Læs også:

Close
rabens saloner birgitte raben bæredygtighed

Bæredygtighed: Designer Birgitte Raben – vi skal passe på vores klode

Mode  | 

Hvordan går mode og bæredygtighed op i en højere enhed? Det har Birgitte Raben, kvinden bag Rabens Saloner, et bud på

Modeindustrien er en af de store syndere, når det kommer til at bevare jordens begrænsede ressourcer, men det kan faktisk lade sig gøre at leve både moderigtigt og bæredygtigt. Det handler i høj grad om dine valg som forbruger, men branchen har også et vigtigt ansvar, når det kommer til bæredygtighed.

Birgitte Raben, der står bag mærket Rabens Saloner, har mange års erfaring fra modebranchen, og hun har altid haft fokus på bæredygtighed. Vi har taget en snak med den danske designer, der forklarer, hvordan hun bevarer et bæredygtigt fokus i en branche, hvor trends skifter to gange om året.

rabens saloner birgitte raben bæredygtighed
Birgitte Raben er kvinden bag mærket Rabens Saloner, der fokuserer på bæredygtighed i produktionen. (Foto: PR)

Østen møder dansk design

Hvad er historien bag Rabens Saloner?

– Jeg har altid været fascineret af Østen. Jeg elsker, at det gode håndværk, der går i arv fra generation til generation, stadig er intakt. Modsat i Europa, hvor alt efterhånden er industrialiseret. Jeg elsker det gode, traditionelle håndværk, det tager den tid, det skal tage, og så får du det mest fantastiske resultat i sidste ende.

– Det hele begyndte ud fra denne fascination for 10 år siden, hvor jeg startede med at lave tøj i Østen, som jeg først solgte fra bagsmækken af min bil. At Rabens Saloner skulle udvikle sig til, hvad det er i dag, lå slet ikke i kortene, det skete bare, og det er jeg dybt taknemmelig for. Jeg elsker, hvad jeg laver, og at kunne leve af at få ført alle sine kreative og småskøre i projekter ud i levet, det er helt magisk!

Læs også: Denne kvinde har alt sit skrald fra fire år i én lille glaskrukke

Hvordan adskiller Rabens Saloner sig fra andre mærker på det danske marked?

– Jeg synes faktisk, det er svært at sammenligne Rabens Saloner med andre danske mærker. Der findes så mange helt vidunderlige danske mærker med deres helt egen DNA, og jeg håber selvfølgelig, at vi bliver opfattet som et af disse, men hos Rabens gør vi tingene på vores egen måde. Måske vi er lidt flippede? Vi er en lille virksomhed, og to dage er ikke ens.

– Selv bor jeg halvdelen af året på Bali, hvor størstedelen af vores håndværk finder sted, og jeg er selv med ude ved disse og lave farver, print og så videre, som er min store passion, så jeg kender alle mennesker bag. Det er vigtigt for mig at være med i hele processen – fra start til slut, da jeg på denne måde kan stå 100 procent inde for de produkter, der i sidste ende lander hos forhandlerne.

Bæredygtig per automatik

Rabens Saloner har et bæredygtigt fokus – hvorfor er det vigtigt for dig?

– Det er ikke noget, vi slår os op på – det at være bæredygtig. For mig at se, er det det mest naturlige i hele verden at handle med omtanke for mennesker og miljø. Det ligger dybt i mig, og det håber jeg også, det gør i mine mange kollegaer derude.

rabens saloner birgitte raben bæredygtighed
Birgitte Raben bor på Bali halvdelen af året, så hun kan være med, der hvor størstedelen af håndværket bag Rabens Saloner foregår. (Foto: PR)

Hvordan sørger du for at producere bæredygtigt?

– Som nævnt er jeg selv med ude ved producenterne, hvor jeg bevæger mig hjemmevant rundt. Det gør selvfølgelig, at jeg har en særlig føling med, hvordan tingene bliver til, og hvordan menneskerne trives. Store dele af Rabens kollektioner bliver lavet i hånden – intet bliver masseproduceret.

– Det tager tid, men jeg går ikke på kompromis. Tingene skal hellere laves ordentligt end hurtigt, det skal laves med hjertet, og jeg skal kunne stå inde for mine kollektioner hele vejen rundt i leveringskæden.

Kvalitet frem for kvantitet

Synes du, at der er nok fokus på bæredygtighed i mode- og livsstilsbranchen?

– Vi er som forbrugere blevet meget mere bevidste omkring tilblivelsen af det tøj, vi køber, og mange vælger bevidst at købe lidt dyrere tøj, som til gengæld er lavet under gode forhold. Jeg synes, det er vigtigt, at man har sig selv med og tænker sin egen DNA ind i det, når man køber tøj. På den måde vil tøjets værdi og levetid varer meget længere end de mere trendbaserede køb.

– Hellere købe noget tidsløst, som vil have værdi i mange år frem, frem for noget, der er sjovt i fem minutter og så kasseres. For eksempel er mine egne yndlings YSL-støvler fra 1991, and still going strong!

Læs også: Bæredygtig modeguide: Vores CSR-favoritter

– Personligt tænker jeg meget i de baner. Jeg shopper ikke vanvittigt meget, og når jeg gør, køber jeg for eksempel rigtig meget vintagetøj. Jeg ved intet bedre end at forsvinde væk i et loppemarked og finde helt unikke loppefund – fund med sjæl og historie, der samtidig skåner miljøet ved at blive genbrugt.

– Faktisk er jeg så vild med vintage, at jeg i Rabens Saloners flagship-butik har et håndplukket udvalg af skønne sager fundet på diverse vintagemarkeder worldwide. Melanie Buchhave, vores skønne stylist, deler samme passion som mig, og sammen støvsuger vi en til to gange om året Los Angeles for skønt vintagetøj.

Bære dygtighed er ikke bare en trend

Hvordan, tror du, fokusset på bæredygtighed vil udvikle sig i fremtiden?

– Jeg tror, vi generelt er blevet mere bevidste om, at vi skal passe på vores klode. Den er skrøbelig, og vi skal ikke tære mere end højst nødvendigt på den. Det kommer ikke til at ændre sig, så selv om der sker vilde ting rundt omkring i verden, så tror jeg, at vi bevarer fokus på vor jord. Det er vi bare nødt til, hvis vi vil beholde den mange år endnu.

rabens saloner birgitte raben bæredygtighed
Birgitte Raben er vild med vintage – især fordi det er en bæredygtig måde at fornye garderoben på. (Foto: PR)

Er bæredygtighed bare en trend lige nu? Eller tror du, folk vil ændre deres mind-set mere permanent omkring bæredygtighed i fremtiden?

– Bæredygtighed er ikke en trend, men en virkelighed, som er ved at være gået op for os. Vi er nødt til at forholde os til jordens begrænsede ressourcer, som vi skal værne om. Det glæder mig, at der er fokus på det, og at tænke på kloden og dens mennesker skal gerne bare blive en helt naturlig integreret del af vi menneskers mind-set.

Du har mange års erfaring fra livsstilsbranchen – har du altid gået op i bæredygtighed? Eller er interessen opstået hen ad vejen?

– Jeg har altid haft stor respekt for vor kære jordklode, den er ganske uundværlig, så selvfølgelig skal vi passe godt på den. Det samme gælder de mennesker, der bor på den. Vi skal behandle hinanden ordentligt, uanset hvor i verden vi befinder os og uanset status og rang.

– Det er i virkeligheden ret enkelt, og for mig er det ikke en interesse, men en livsstil at tænke bæredygtigt. Det kan være udfordrende, men jeg mener altid, vi bør overveje handling og konsekvens i alt, vi foretager os.

Læs også: Verden står sammen mod madspild

Sådan lever du bæredygtigt på budget

Har du nogle gode råd til, hvordan man kan leve mere bæredygtigt – også på budget?

– Det er meget oppe i tiden, ikke desto mindre er det stadig det sjoveste jeg ved: At købe brugt tøj på diverse markeder og genbrugsbutikker! Man finder unikke ting, som ikke ses overalt i gadebilledet. Jeg elsker tanken om, at gammelt tøj får nyt liv i en anden kvindens garderobe.

– Det er smukt, og så er det budget- og miljøvenligt! Det er skønt at mikse nyt og gammelt sammen, hvilket jeg også altid har fokus på med mine egne kollektioner. De skal kunne mikses med vintagesager for at få det helt rigtige udtryk.

– Der er også mange små, gode vaner, man kan implementere i sine hverdagsrutiner. Ved altid at have et indkøbsnet i tasken, slipper man for at købe plastikposer, når man handler. At have en drikkeflaske med sig er også en god ide i stedet for at købe plastikflasker. Der er mange små ting, som er med til at gøre en forskel.

Redaktionens favortitter fra Rabens Saloner

Her på redaktionen forsøger vi også at være mere bæredygtige i vores hverdag, og vi har sat disse styles fra Rabens Saloner højest på sommergarderobe-ønskelisten.

shopping ravens saloner bæredygtighed

Kimono med gulddetaljer, 2.400 kroner, magasin.dk. Hvid top, 900 kroner, magasin.dk. Kjole med gulddetaljer, 1.200 kroner, magasin.dk. Kimono med dyreprint, 1.950 kroner, magasin.dk.

· Mere fra samme kategori ·