Læs også:

Close
reality-tv, reality, reality-fans, personlighed, fordomme, tv, fjernsyn, underholdning, kendte, kendisser, celebs, danmark, paradise hote, hjem til gården, bonde søger brud, gift ved første blik, bloggere, 15 minutters berømmelse, selvtillid, anerkendelse, psykolodi, sindet, værdier, seer,

Klumme: Hvorfor er det ikke reality-tv, når det bliver vist på DR eller TV 2?

Kultur  | 

Paradise Hotel eller Hjem til Gården. Hvad er reality-tv egentlig i dag? Og hvorfor er reality-tv blevet sådan et fy-ord?

Stefanie Frid Jørgensen er uddannet journalist og har arbejdet for blandt andre Her & Nu og SE og HØR.

Jeg ELSKER reality-tv. ELSKER!

Jeg hører dog mange af mine jævnaldrende i 20’erne tale dårligt om reality-tv og os, der ser det – selv om de i virkeligheden selv guffer programmer som Gift ved Første Blik, Billet til Kærlighed, Landmand søger Kærlighed og Alene i Vildmarken i sig.

Der er nemlig forskel på, hvordan genrens programmer bliver opfattet, alt efter om de kommer fra kanaler som Kanal 4 og TV3 eller DR og TV 2. De to sidstnævnte er jo public service, så de laver da ikke reality-tv! Vel? Jo …

Gift ved Første Blik placerer deltagerne i en arrangeret virkelighed, når de bliver gift med hinanden. (Foto: DR)

“Reality-tv er lavkultur”

DR’s tv-direktør, Lars Grarup, udtalte i 2005 i et interview til fyens.dk, at DR ikke vil sende reality-tv på deres kanaler. Her 12 år efter vil jeg dog vurdere, at de stadig gør det i stor stil med programmer som de ovennævnte. Dengang sagde han følgende om reality-tv:

– Ja, det er lavkultur. I hvert fald i den form, som de kommercielle kanaler viser det. DR vil ikke vise den slags, hvor man ydmyger folk. Vi vil ikke lave tv, der er baseret på et væmmelsesgrundlag, siger Lars Grarup.

I samme artikel har man fat i konkurrentens talsmand, Bo Damgaard, som fortæller, at TV 2 heller ikke vil sende reality-tv på deres kanal.

– Jeg vil ikke sige, at det er lavkultur. Vi har blot en anden profil. Reality-tv er som sådan ikke skidt. Vi vil bare ikke udstille menneskers begrænsninger. Det er vigtigere at lave fjernsyn om folk, der kan noget. Danmarks værste bilist kørte jo i en periode på TV 2, og der var faktisk fint med seertal, men det passede ikke til vores profil, fortæller Bo Damgaard.

Så det, vores tv-titaner siger er, at reality-tv ikke er kvalitets-tv, og at de altså IKKE sender den slags udseendelser på deres kanaler. Interessant anskuelse.

LÆS OGSÅ: Stort interview med Danny Kool: Fra sangstjerne til burgerkonge

reality-tv, reality
Klumme: Hvorfor er det ikke reality-tv, når det bliver vist på DR eller TV2? (Foto: Polfoto)

Hvad er reality-tv så?

Hvis man slår op i den danske ordbog under reality-tv, så er betydningen som følgende:

“Tv-udsendelser, hvor man i en periode følger en gruppe almindelige mennesker, som er isoleret fra omverdenen, ofte under ekstreme psykiske eller fysiske forhold, for eksempel på en øde ø eller i et aflukket hus” – kilde.

Det er den danske betegnelse for reality-tv ifølge den danske ordbog. Men det vil så sige, at programmer som For Lækker til Love, Singleliv, Familien fra Bryggen og De Unge Mødre altså heller ikke kan kategoriseres som værende reality. Eller hvordan? Det giver ikke meget mening.

Ser man så på ideen om “at isolere sig fra omverdenen”, som stammer fra betydningen af reality-tv fra ordbogen, hvad er så forskellen på  TV3-programmet Robinson og TV 2’s nye satsning Hjem til Gården? Begge programmer inkluderer isolering og en anden verden, hvor man bliver tvunget til at leve under de vilkår, som deltagerne bliver givet.

Omgivelserne er forskellige, men konceptet er det samme: Vi vil se almindelige danskere i pressede situationer eller konstruerede virkeligheder.

Det samme sker i Singleliv og Gift ved Første Blik. Begge programmer handler om at date – ja, på meget forskellige måder – og man følger deltagernes tanker om deres kærlighedsliv på godt og ondt.

Karaktererne er mere udtryksfulde i Singleliv, men ideen bag, at vi finder det underholdende – at høre om folks tanker i datinglivet – er den samme. Igen er det den realitet, som deltagerne lever i, der betyder noget.

reality
“Familien fra Bryggen” har stadig solide seertal på TV3. (Foto: Polfoto)

LÆS OGSÅ: HØR DEN HER FØRST: Danny Kool gør comeback med ny single

Hvorfor er reality blevet et fy-ord?

Tv-personligheden Irina Babenko har ved flere lejligheder udtalt, at hun ikke længere laver reality-tv, fordi hun nu laver programmer med DR.

Irina har deltaget i Selvoptaget, Et Døgn Uden Løgn og serien Irina – En Diva Vender Hjem. I sidstnævnte program rejser Irina på en rejse tilbage til hendes hjemland Ukraine sammen med sin mor og et tv-hold. Man hører om Irinas familie, hendes fortid, og man kommer tæt på både Irina og hendes mor.

Men vent. Har man ikke hørt om det koncept før?

I Familien fra Bryggen følger man Linse Kessler, hendes datter, Geggo, og resten af Bryggen-slænget på Københavns vandside Islands Brygge. Selv om programmet er blødere og mere humoristisk end Irinas “dokumentar-serie”, så er princippet vel det samme? Man ser to tv-kendisser og kommer backstage i deres individuelle liv. Deres virkelighed. Deres reality.

Mennesker in real life

Reality er blevet et synonym med dårlig underholdning, og det er jeg faktisk superked af. Reality er mere end en flok unge på et hotel i Mexico. Reality er for mig ideen om, at du får lov at se folks sande jeg. Deres ægte måde at reagere på i pressede situationer. Deres måde at agere sammen med andre mennesker.

Og om spillet – uanset om det er på en ø i Filippinerne eller i en lejlighed på Vesterbro.

For om vi spiller et kunstigt opstillet spil, eller om vi som helt almindelige personer prøver at være brikker i livet, så er det stadig et spil, og et spil, som danskerne gerne vil se på. Vi vil se mennesker in real life.

reality
Irina mener ikke, at hun laver reality-tv hos DR. (Foto: Polfoto)

Se realiteterne i øjnene!

Jeg var spæd teenager, da den store reality-bølge ramte Danmark med programmer som Big Brother, Paradise Hotel og Singleliv. Siden har reality-programmer poppet frem som paddehatte på en våd græseng.

Big Brother og Paradise Hotel skabte stort påstyr, fordi at man tillod, at deltagerne havde sex på tv. Jeg måtte ikke se Big Brother, fordi mine forældre mente, at det var skadeligt for mit billede af, hvad det vil sige at være ung.

Er det derfor, at reality er blevet en negativ betegnelse? Fordi de unge viser DERES sande jeg – men bare på tv? Om det er på et eksotisk hotel eller på Arch i København, så opfører de unge sig da på samme måde? I Paradise Hotel bliver det bare optaget.

Det er da ikke fed underholdning at se folk knalde på tv, hvis du spørger mig, men min pointe er, at det jo ikke er reality-betegnelsen, som er skyld i det. Det er selve programmet. Så straf ikke alle reality-deltagere, fordi nogen opfører sig på upassende måder.

Tæt på Linse Kessler og andre ægte mennesker

For mig er reality lig med ÆGTE tv. Selv om folk bliver sat ned i en konkurrence-ramme, så er de stadig nødt til at bruge deres person, deres følelser og deres ægthed på at komme igennem det. Det er DET, som er fedt! At du ser, hvordan mennesker kan være så forskellige.

Vi kommer dybt under huden på deltagerne og kan nærmest sidde med en følelse af, at vi kender de her personligheder.

Hvorfor tror du, at personer, som Linse Kessler stadig har så mange fans? At folk kan se udover hendes store bryster og i stedet ind i den ægte Brygge-pige? Det er dét, reality-tv kan. Vi ser mennesker, som dem de er. Om de er skøre, søde, sjove, kedelige eller bindegale – det er ligegyldigt. For det er stadig reality.

reality
Thomas Gjeding fra programmet “Hjem til gården”. (Foto: Polfoto)

Kvalitet

Alle programmer kan noget forskelligt, og hvor er det fantastisk. Det er skønt, når der kommer nye programmer til flimmeren, og jeg bliver glad i låget, når der endeligt kommer noget nyt – og ikke X Factor for 48. gang. (Som jo egentlig også er en form for reality?)

Men der skal være noget til alle. I sidste ende, så er det seertallet, som viser, om du har lavet et program, som folk gider at se.

Så måske DR og TV 2 skulle vende det hele om og stå ved, at de producerer reality – og være stolte af det! De vælger jo selv formatet, deltagerne og omgivelserne. Det er ikke termen reality, som ødelægger et program. Det er kvaliteten af det.

Det gælder alle programmer – reality eller ej.

· Mere fra samme kategori ·