
Frokostret med pocherede æg og hollandaisesovs
Gammeldags mad – mormormad … Kald det, hvad du vil. Men der findes et utal af lækre opskrifter, som aldrig burde gå i glemmebogen. Her får du en opskrift på pocherede æg med hollandaisesovs
Kogebogsforfatter Hannah Lund har udgivet en kogebog, der hedder 1900, og som er fyldt med gamle, lækre madopskrifter. Vi har været så heldige at få lov til at få en af opskrifterne med pocherede æg og hollandaisesovs. To ting der stadig serveres på alverdens high-end restauranter, men som har sine rødder for mange år tilbage. Det er heller ikke en dyr spise. Skal du have lidt kød til, passer laks i øvrigt rigtig godt til.
Opskriften er til en person

Det skal du bruge
Ingredienser1 æg
1-2 skiver brød
Lidt røget laks eller skinke i tern
Lidt bælgede ærter og brøndkarse
Hollandaise til 2-3 personer:
2 æggeblommer
4 spiseske citronsaft
200 gram smør
Reven skal af ½ citron
Salt & peber
Sådan gør du
Begynd med citronhollandaisen, den kan nemlig godt stå og vente lidt.
Smelt smørret ved svag varme, og tag gryden af blusset.
Læg æggeblommerne i et højt bæger sammen med 4 spsk. citronsaft og krydr med salt og peber.
Hæld det smeltede smør i en tynd stråle ned til æg og citron, mens du hele tiden pisker med stavblenderen.
Kom den revne citronskal i og rør rundt – done!
Med hollandaisen i hus skærer du nu små tern (cirka 1 x 1 centimeter) af din skinke eller laks.
Bælg ærterne og hav brøndkarsen klar.
Stik runde skiver ud af franskbrød eller toast.
Jeg friturestegte mine, og det bliver møggodt. Du kan også riste i smør eller komme i ovn eller på brødristeren.
VIGTIGT
Det her er en ret, der skal spises med det samme.
Pochér æggene 1 ad gangen. Ægget skal være så frisk som overhovedet muligt, ellers er hviden ikke fast, men lidt vandig, og så bliver det færdige æg enormt utjekket.
Kom vand og lidt salt i en kasserolle, og et godt bløb eddike.
Bring det i kog, men skru straks ned.
Pocherede æg kræver simre-temperatur.
Knæk ægget ud i en kop eller lignende.
Rør rundt i kasserollen, så der dannes en malstrøm, og hæld ægget ned i centrum. Form eventuelt forsigtigt ægget med en hulske, men vær ellers bare tålmodig i 1½-2 minutter.
Pocherede æg ser sjældent perfekte ud, og du skal lave cirka 20 for at få 1 perfekt til billede. Lidt ligesom selfies.
Jeg smider nødig mad ud, så mine æg er tydeligvis ikke perfekte. Men de smager godt.
Tag hvert æg op med hulske og dryp af.
Læg på de sprøde brødskiver, hæld lidt hollandaise over, og pynt med lakse/skinketern, ærter og brøndkarse … Og masser af friskkværnet peber.
Velbekomme …
Bogen ser således ud:
Læs også: