Læs også:

Close
American Horror Story Asylum

American Horror Story: Her er de virkelige rædsler, serien er baseret på

Underholdning  | 

Nogle gange er virkeligheden mere uhyggelig end fiktion, hvilket netop er grunden til, at American Horror Story giver lidt ekstra kuldegysninger

American Horror Story er en antologiserie fra 2011, der for hver sæson har nye karakterer i en ny uhyggelig fortælling. Det, der adskiller denne serie fra andet i horrorgenren, er, at både historier og karakterer er baseret på virkeligheden. Vi har samlet et lille udsnit af dem.

Murder House

I første sæson er omdrejningspunktet et hjemsøgt hus, der har været vidne til en masse kendte mordsager. Blandt andet The Black Dahlia-sagen om den unge Elizabeth Short, der tog til Los Angeles for at blive skuespiller, men blev myrdet, hendes lig delt i to og ansigtet skamferet med et “Glasgow smile”.

Vi ser også en parallel til historien om en sømand, ved navn Richard Speck, der en nat i 1966 brød ind på et kollegie for sygeplejerskerstuderende, hvor han torturerede, voldtog og dræbte otte af dem.

Det kendte skoleskyderi på Columbine High School har også været inspirationskilde til en af fortællingerne i Murder House.

American Horror Story Murder House
Still fra første sæson på verandaen uden for “Murder House”. (Foto: All Over)

Læs også: Halloween er mere dansk, end du tror

Asylum

Det meste af anden sæson foregår på et skrækindjagende sindssygehospital i en tid, hvor eksperimenterende behandlingsformer var dagligdag.

De indlagte tæller blandt andet en kvinde, der påstår at være Anne Frank og Lana Winters, som er inspireret af Nellie Bly, der lod som om, at hun var psykisk syg for at afsløre de grusomheder, der foregik på datidens sindssygehospitaler.

To af sæsonens andre karakterer er baseret på parret Barney og Betty Hill, der er kendt for at være blandt de første, som efter sigende skulle være blevet bortført af rumvæsener. Deres historie er tidligere blevet til bogen The Interrupted Journey og filmen The UFO incident.

American Horror Story Asylum
Sarah Paulson i rollen som den indlagte journalist Lana Winters og Lily Rabe som nonnen Sister Mary Eunice McKee. (Foto: All Over)

Coven

Den tredje American Horror Story udspiller sig i New Orleans med hekseri og voodooisme som det bærende tema.

En af de mest fremtrædende karakterer i serien, Madame Delphine LaLaurie, er rent faktisk en virkelig person. LaLaurie var en socialite i 1800-tallets New Orleans, men mest kendt for massemord og tortur af slaver.

De samme gælder for Marie Laveau, der var en højtæret personlighed inden for voodoomiljøet i den samme periode. Til daglig var hun frisør, men udøvede sort magi i fritiden. Folk kommer stadig forbi hendes grav den dag i dag i håb om at få deres ønsker opfyldt.

Øksemorderen fra New Orleans er heller ikke en person, de har grebet ud af den blå luft. Karakteren er baseret på en stadig ukendt person, der myrdede et utal af mennesker med økse. Hans trussel om, at han ville slå alle, der ikke spillede jazzmusik på en bestemt aften, ihjel, er også ægte.

American Horror Story Coven
Jessica Lange i rollen som heksen Fiona Goode. Lange var en fast del af skuespillertruppen til og med fjerde sæson. (Foto: Polfoto)

Freak Show

Selv om det i dag virker grotesk at skulle udstille mennesker med abnormiteter til folks underholdning, var det udbredt i flere hundrede år og kan stadig findes visse steder.

Stort set alle freak showets performere har inspiration fra rigtige personer, nogle af dem mere kendte end andre. Nogle af dem var også skuespillere i filmen Freaks fra 1932.

To virkelige personer fra nyere tid har også fundet vej ind i serien, blandt andet Grady Franklin Stiles, Jr. (bedre kendt som The Lobster Boy), der som i serien kommer fra en familie med “hummersyndrom”, samt den morderiske klovn over dem alle, John Wayne Gacy. Begge døde i 90’erne.

Læs også: Hvorfor er vi bange for klovne?

Hotel

Som sæsonens titel afslører, befinder vi os i denne omgang på et hotel. Hotellet er inspireret af The Cecil Hotel i Los Angeles, der er kendt for at være stedet for flere mord og at have huset to seriemordere.

I serien møder vi Mr. March, der er kraftigt inspireret af H.H. Holmes, som kaldes for USA’s første seriemorder. Holmes byggede i 1800-tallet et hotel, han havde designet til mord, hvor han blandt andet gemte ofrene i væggene.

Mr. March får i serien flere af tidens største seriemordere til middag. Her møder vi igen John Wayne Gacy i selskab med blandt andet The Zodiac Killer og Aileen Wuornos, der er baggrunden for filmen Monster med Charlize Theron fra 2003.

American Horror Story Hotel
Lady Gaga vandt en Golden Globe for sin rolle som The Countess, der er baseret på den ungarske grevinde Elizabeth Bathory, der siges at have dræbt flere hundrede mennesker. (Foto: Polfoto)

Læs også: Video: Læg en Bloody Mary-makeup til halloween

Roanoke

Den sjette og nyeste sæson ruller nu over de amerikanske skærme, hvilket betyder, at vi må vente lidt endnu, da sæsonerne først rammer den danske Netflix et år efter.

Sæson 1-5  af American Horror Story er tilgængelige på Netflix

Kilder: PopsugarMental Floss og Screen Crush

· Mere fra samme kategori ·