Læs også:

Close
Mørk mørke gade lys by aften nat

En snak med Cecilia Lonning-Skovgaard om kampagnen ‘Trygt Natteliv’

Kultur  | 

Vi har snakket med beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard om kampagnen ‘Trygt Natteliv’, som skal sætte fokus på diskriminationen af mennesker i nattelivet

Ligegyldig om man er mand eller kvinde, ligegyldig hvem man elsker. Ligegyldig hvor man kommer fra, ligegyldig hvem man er – så skal man have lov til at kunne færdes trygt i det københavnske natteliv.

Derfor har Københavns Kommune lanceret kampagnen Trygt Natteliv i København, der skal sætte fokus på, at man skal sige fra over for diskrimination og støtte op om unge, der udsættes for diskrimination og chikane.

Vi har fået en snak med beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard om kampagnen ‘Trygt Natteliv’.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Cecilia Lonning-Skovgaard, Venstre, borgmester,
Vi har snakket med beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard om kampagnen Trygt Natteliv. (Foto: Københavns Kommune)

Hvad vil Københavns Kommune med den her kampagne?

– Vi ønsker at skabe større tryghed i nattelivet, særligt for LGBT+ personer, etniske minoriteter og kvinder. Vi ved, at diskrimination sker i høj grad og ofte involverer unge mennesker. Men kun i få tilfælde griber andre unge ind. Og det er et problem, for når man er passiv, så bliver det en stiltiende accept af, at nattelivet ikke er lige for alle, og at man som diskrimineret står helt alene. Det duer ikke! Så vi vil have de unge til at åbne øjnene og få dem til aktivt at vise, at de ikke tolererer diskrimination hverken på egne eller andres vegne. Vi skal vække det passive flertal!

Er det et større problem i nattelivet end i dagtimerne?

– Ja, for diskrimination i nattelivet er ikke noget, som særligt mange unge bemærker eller er optaget af. Der sker så meget andet, når man er i byen, og derfor er der også en høj grad af passivitet omkring diskriminationen. Hvis det skete i fuld dagslys midt på Strøget, ville mange flere formentlig gribe ind.

– Målinger viser, at blandt de unge københavnere, der har oplevet diskrimination, har 46 procent oplevet den i nattelivet. I 2017 var nattelivet derfor det sted, hvor unge samlet set hyppigst oplevede diskrimination. Men uanset hvor og hvornår det sker, så er det et fælles ansvar at blande sig og sige fra, og det vil vi gerne have flere unge til at gøre.

København natteliv nat mørke aften
Københavns Kommune har lanceret kampagnen Trygt Natteliv i København, der skal sætte fokus på, at man skal sige fra over for diskrimination. (Foto: MY DAILY SPACE)

Er problematikken anderledes i København end i resten af landet?

– Fordi København er en metropol, er der en større koncentration af bl.a. LGBT+ personer og etniske minoriteter. Derudover er der også mange flere mennesker i byen end i en jysk provinsby, så alt andet lige vil der være flere møder, der kan føre til diskrimination. Men der er ikke noget belæg for at sige, at den enkelte københavner som sådan er mere diskriminerende end en århusianer.

Er det blevet værre med årene siden der er brug for at have fokus på det?

– Vi har lavet Københavns Kommunes Medborgerskabsundersøgelse siden 2015, og resultaterne for både 2015, 2016 og 2017 viser, at nattelivet er et af de steder, hvor diskrimination sker hyppigst. Resultaterne fra undersøgelserne taler for sig selv og understreger, hvorfor der er behov for at have fokus netop her.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mørk mørke gade lys by aften nat
Ligegyldig om man er mand eller kvinde, ligegyldig hvem man elsker, ligegyldig hvor man kommer fra, ligegyldig hvem man er – så skal man have lov til at kunne færdes trygt i det københavnske natteliv. (Foto: Pexels)

Er det muligt at ændre?

– Ja, det tror vi fuldt og fast på. Det er derfor, vi gennemfører Trygt Natteliv kampagnen, der opfordrer unge til at tage et medansvar og behandle hinanden ordentligt. Vi tror på, at vi kan skabe de første ringe i vandet, der kan få unge i nattelivet til at indse, at diskrimination finder sted og aktivt markere, at de tager afstand fra det og dermed er parate til at blande sig.

– Og kampagnen står ikke alene. Den er en del af en bredere indsat i nattelivet, hvor Københavns Kommune er gået sammen med brancheorganisationerne i nattelivet (Horesta og DRC) og i fællesskab har udviklet et charter, som tager klar afstand til diskrimination i nattelivet.

– Københavns Kommune har også udviklet et gratis undervisningstilbud til sikkerhedspersonalet, hvor der tilbydes en opkvalificering i kommunikation og konflikthåndtering, som hjælper fx sikkerhedsvagter til at blive endnu bedre til at håndtere situationer, hvor gæster kan opleve, at de bliver udsat for diskrimination.

Husk, at I kan læse meget mere om kampagnen Trygt Natteliv her.

 

Læs også:

Vi har fået en snak med forfatter Lotte Kaa Andersen

· Mere fra samme kategori ·