Læs også:

Close

Justin Bieber: Fra møgunge til musiker

Underholdning  | 

Justin Bieber giver på søndag koncert i Danmark. MY DAILY SPACE ser på, hvordan Justin er gået fra at være et irriterende tweenidol til at være en seriøs kunstner

“I just need somebody to lo-o-ove” sang Youtube-sensationen Justin Bieber i 2010 på hittet “Somebody to love”. Det brune tunge pandehår dækkede næsten øjnene, og Justins frisure blev ikonisk; beundret og hånet. Den unge canadier, der blev opdaget på Youtube af Usher, fik hurtigt hobevis af unge piger til at falde i svime, og Justin blev det, der bedst kan beskrives som et teenagefænomen nærmest overnight.

Det var – ikke overraskende – en stor mundfuld for den unge Justin. Han var opvokset i trange kår i Canada med fraskilte forældre, og pludselig havde han penge, fans, kendte venner og opmærksomhed.

– Jeg var kun omgivet af mennesker, der var åndssvage, og som udnyttede mig. Når du oplever det, så begynder du at ændre din væremåde. Jeg tænkte: “Fuck jer alle”, har Justin fortalt til magasinet Complex.

Læs også: Anmeldelse: Queen B run the world

Det forklarer måske, hvorfor Justin i en årrække opførte sig fuldstændigt uregerligt. Der var episoder med hashrygning, håndgemæng og biluheld. Det påvirkede ikke hans purunge kernefans, der havde været med fra starten. Belieberne, som hans fans hedder, elskede deres idol – han kunne ikke gøre noget galt.

Amerikanerne ville udvise ham

Samme beundring var der ikke hos den etablerede anmelderskare og slet ikke hos den brede befolkning. Justin var sådan en, man gjorde grin med – ikke en accepteret ambassadør for popmusik, som for eksempel Lady Gaga var omkring start-tierne. Især mænd og drenge havde en form for modstand mod Bieber, som virkede til at række udover musikken.

Og Bieber fik da også opbygget et ry som en forkælet møgunge, der gang på gang dummede sig. I kraft af hans status var det store nyheder hver gang. Den negative dækning var måske medvirkende til, at Bieber for bare to år siden ifølge en amerikansk afstemning var den femtemest upopulære person i USA. Knap 300.000 amerikanere valgte også at sende et brev til Det Hvide Hus om at få stjernen deporteret til Canada (hvilket blev afvist af Obama).

Læs også: Bieber på Pokémon-jagt

Los Angeles, California, USA. 18th December 2013. Justin Bieber arrives at the premiere for 'Believe' in Los Angeles, CA December 18th 2013 © Sydney Alford/Alamy Live News
Bieber er bare 22 år, men har været en af verdens største stjerner i årevis. (Foto: All Over)

Lisbeth Ihlemann er ph.d i musikvidenskab og har forsket i fankultur. Hun fortæller til DR, at det er meget normalt, at teenagestjerner har for vane at komme i problemer.

– Der er mange eksempler på, at de viser deres provokerende sider med grænseløs adfærd. De bliver udnyttet af en gigantisk industri, og de skal i en ung alder kapere berømmelse, hvor rigtig mange stiller krav til dem, og det, tror jeg, kan være meget svært, når man er ung, siger hun til DR.

Undskyld!

Så hvad har ændret sig? Det er, som om Bieber har ændret personlighed med udgivelsen “Purpose” fra 2015. Så meget, at han ikke længere kun taler til sit oprindelige publikum, der er vokset op samtidig med ham. Nej, nu rammer Justins melankolske dance-pop lyttere langt op i tyverne, endda op i trediverne.

Begyndelsen på Biebers charmetogt kom med den overraskende tropical house single “Where are ü now”. Her fik en hel ny gruppe mennesker øjnene op for Biebers åbenlyse talent. Da hele verden havde øjnene på sangeren, smed han singlen “Sorry” på gaden. Teksten var tydelig: Justin undskyldte for sin idiotiske opførsel. Kunne vi tilgive ham?

At dømme ud fra det skift, der er sket både hos anmeldere og lyttere, så er svaret et rungende JA. De danske anmeldere var også imponerede og blåstemplede Justin Biebers musik; både produktion, sang og tekster.

Vil Oslo-koncerten gentage sig?

Den nye Bieber har regeret popscenen i et års tid, og søndag spiller han koncert i København. Men bliver det den voksne, seriøse Justin, vi får at se – eller er der stadig skandalepotentiale tilbage i Bieber? For under et år siden udvandrede popstjernen fra sin koncert i den norske hovedstad, fordi han syntes, fansene var forstyrrende. Han havde spillet én sang!

– Der er vide grænser for, hvor meget man accepterer i popbranchen fra stjernerne, så længe man bare leverer som musiker, siger Lisbeth Ihlemann til DR Kultur.

Det er formentlig Biebers mange især nyere, fremragende hits, der netop gør, at man som koncertgænger har købt billet og trods alt håber på, at Bieber kommer, synger og sejrer på søndag. Uanset hvor meget han måske har lyst til at lave en skandale.

· Mere fra samme kategori ·