Læs også:

Close
madspild

Verden står sammen mod madspild

Mad, Nyheder  | 

En tredjedel af alle madvarer rådner eller smides ud. Et nyt internationalt måleværktøj tager kampen op mod madspild

Mens mere end 800 millioner mennesker hver aften går sultne i seng, bliver over en tredjedel af verdens fødevareproduktion kasseret eller smidt ud, før maden overhovedet når frem til en tallerken. Faktisk er madspildet så stort, at det på verdensplan koster 940 milliarder dollar hvert eneste år. Det svarer til mere end 17 milliarder kroner om dagen eller syv gange verdens samlede ulandsbistand.

Andrew Steer, som er formand og administrerende direktør for organisationen World Resources Institute, forklarer, at udviklingen både har alvorlig indflydelse på den globale sundhed, ernæring, økonomi og miljøet. Diagrammet herunder viser, at havde madspild været sit eget land, ville det have været verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser.

FLW PROTOCOL GRAPHIC
(Foto: World Resources Institute)

Ifølge Andrew Steer ligger løsningen – eller i hvert fald dele af den – i en ny protokol, som giver retningslinjer for at registrere, måle og kortlægge madspild.

– Protokollen er et kæmpe gennembrud. For første gang bliver lande og virksomheder i stand til at måle hvor meget mad, der egentlig går til spilde og derefter rapportere om det på en troværdig og konsekvent måde, siger Andrew Steer.

– Der er simpelthen ingen grund til, at så meget mad skal gå til spilde. Nu har vi et nyt, stærkt værktøj, som vil hjælpe regeringer og virksomheder med at spare penge, beskytte deres ressourcer og samtidig sikre, at flere mennesker får den mad, de har brug for.

Læs også: Ny app lader dig købe den mad, restauranter vil smide ud

Danmark viser vej

Miljø og fødevareminister Esben Lunde Larsen var vært ved åbningsceremonien for 3GF-topmødet tidligere på måneden, hvor protokollen blev fremlagt. På mødet var ministre, virksomhedsledere, borgmestre og organisationer fra det meste af verden samlet for at diskutere de 17 FN bæredygtighedsmål. Delmål 12.3 handler specifikt om at halvere madspild fra verdens forbrugere og detailhandlen.

– Danmark er dedikeret til at gøre vores del for at nå bæredygtighedsmålene. Dansk knowhow og teknologi kan bidrage stort til at formindske madspild – men også til renere jord, luft og vand i resten af verden, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

– Vi skal skabe en mere cirkulær økonomi, hvor vi får maksimal værdi ud af produktionen til glæde for både vækst, miljø og jobskabelse.

Også Andrew Steer deltog på topmødet i København. Han mener, at vejen til bæredygtig fødevareproduktion endnu er lang, men at godt begyndt er halvt fuldendt:

– Et hyppigt citeret kinesisk ordsprog lyder, at en rejse på tusind mil begynder med det første skridt. Rejsen mod at reducere madspild er for de fleste lande og producenter slet ikke begyndt endnu. Lad 2016 være året, hvor vi alle tager det første skridt.

Kilder: thechicagocouncil.orgwri.orgflwprotocol.orgmfvm.dk.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·