Læs også:

Close
Lotte Kaa andersen (Foto: Ditte Capion)

Vi har fået en snak med forfatter Lotte Kaa Andersen

Kultur  | 

I 2014 kom Lotte Kaa Andersen med bogen Hambros allé 7-9-13, der på fedeste måde både fortalte og gav os en indsigt i livet i Nordsjælland. Nu kommer sidste bind i trilogien. Vi har fået en snak med forfatteren

Den 15. november kom romanen ”Syv sind”, der afslutter hendes trilogi om livet i Nordsjælland. Den startede med Hambros Allé 7-9-13, hvor man følger  beboerne i nummer 7, 9 og 13 på Danmarks dyreste villavej, først gennem en økonomisk optur og senere på den nedtur, der rammer hårdt og pludseligt. Et portræt af livet under den pæne overflade i villakvarteret, hvor vi primært følger tre par; Line og Kristian – Kaare og Caroline samt Ask og Cille.

Det der er det sjove ved bøgerne er blandt andet, at man kigger ind gennem hækken, lytter til bysladderen, hører hvad beboerne tænker om sig selv og hinanden og ser, hvordan de reagerer under pres. Og så om alle deres små og store hemmeligheder. Vi snager – som vi elsker det. Men også det med at man kan se på en sag eller person på mange måder, hvilket vi ofte glemmer i hverdagen. Vi dømmer hurtigt og laver forhastede konklusioner …

En blog der blev til en bog

Hambros Allé 7-9-13 startede som en blogroman. To gange om ugen lagde Lotte en kort tekst ud på sin blog www.hambrosalle7-9-13.com om otte forskellige karakterer i og omkring Hellerup. Teksterne blev hurtigt populære, og nogle af læserne delte deres begejstring på de sociale medier, og endnu flere læsere kom til. Det gav Lotte Kaa Andersen lyst til at skrive videre og samle teksterne til en roman. Lotte Kaa Andersen er freelanceskribent og tekstforfatter og bor i øvrigt selv i området – nemlig i Charlottenlund med sin familie. Hambros Allé 7-9-13 er hendes debutroman.

Syv sind handler om tvivl, opgør og forbudte tanker. Om syv menneskers stræben efter at lykkes på deres egne og på andres præmisser. Cille lever en privilegeret tilværelse med mand og børn, men efter et skænderi med Ask gør hun noget radikalt, for visse ord kan ikke tages tilbage. Kåre nyder livet på sin bakketop i Klampenborg, men en nabostrid forpester den gode stemning, og hvordan får han en mand ud af sønnen Lukas? Line og Peter er flyttet til Dubai, men kroppen, tankerne, hele eksistensen smelter i ørkenvarmen, noget er ikke helt, som det skal være. Det er tredje og sidste bind i trilogien. En der begyndte med Hambros Allé 7-9-13 og fortsatte med 100 dage.

Lotte Kaa Andersen
Her kan du se de tre bøger i trilogien.

Hvad var dine tanker, da du fik idéen til den første bog?

– Det var flere ting, der næsten samlede sig som et mønster i mig. En dag stod jeg i kø i en butik på Strandvejen i Hellerup. En kvinde længere fremme talte højlydt i telefon, sikkert med en veninde eller sin mor. Hun sagde: “Vi har fire børn, tre huse og en fabrik i Kina – og så skrider han bare.” Jeg tænkte, at den samtale var svær at forestille sig ret mange andre steder, og at den sagde meget om livet og tonen i en privilegeret lomme af Danmark. Senere læste jeg en artikel i Weekendavisen om, at overklassen er underbeskrevet i film og litteratur.

– Vi har masser af fortællinger om andre samfundslag, men overklassen er på mange måder en lukket verden for de fleste af os. Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville skrive romaner, og pludselig så jeg, at der lå en masse stof det sted, jeg bor. Så gav jeg mig til at kigge på alle de noter, jeg har gået og taget gennem årene og opdagede, at jeg havde ophobet en masse historier og betragtninger om mit møde med Nordsjælland. Så tog jeg en beslutning, og to år efter udkom Hambros Allé 7-9-13.

Nu kommer den 3. bog endelig – hvad kan vi forvente?

– Læserne kan forvente en helt ny historie med de personer, de måske kender i forvejen fra Hambros Allé 7-9-13 og 100 dage. Syv sind handler om tvivl, opgør og forbudte tanker. Den åbner med en kvinde, der har fået nok. Hun er vred og fanget i et dilemma og så foretager hun en radikal handling. På kort tid forandrer hendes liv sig fra normalt til opbrud og kaos. I en central passage går hun langs Strandvejens lækre caféer og butikker med sin sorte rullekuffert, helt lost.

– Set udefra har hun det, alle drømmer om, men hun er kommet i tvivl og har forladt det hele. Jeg ville gerne skrive om en kvinde i frit fald. Hvad gør hun, når hendes velordnede liv krakelerer, hvor tager hun hen, og hvem er hun, når alle bekvemmeligheder er skrællet væk? Man får også Lines historie. Hun er flyttet i mere eller mindre frivilligt eksil med sin lægemand, Peter, i Dubai. Og vi følger Kaare, Caroline og Lukas, der kæmper deres helt egne kampe på en bakketop i Klampenborg.

Hvordan var reaktionerne, da den første udkom? Var der nogen der blev sure på dig – eller kunne genkende sig selv?

– Mine romaner foregår i den ikoniske ramme, som Hambros Allé og området omkring Hellerup og Klampenborg er, men de handler om nogle almengyldige menneskelige konflikter. Jeg har gerne villet vise og udfolde nogle personer og dilemmaer, som de fleste mennesker vil kunne spejle sig i, lige gyldigt om de bor i Rungsted, Korsør eller Nørre Snede.

– Det har aldrig været min hensigt at hænge nogen ud, og jeg har ikke oplevet negative reaktioner i Gentofte-området. Tværtimod skriver folk til mig med deres personlige historier, og nogle kommer hen til mig og siger, at de glæder sig til den næste bog. Da 100 dage lige var udkommet, var der omkring 250 reserveringer på bogen på mit lokale bibliotek, så interessen er stor. Jeg har også engang fået en sms fra en lokal kvinde, der skrev, at hun var glad for, at jeg skrev om Hellerup. ”Hvor er det godt, at du rusker lidt op i os herude, og vi kan jo tåle det!,” skrev hun.

Lotte Kaa_Andersen (Foto: Ditte Capion)
Lotte Kaa Andersen tager os med ind i det nordsjællandske miljø. (Foto: Ditte Capion)

Tror du resten af Danmark forstår det “område”, og det du skriver om – eller tror, du overdriver?

– Jeg har læsere i hele landet, og de læser nok til dels med, fordi de er nysgerrige på det samfundslag og den landsdel, jeg skriver om. Mine personer bor i Hellerup og Klampenborg, men de repræsenterer nogle typer, som jeg tror, vi alle sammen genkender. Den perfekte værtinde, der har det hele, men der er ridser i lakken, og når gæsterne er gået, lægger hun sig fosterstilling og aner ikke sine levende råd.

– Den kække (dødirriterende) sælgertype, der altid formår at få vendt enhver situation til sit eget bedste, den ambitiøse McKinsey-konsulent i lyseblå skjorte og blanke sorte sko, der arbejder solen sort og glemmer at være til stede i sin egen familie, småbørnsmoderen, der prøver at finde en balance mellem at være mor, kone og professionel kvinde og som føler sig ensom blandt de tjekkede kvinder i det mondæne villakvarter. Skilsmisseadvokaten, der rådgiver andre kvinder om, hvad de skal gøre, når hjemmet forvandler sig til en kampzone, og som heller ikke selv kan finde ud af at leve fredeligt med sin egen familie.

Har der været en forandring i området fra dengang du skrev første bog og til nu?

– I nogle år lige efter finanskrisen oplevede jeg, at området gik fra at være meget overmodigt og intenst forbrugende til næsten at være lammet. Mange mennesker ændrede vaner og pludselig begyndte man at tale om deleøkonomi og cirkulær økonomi, og noget af den fornuft har sat sig fast. Jeg har også hørt økonomer tale om, at danskerne holder mere igen generelt. Måske har mentaliteten ændret sig lidt hos nogle mennesker, men generelt er Gentofte og Nordsjælland et sted, hvor man helst vælger fra øverste hylde.

syv sind bog lotte kaa andersen forfatter interview (Foto: MY DAILY SPACE)
Syv sind er den tredje bog i serien. (Foto: MY DAILY SPACE)

Har det været sværere at skrive nummer 2 og 3 end den første?

– Syv sind har været den sværeste bog at skrive af de tre. I flere måneder lukkede jeg mig næsten helt inde, frakoblet fra alt andet end min helt nære familie og romanskrivningen. I foråret tilbragte jeg 14 dage i et kloster i Italien for at skrive og tog en digital detox på omkring fire måneder for at koncentrere mig om arbejdet. Mine egne forventninger til det, jeg laver, er blevet højere. Jeg skriver om og igennem mange, mange gange, før jeg er tilfreds.

Hvis du ikke var endt som forfatter, hvad havde du så lavet lige nu?

– Så havde jeg fortsat mit freelanceliv som journalist, skribent og tekstforfatter og været glad for det. Men det at skrive fiktion har altid været min drøm, og jeg kniber mig stadig i armen over, at det er lykkedes mig at komme til at lave det, jeg allerhelst vil.

Lotte Kaa andersen (Foto: Ditte Capion)
Lotte Kaa andersen udgiver nu den sidste bog i trilogien. (Foto: Ditte Capion)

Hvad er det bøger kan?

– Jeg tror ganske enkelt, man bliver et bedre menneske af at læse. En god bog kan gribe dig, gøre dig klogere, den kan underholde og åbne for helt nye erfaringer. Romanen er min genre. Jeg elsker også stramme, skarpe essays og noveller, men når en roman er godt komponeret og stramt skrevet, ved jeg ikke noget bedre end at give mig hen til den invitation, bogen giver mig: ”Kom, tag med, lad mig vise dig en ny verden!”

Hvad er det næste, du skal kaste dig over?

– Jeg er ved at udforske en ny idé, men jeg ved ikke endnu, om den kan bære, eller hvordan jeg skal gribe det an, så lige nu læser jeg og taler med folk om emnet, og så må vi se, hvad jeg beslutter mig for. Det er noget helt andet, og det er forfriskende at være i gang med et helt andet felt og en helt andet måde at tænke på. Indtil nu gør det mig glad at tænke på min nye idé, og det er et rigtig godt udgangspunkt for et projekt, jeg måske skal arbejde med i flere år. Så vi må se, om det lykkes …

 

Læs også:

Gode bøger og podcasts, du kan kaste dig over

efterår skov blade pige (Pxhere)

· Mere fra samme kategori ·