Læs også:

Close
vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine. hpv-virus, hpv-vaccine, vaccine, piger, kræft, livmoderhalskræft, seksuelt overført sygdom, sexsygdom, celleforandringer, hpv-virus, hpv-vaccine, keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine

Hvad er celleforandringer: Otte spørgsmål og svar

Sundhed  | 

Ved du, hvad celleforandringer er? Hvis ikke, får du svar på det og meget andet her

Celleforandringer er ikke kræft, men kan være forstadier, der kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke bliver behandlet. Det og meget mere kan du blive klogere på i denne samling af spørgsmål om – og svar på – celleforandringer.

Det er Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, der står bag spørgsmålene og svarene.

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine. hpv-virus, hpv-vaccine, vaccine, piger, kræft, livmoderhalskræft, seksuelt overført sygdom, sexsygdom, celleforandringer, hpv-virus, hpv-vaccine, keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Her får du svar på otte spørgsmål, der ofte stilles om celleforandringer. (Foto: All Over)

1: Hvad betyder det at have celleforandringer?

Ordet celleforandringer bruges både om atypiske celler og om forstadier til livmoderhalskræft. At celler er atypiske vil sige, at de ser unormale ud, når de undersøges i et mikroskop.

2: Hvornår får jeg den første invitation til undersøgelse for celleforandringer (screening)?

Når du fylder 23 år, vil du få et invitationsbrev om at bestille tid til en undersøgelse for celleforandringer hos din læge.

3: Hvordan foregår et tjek hos lægen?

Din læge tager en celleprøve (også kaldet et celleskrab) fra livmoderhalsen. En celleprøve er en prøve, som tages fra livmoderhalsen med en lille børste. Det er overstået på få minutter.

Prøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.

keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Celleforandringer og HPV-virus hænger sammen. (Foto: All Over)

4: Hvor mange kvinder får konstateret celleforandringer?

Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer.

5: Hvad sker der, hvis lægen opdager, at jeg har celleforandringer?

Ved lette celleforandringer vil man se tiden an, men ved moderate og svære celleforandringer vil lægen henvise dig til en gynækolog, som vil tage en vævsprøve (biopsi) fra livmoderhalsen.

Afhængigt af svaret på vævsprøven vil du eventuelt få tilbudt en kegleoperation for at fjerne forandringerne.

6: Hvad er en kegleoperation?

En kegleoperation er en forholdsvis lille operation, der foregår gennem skeden og varer mellem 15 og 25 minutter. Gynækologen fjerner en kegleformet skive på cirka en til to centimeter fra den nederste del af livmoderhalsen ved hjælp af en elektrisk slynge eller laser.

Nogle kvinder mærker ikke noget, andre kvinder oplever, at det kan gøre ondt.

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Tilsltuningen til HPV-vaccinen har været farettruende lav i Danmark, men er på vej op igen. (Foto: /ritzau/)

Vævet bliver undersøgt i mikroskop for at se, om alle unormale celler er fjernet. Det er man sikker på, hvis der kun er normale celler på keglens kanter. Kvinder, der har fået foretaget en kegleoperation, skal gå til regelmæssige kontroller for at holde øje med, om forstadierne skulle komme igen.

Efter en kegleoperation er der desuden en let øget risiko for at føde for tidligt.

7: Hvor mange kegleoperationer foretages der i Danmark?

Hvert år får cirka 6.000 kvinder foretaget kegleoperationer for at fjerne forstadier til livmoderhalskræft.

8: Kan screening forebygge celleforandringer?

Et screeningsprogram kan ikke forebygge celleforandringer, sådan som HPV-vaccination kan. Derfor anbefales det, at man tager imod både tilbud om vaccination og screening.

Læs også: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

Læs også: Kvinder, der har sex med kvinder fejlinformeres om sexsygdomme

Læs mere

Der er flere faktabaserede informationer til borgere og sundhedspersonale om forebyggelse af livmoderhalskræft og HPV-vaccination, personlige fortællinger, opdaterede tal, undersøgelser og links til yderligere viden på StopHPV’s hjemmesideFacebookYoutube og under hashtaggene #StopHPV og #Stoplivmoderhalskræft.

kønssygdom, sexsygdom, seksuelt overførte sygdom, keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, antivaccine, vaccinestøtter, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, flokimmunitet, flokbeskyttelse, hpv-vaccine

· Mere fra samme kategori ·