Læs også:

Close
årsopgørelse, skat, økonomi, penge, indtjening, fradrag, løn, su, penge, pension, honorar, udgifter

Få styr på din skat: Sådan tjekker du din årsopgørelse

Økonomi  | 

Her har du en guide til, hvordan du kan få styr på din årsopgørelse

Årsopgørelse. Det er lidt med Skat, som det er med en skraldepose: Det er ikke særlig fedt at rode med, men det skal ordnes. Årsopgørelsen er ikke anderledes.

Den skal ordnes, for ellers er der rod i dine skattepapirer, og det kan komme til at koste dig dyrt. Så her er en guide til, hvordan du nemt kan tjekke din årsopgørelse.

årsopgørelse, skat, økonomi, penge, indtjening, fradrag, løn, su, penge, pension, honorar, udgifter
Få styr på din skat: Ja, din årsopgørelse, ikke din kæreste. (Foto: Pexels)

Læs også: Har du styr på din forskudsopgørelse? Det skal du have – gerne nu

Derfor skal du tjekke din årsopgørelse

Årsopgørelsen viser dig, hvor mange penge du har tjent, og hvor meget du har betalt i skat. Den viser også, hvor mange penge du har fået i fradrag.

Fradrag er de penge, du tjener, som du ikke behøver betale skat af. Dine fradrag er forskellige alt efter, hvor meget du tjener, hvor langt du har til arbejde, og hvor stor en formue eller gæld, du har.

Tallene er ikke altid korrekte. Det kan betyde, at du mangler at få nogle fradrag, så du betaler mere i skat, end du skal. Det kan også betyde, at du mangler at betale nogle penge i skat, fordi du har haft en indkomst, som ikke er blevet oplyst til Skat.

Det skal du tjekke i din årsopgørelse. Skat laver et udkast til din årsopgørelse efter de tal, der automatisk bliver sendt til dem – såsom løn, SU, pension, foreningskontingent, a-kasse, fagforening og bankrenter. Alle andre tal har du selv pligt til at indberette, og det er også dit ansvar, at oplysningerne stemmer.

Forskudsopgørelsen er ikke altid nok

Nu tænker du måske: “Jamen jeg har jo allerede opdateret mine taloplysninger i min forskudsopgørelse“. Det er også rigtigt og vigtigt, at du gør. Alligevel er det godt at tjekke, om din årsopgørelse rent faktisk stemmer med det, du udfyldte i forskudsopgørelsen.

skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,
Det kan virke uoverskueligt at skulle tjekke sin årsopgørelse, men vi hjælper dig på vej. (Foto: Pexels)

Læs mere: Danmarks største it-skandale: Forstå sagen om Skat og EFI på få minutter

Sådan retter du din årsopgørelse

Årsopgørelsen kommer altid i løbet af marts. Skat lægger årsopgørelsen op på sin hjemmeside, så du kan se den og rette i den. Du har til omkring midten af maj til at rette din årsopgørelse.

Du tjekker din årsopgørelse ved at gå ind på skat.dk, hvor du logger ind på Tast Selv med dit NemId. Så klikker du på “Ret årsopgørelsen”, og så kan du se alle felterne i opgørelsen. Både de, der allerede er udfyldt og de, der er blanke.

  • Du skal tjekke alle de fortrykte tal igennem – dem, vi tidligere beskrev, at Skat fik automatisk, såsom løn, SU og så videre.
  • Ret tallene, hvis de ser forkerte ud.
  • Se, om nogle skatte-oplysninger mangler, og udfyld dem, hvis du har dem.
  • Vær sikker på, at årsopgørelsen stemmer overens med de oplysninger, du skrev i din forskudsopgørelse.
  • Årsopgørelsen har både felter, du selv kan rette i og felter, du ikke kan rette i. Har du rettelser til felter, du ikke kan rette i, skal du kontakte dem, der har indberettet til Skat. Det kan være en forening eller din arbejdsgiver.
  • Kontakt Skat, hvis du ikke kan tilføje en oplysning, som heller ikke er indberettet af nogen. Eller hvis den, der har indberettet den, ikke kan eller vil ændre i den.
årsopgørelse, skat, økonomi, penge, indtjening, fradrag, løn, su, penge, pension, honorar, udgifter
Sådan ser Skats side ud for årsopgørelsen. (Foto: Screendump af skat.dk)

Se også: Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Dette skal du tjekke

Befordringsfradrag: Hvis du har 12 kilometer eller mere til arbejde, kan det være, du kan få et befordringsfradrag. Du kan tjekke og beregne det inde ved årsopgørelsen ved rubrik 51.

Håndværkerfradrag: Hvis du har fået udført håndværkerarbejde i dit hus sidste år, kan du få håndværkerfradrag på op til 6.000 kroner per person. Er det også et miljøvenligt byggeprojekt, kan du få et fradrag på op til 12.000 kroner. Tjek håndværkerfradraget i rubrik 460.

Aktier og værdipapirer: Du skal betale skat af dine gevinster, og du kan få fradrag, hvis du har tabt penge på aktier og værdipapirer. Dem finder du i rubrikkerne 61-68.

Værelses- og boligudlejning: Hvis du lejer et værelse eller måske en hel bolig ud, skal du betale skat af lejeindtægterne, men du kan samtidig få et fradrag af dem. Tjek rubrik 20 og 37.

Ægtefællebidrag: Hvis du er blevet skilt og betaler ægtefællebidrag, kan du trække det fra i skat. Til gengæld skal du betale skat, hvis du modtager ægtefællesbidrag. Tjek rubrik 19 og 56.

Børnebidrag: Hvis du betaler til dit barn under 18 år, som ikke bor hos dig, kan du få fradrag for det beløb. Tjek i rubrik 56.

Arbejdsrejse: Hvis du rejser i forbindelse med dit arbejde, og rejsen varer mere end 24 timer, kan du trække udgifterne fra i skat. Der er dog et maksimalt beløb fastsat på 25.900 kroner. Tjek dine rejsefradrag i rubrik 53.

Arbejdsudgifter: Har du betalt for noget i forbindelse med dit arbejde? Kurser, arbejdsværelse eller andet for mere end 5.700 kroner kan du trække fra i skat. Tjek rubrik 58.

Honorarindtægter: Har du holdt foredrag, rådgivning eller andet arbejde, du ikke normalt er ansat til at gøre? Og har du modtaget et honorar for det? Så skal du betale skat. Du skal oplyse det som personlig indkomst i rubrik 12.

skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,
Se, hvor glad hun er. Hun er ved at opdatere sin årssopgørelse med hjælp fra vores guide. (Foto: Pexels)

 

Kilde: Skat.dk og Skatteministeriet

 

Læs også på Dagens.dk: Tjek din løn

· Mere fra samme kategori ·