kolleger eller venner, hvis det er noget, der gør ondt eller går mig på. Jeg har ikke noget problem med at sige det højt, heller ikke til folk, jeg ikke kender, forklarer hun og fortsætter:

– Jeg ville ikke kunne finde ud af at lukke en dør og være enormt privat, for så ville jeg bure mig inde. Jeg ville sætte min personlighed i fængsel. Derfor kan jeg lige så godt vælge at gå den anden vej og sige: “I er inviteret med til fest, men I er der også, når der er tømmermænd”.

Sarah Grünewald. (Foto: /ritzau/)
Sarah Grünewald tør være mere ærlig på sin Instagram og laver for eksempel også videoer, selv om hun engang hadede at høre sin egen stemme. (Foto: /ritzau/)

Det er dog ikke, fordi @sarahgrunewaldcph nu vrimler med grimme billeder af Sarah i fosterstilling – men det kunne den være.

– Det er ikke noget, jeg har tænkt mig at gøre til en ting, for det kan også hurtigt blive forceret, forklarer hun.

Der er dog opstået nogle forventninger efter den berømte opdatering. For når Sarah har sagt, at hun vil være ægte, så skal hun vel også være det – uden filtre, professionelle billeder og pæne opslag?

– Der er nok et pres udefra, men jeg har også givet mig selv et pres. Jeg kan mærke, når jeg sidder med et billede nu og lægger et filter på, så tænker jeg “åh nej, det kan jeg jo ikke nu, hvor jeg har sagt, at det hele skal være mere ægte.” Bordet fanger. Hvad kan jeg nu tillade mig at lægge ud, og hvad kan jeg ikke?

– Jeg bliver bare nødt til hele tiden at være tro mod mig selv, for selvfølgelig smider jeg et filter på nogle gange, og selvfølgelig kommer der til at være nogle billeder med flot makeup fra Vild med Dans. Jeg bliver bare nødt til at finde en balance, der også vidner om noget andet.

· Mere fra samme kategori ·