
Forskere punkterer fordomme om reality-fans
Der hersker mange fordomme om, hvorfor folk ser reality-tv, og hvorfor de deltager. Derfor har et hold forskere fundet ud af, hvad der karakteriserer en reality-fan
Selv, hvis du ikke er reality-fan er, er det svært at undgå reality-tv. Paradise Hotel, Forsidefruer, Keeping Up With The Kardashians, Bagedysten, Hjem til gården, Adam og Eva, Bonde søger brud, De unge mødre, Gift ved første blik … Der er nok programmer at vælge imellem.
Deltagerne pryder de danske ugeblades forsider, og giver masser af skandaler og drama til det danske b-kendis landskab.

Hvad er det lige, der gør, at der er så mange, der gerne vil kigge med? Måske endnu vigtigere: Hvorfor er der så mange, der udstiller sig i de her programmer?
Det har et hold amerikanske forskere sat sig for at undersøge.
Læs også: Klumme: Hvorfor er det ikke reality-tv, når det bliver vist på DR eller TV 2?

Reality-seere er ikke dumme
Et team af forskere udførte en detaljeret undersøgelse, hvor de talte med 239 mennesker om deres vaner, ikke kun i forhold til fjernsyn, men også deres værdier og drømme helt generelt. Resultaterne modbeviste mange af de fordomme, der omgærder reality-seere, fortæller Psychology Today.
Eksempelvis er det en fordom, at mennesker, der nyder at se reality-tv, er dumme eller kun ser programmerne for ikke at føle sig udenfor, når snakken går på arbejdet og blandt vennerne.
Tina Maria er en anden reality-kendis, der har skabt en karriere som blogger efterfølgende.
Undersøgelsen viser, at selv om nogle mennesker ganske vist ser programmerne for at kunne snakke med dagen efter, er der ikke forskel på de sociale evner, når forskerne sammenligner reality-fans og folk, der ikke ser programmerne.
Der er heller ikke større sandsynlighed for, at du er dum, hvis du ser reality-tv, for mennesker med andre og mere intellektuelle hobbyer ser også reality.

Læs også: Reality Awards 2017: Dis, drama og dildoer
Det er ikke sex, men manglende moral, der lokker seere
Mange af realityprogrammerne lokker med ucensurerede sexscener mellem deltagerne, og det har længe været parolen på molen, at sex sælger.
Det, forskerne til gengæld fandt ud af var, at det ikke var udsigterne til sex, der lokkede reality-fans – det viser sig nemlig også ofte, at der slet ikke er al den sex, som programmerne reklamerer ned.

Til gengæld er der moralsk forfald, og det er i virkeligheden DET, der interesserer reality-fans. Det er også der, de adskiller sig fra andre seere. Det er altså ikke selve den moralsk tvivlsomme handling, der gør reality spændende, men de valg og handlinger, der går forud.
DR’s datingprogram Gift ved første blik er så populært, at det er blevet solgt til flere andre lande.
Se også: Mopper er død: Reaktionerne strømmer ind fra danskerne til Kessler-familien
Reality-fans er statusmennesker
Selv om reality-programmerne har mange forskellige temaer, twist og plot, så er langt de fleste af dem konkurrencer, hvor deltagerne skal vinde noget.
Derfor er det også meget nærliggende at tro, at reality-fans er konkurrencemennesker og hævngerrige, fordi der ofte er svigt og snyd blandt deltagerne i reality-programmerne.

Forskerne fandt midlertidig frem til, at det ikke er konkurrencegenet, der er dominerende ved reality-fans. Til gengæld vægter reality-fans status højere end andre mennesker.
Ved at dukke dybere ned i emnet har forskerne fundet ud af, at status er en måde at få opmærksomhed på: Jo mere opmærksomhed, jo mere vigtig føler man sig.
Kender du familien? 8 ting, du måske ikke vidste om Kardashian-klanen
Nem vej til anerkendelse
Mange mennesker føler, at de er vigtige, hvis nogen lægger mærke til dem, og ligegyldige, hvis de bliver ignoreret. Reality-tv er en nem vej til berømmelse og dermed opmærksomhed og status.
Når almindelige mennesker ser andre almindelige mennesker i reality-tv, styrker det følelsen og forventningen om, at de selv kan blive kendte og komme på tv.
Måden, reality-stjernerne oftest bliver fremstillet på, er underordnet, for det er opmærksomheden og anerkendelsen i berømmelsen, der er vigtigst.
Mascha Vang har med egne ord forvandlet 15 minutters berømmelse til 15 år. Hun startede ud i reality-verdenen med Villa Medusa i 2000 og gik videre til blandt andet Paradise Hotel efterfølgende.
Selv om det kun er et fåtal af reality-stjerner, der faktisk driver deres berømmelse til mere end 15 minutters berømmelse, er der alligevel nogen, der formår at gøre noget med det.
Linse Kessler og Kardashian-klanen er nogle af de største eksempler på reality-stjerner, der har drevet deres forretninger til mere. Mange af Danmarks store bloggere er startet i realityverdenen, såsom Mascha Vang, Irina the Diva og Tina Maria for bare at nævne nogle få.
Ideen om, at “når de kan, så kan jeg også” holder reality-fascinationen i live, og derfor elsker så mange mennesker reality-tv.
