Læs også:

Close
Global sult stiger fortsat

NEWS: Global sult stiger fortsat

Nyheder  | 

Global sult stiger fortsat · Ny handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel · I dag bliver 1.700 piger inspireret til at skabe en bedre verden med teknologi · Hjemmetest øger deltagelsen i screening for livmoderhalskræft · Dagens billede: I går var det 17-års dagen for 9/11

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Global sult stiger fortsat

Nye opgørelser viser, at antallet af sultne mennesker i verden fortsætter med at stige og er nu nået op på 821 millioner i 2017 eller hvad der svarer til ét ud af ni mennesker. Antallet af sultne er steget gennem de seneste tre år og er vendt tilbage til de samme niveauer, som for ti år siden. Denne fortsatte tilbagegang sender en klar advarsel om, at der skal gøres mere hurtigst muligt, hvis det globale verdensmål Stop Sult skal indfries inden 2030.

Situationen forværres i Sydamerika og i de fleste regioner i Afrika, alt imens den faldende tendens til underernæring, der ellers karakteriserer Asien, ser ud til at blive betydeligt bremset.

Den årlige FN rapport fastslår, at klimavariationer påvirker nedbørsmønstrene og landbrugssæsoner, og klimaekstremer såsom tørke og oversvømmelser, er blandt de vigtigste årsager til stigningen i sult sammen med konflikt og økonomisk nedgang.

Global sult stiger fortsat. (Foto: WFP / Rein Skullerud)

Læs også: Danmark støtter med 10 millioner kroner til kampen mod ebola

Ny handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel

Ligestillingsministeren udsendte i går en ny handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel i 2019-2021. Handlingsplanen er en del af satspuljeaftalen for 2018, hvor der er afsat 63 millioner kroner over tre år til indsatsen. Fokus vil især være på at ruste relevante aktører til at se menneskehandel, når det finder sted, og på at gøre indsatsen mere fleksibel.

I Danmark har antallet af ofre for menneskehandel, som er vurderet handlet af de danske myndigheder været stigende i perioden 2007-2017. 87 procent af ofrene er kvinder. Menneskehandel er et brud på grundlæggende menneskerettigheder og en grov krænkelse af den enkeltes ret til at bestemme over egen krop og eget liv.

I Danmark har antallet af ofre for menneskehandel været stigende i perioden 2007-2017. (Foto: Pexels)

Læs også: Klumme: Kender du en eneste kvinde, der ikke er blevet kaldt “luder”?

I dag bliver 1.700 piger inspireret til at skabe en bedre verden med teknologi

1.700 piger fra grundskolens ældste trin og gymnasiet strømmer i dag ud på 39 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og science centre over hele landet til årets Girls’ Day in Science, der er arrangeret af Tektanken, landets største netværk for skole-virksomhedssamarbejde.

Pigerne skal undersøge og opleve, hvad man kan udrette med viden om IT, teknologi eller naturvidenskab og måske blive inspireret til at vælge en uddannelse og en karriere, som de fleste piger fravælger.

Der er nemlig stor mangel på pigerne på de IT-faglige, teknologiske og naturvidenskabelige uddannelser. Så det er et samfundsproblem, at pigerne ikke interesserer sig for fagene, fortæller Nanna Seidelin, som er direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Tektanken.

Samfundet har brug for, at flere piger interesserer sig for IT og teknologi. (Foto: Naturvidenskabernes Hus)

Læs også: Strammere krav om uddannelse og job skaber psykisk mistrivsel hos unge

Hjemmetest øger deltagelsen i screening for livmoderhalskræft

På verdensplan dør over en kvart million kvinder årligt af livmoderhalskræft, og trods et effektivt screeningsprogram valgte Region Hovedstaden derfor på forsøgsbasis at afprøve en hjemmetest, hvor kvinder selv kan tage en prøve og sende den af sted til testlaboratoriet. Håber var, at det kunne få flere kvinder til at blive screenet.

Og forsøget ser ud til at lykkes. Resultater fra en pilot implementering af HPV hjemmetest viser nemlig, at flere bliver screenet, når de får lov til selv at teste i stedet for at gå til lægen. Det på sigt vil redde liv, mener forskerne.

På baggrund af de positive resultater har Region Hovedstaden efter pilot implementeringens afslutning tilbudt hjemmetesten som et standardtilbud til kvinder, der ikke har deltaget i den almindelige screening indenfor det anbefalede screeningsinterval plus et år.

unik, ungdom, yngre jeg, liv, tilbageblik, vaner, pige, anderledes, gør mindre, positiv, liv, glæde, positivisme
HPV hjemmetest vil på sigt redde liv, mener forskerne. (Foto: Pexels)

Læs også: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

Dagens billede: I går var det 17-års dagen for 9/11

I går var det 17 år siden, at verden blev ændret for altid. På nedenstående billede ses blot en af de mange mindehøjtideligheder.

Læs også: Kunstner sætter KZ-lejr-fotos ind over mindesmærkeselfies

· Mere fra samme kategori ·