Læs også:

Close
Hannah Lund - 1900 opskrift mad gammedags mad

En hyldest til gammeldags mad

Mad  | 

Vi elsker at opdage nye retter og rejse verden rundt og prøve nyt mad. Men vi elsker måske endnu mere de gamle opskrifter fra vores bedste- og oldeforældres tid

Vi har fået en snak med Hannah Lund, der er kogebogsforfatter, og som netop har udgivet en kogebog, der hedder 1900, og som er fyldt med gamle opskrifter. Men hvorfor er det, vi er så vilde med sovs og kartofler og stakkevis af tarteletter? På trods af at vi rejser verden rundt og udforsker nye steder og retter, så er vi stadig pjattede med flæskestegen og alle de andre gammeldags retter. Læs med og bliv klogere og helt sikkert også lækkersulten – efter lidt brun sovs.

Hannah Lund kogebog 1900 gammeldags mad
Så er der serveret Søsterkage af Hannah. (Foto: Christina Birch)

Hvem er Hannah Lund?

Hannah Lund er livsnyder, freelance marketingchef, forfatter, snart foredragsholder … og forlagsdirektør i Bloody Amateurs.

Med hendes egne ord: ”Jeg er jo som folk er flest, med de sædvanlige variationer – min variation er et solidt, sjovt ægteskab og to vidunderlige teenagere, der tit afbryder mig for at høre, hvad der er til aftensmad. Og så er jeg måske trods alt mere livsglad, nysgerrig og forlystelsessyg end mainstream.”

Nysgerrigheden har drevet hende til at skrive den nye kogebog 1900 Til bords, der krydrer opskrifter fra det originale danske landkøkken med anekdoter og minilivsforløb om livet i Danmark i første halvdel af 1900-tallet.

Hannah Lund bog 1900
Der skal også smages på retterne. (Foto:  Christina Birch)

Hvem var din farmor og dit forhold til hende

– Min farmor, Eva Lund, var noget så vildt som en sindssygt god begavet pige, hvis forældre støttede og gad betale for, at hun kunne studere. Hun var indbegrebet af ”den eneste pige” – om det var i gymnasieklassen, som student eller på manuduktørholdet på medicinstudiet, der gjorde hende til en af Danmarks første kvindelige læger. Hun var også megasej, for studierne foregik med masser af mandlige lærere, der fandt det meningsløst at undervise en pige – og med en landbofamilie på Fyn, fysisk hårdtarbejdende, der mente og sagde, at medicinstudiet faktisk ikke var meget bedre end dagdriveri.

– Hun var også verdens bedste farmor, hvis nogen spørger mig – og ualmindelig tålmodig overfor en pige som mig, der spurgte og spurgte om madopskrifter og retter. For min farmor lavede virkelig ikke mad. Hun kunne faktisk ikke rigtigt. Men hun skrev ned! Sin mors opskrifter. Ellens opskrifter. Fru Nielsens opskrifter. Hvad de syltede hvornår. Madplaner. Festmiddage. Guld for hendes efterkommere. Som for eksempel mig, der på den måde fik ekstra inspiration og materiale til min kogebog.

Farmor Eva Hannah Lund 1900 bog
Sådan så farmor Eva ud. (Foto: privat)

Hvorfor finde de gamle opskrifter frem?

– Jeg har altid interesseret mig for mad. Helt specifikt for at spise den, og jeg sad fra jeg var syv år gammel og udspurgte alle min farmors kusiner og venner om lagkager og rygeost og så videre. Derfor fik jeg også familiens håndskrevne opskriftsbøger – min farmors, min oldemors og min oldemors søster. Dem havde jeg tilbragt mange timer ved min farmors stuebord med at læse i, blive inspireret af og drømme om. Og derfor var det også fantastisk, at jeg fik dem.

1900 bog gammeldags mad hannah lund
Hannahs bog ‘1900 Til bords’ ser således ud. (Foto: PR)

Hvordan har du det med mad “fra hele verden”?

– Jeg er vokset op med international skole og har det meste af mit liv arbejdet i internationale virksomheder med mennesker fra mange lande. Jeg ELSKER mad fra hele verden, og har venner over jordkloden blandt andet baseret på min madinteresse. Men er det ikke lidt synd, at dansk mad – helt original autentisk dansk mad – skal indtage så lav en plads på menuen? Det synes jeg, og jeg er så glad for at have genopdaget så mange virkelig gode opskrifter og retter.

farmors kogebog hannah lund bog 1900
Sådan så farmors kogebog ud. (Foto: Privat)

Hvor kommer din interesse for mad fra?

– Jeg elsker at spise godt!

Hvad er specielt ved dansk mad?

– Dansk mad er følelsen af at være hjemme. For nu at sige det kort. Dansk mad er også vildt varieret – det veksler mellem elegance og jævnhed, sprængfyldt af smag og hygge-trygge rolige kombinationer, overraskende smagskombinationer og krydderier sat til helt basale råvarer. Der er en opfindsomhed og en madglæde og en lyst til at se mennesker glade om bordet. Og så er de danske hjemmebagte kager faktisk de bedste i verden. Hvis nogen spørger mig.

mocca kage hannah lund bog 1900
Så er der serveret moccakage. Uhmmmm … (Foto: Christina Birch)

Hvad er det ved “gamle dage”, der fascinerer dig?

– Det er, hvordan personlighederne, attituden, flittighed og driftighed og gå-på-mod koblet med diplomatisk sans og kærlighed har skabt det danske samfund, vi med rette er stolte af i dag. Jeg er fascineret af, hvordan man kan komme fra fattige kår, overtage en forfalden forgældet gård som 18-årig – og i en tid med enorm børnedødelighed og før penicillinen kan skabe en så profitabel og vellidt arbejdsplads, at man kan forære de 11 børn hver en gård og en sæk guld. Jeg er fascineret af de mænd, der har støttet og elsket begavede og dygtige kvinder – på et tidspunkt, hvor det ikke bare var tilladt, men forventet at husherren fysisk afstraffede kone, børn og tjenestefolk.

– Og jeg er fascineret af, hvordan jeg kan smage livet den gang i alle opskrifterne. Lysten til at dyrke, høste, opdrætte – og lægge sit hjerte i at lave forrygende varieret og smagfuld mad, uden det mindste madspild.

Hannah lund 1900 bog
Hannah sammen med sin farmor – cirka 1970. (Foto: Privat)

Hvad er din yndlingsret?

– Haha, jeg har en ny yndlingsret næsten hver uge. Men hvis der er to retter, der virkelig er kommet på bordet en del gange herhjemme, så er det Bøf Lindstrøm og frokostretten med de pocherede æg.

Har du sådan et mormor-fif, som vi alle burde kende?

– Smørbollen! Det er en måde at jævne en sovs på, som er gået stort set i glemmebogen. Vi bruger maizena sovsejævner, fordi det nemt – og det er da i øvrigt et udmærket produkt. Men da jeg var i gang med at teste opskrifterne til nogen stødte jeg på den løsning – stort set lige dele smør og mel, der æltes hurtigt i hånden til en jævn masse. Den kommer man hele i sovsen, pisker løbende. Og voila: En smukt jævnet og utroligt velsmagende sovs.

Læs også:

Havtorneis

havtorn havtorneis

· Mere fra samme kategori ·