Læs også:

Close
skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,

Har du styr på din forskudsopgørelse? Det skal du have – gerne nu

Økonomi  | 

Forskudsopgørelsen sikrer, at du ikke betaler for lidt eller for meget i Skat. Har du styr på din forskudsopgørelse? Det er bedst, hvis den er rettet, inden du får udbetalt årets første lønudbetaling i januar. Sådan gør du

Du bliver sikkert allerede træt, når du læser ordet: Forskudsopgørelse. Desværre er den ikke til at komme udenom, og det er bedst for din skat og økonomi, hvis den er opdateret, hver gang du tager hul på et nyt år, og inden din første lønudbetaling i januar.

Du kan lige nå det, hvis du kaster dig over det nu. Mærker du panikken komme snigende, kan du roligt trække vejret nu, for vi har selvfølgelig din ryg med en forskudsopgørelsesguide – YEAH!

skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,
Det er bedst, hvis forskudsopgørelsen er rettet, inden du får udbetalt årets første lønudbetaling i januar. Du kan heldigvis lige nå det, og vi viser dig, hvordan du gør her. (Foto: Pexels)

Læs mere: Danmarks største it-skandale: Forstå sagen om Skat og EFI på få minutter

Hvad er en forskudsopgørelse?

Betragt forskudsopgørelsen som et budget for de penge, du forventer at tjene og de fradrag, du forventer at få for det kommende år. Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og dit fradrag samt den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat. Skat bruger de tal til at beregne, hvor stor din trækprocent skal være i det kommende år.

Jo mere præcis din forskudsopgørelse er, desto mere vil dine udgifter til skat blive strukket ud over hele året. På den måde undgår du en stor regning i slutningen af året. Hvis der er stor forskel på din forskudsopgørelse og årsopgørelsen i slutningen af året, vil du enten blive bedt om at betale penge til i skat, eller du vil få penge tilbage i skat.

Og lad os lige slå det fast med det samme: Ham din kammerat, der altid blærer sig med, at han får 5.000 tilbage i skat, er ikke heldig. Han er bare dårlig til at udfylde sin forskudsopgørelse.

(Eller også bruger han det som en måde at spare op på, men det er en helt anden artikel).

Hvornår får du din forskudsopgørelse?

Skat beregner din forskudsopgørelse i løbet af efteråret. Det sker på baggrund af de oplysninger, der er i din seneste fuldendte årsopgørelse. Oplysningerne i forskudsopgørelsen for 2018 kan være et eller to år gamle. Oftest vil de bygge på din årsopgørelse fra indkomståret 2016, medmindre du har ændret forskudsopgørelsen i 2017.

Derefter modtager du din forskudsopgørelse i november. Det sker hvert år.

skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,
Se, hvor glad hun er! Hun er ved at opdatere sin forskudsopgørelse med hjælp fra vores guide. (Foto: Pexels)

Se også: Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Hvornår skal du rette din forskudsopgørelse?

Du kan opdatere din forskudsopgørelse løbende gennem hele året, hvis der sker ændringer i dit liv, der påvirker, hvor meget du skal betale i skat. Eksempelvis hvis du går fra SU til din første løn, hvis du hopper et løntrin op, bliver fyret, køber en bolig, omlægger lån og så videre.

MEN det er stadigvæk en fordel for dig, hvis du retter forskudsopgørelsen, inden du får din første løn i 2018, som er i slutningen af januar for de fleste, da din trækprocent dermed bliver mere spredt. Sådan undgår du et skattesmæk sidst på året.

Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.

Hvor retter jeg min forskudsopgørelse?

Du kan se og rette din forskudsopgørelse i TastSelv.

Hvis du vil se, hvad du faktisk har tjent, fået i fradrag og betalt i skat sidste år, finder du det på din årsopgørelse.

skat, forskudsopgørelse, årsopgørelse, skattefradrag, fradrag, indkomst, løn, lønudbetaling, penge, økonomi, budget, tast selv,
Hende her er glad, for hun har været inde at opdatere sin forskudsopgørelse. Så undgår hun et skattesmæk. (Foto: Pexels)

 

Kilde: Skat.dk og Skatteministeriet

· Mere fra samme kategori ·