Læs også:

Close
chanel lukusvarer designervare luksus

Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien

Mode  | 

Du kender det sikkert – du er på ferie – og ser en Louis Vuittontaske – stooor til bare et par hundrede – og tænker ‘ej den er da meget pæn’. Men pas nu på. Her får du gode råd til at undgå du at købe kopivarer på ferien

Det er Patent- og Varemærkestyrelsen er kommer med disse gode råd. For det første er det ulovligt at købe kopivarer – ofte er de også lavet under virkelige dårlige forhold, og er kriminelle bagmænd der står bag. Og ja underminerer en hel branche.

ferie sommerferie strand parasol sommer
Når du ligger på strandene i andre lande tilbydes du ofte varer – og nej de er IKKE ægte … Ikke engang i nærheden af. (Foto: PR)

Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.

På sommerferien i udlandet frister gadesælgere ofte med gode tilbud, og på lokale markeder bugner det med indbydende varer – lige fra tøj, ure og smykker til elektronik – og til billige priser.  Men her kan der være risiko for at støde på kopivarer, og det kan være svært at spotte, om det ferieminde, du har udset dig, en ægte. Derudover kan kopivarer være både farlige og sundhedsskadelige:

– Handlen med kopivarer understøtter ofte organiserede kriminelle grupper, der også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet – for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse og tvangsarbejde. Desuden kan der være sundheds- og sikkerhedsmæssige farer forbundet med kopivarer. Elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand og falsk legetøj, tøj og kosmetik kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, fortæller sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Barbara Suhr-Jessen.

Sådan spotter du en kopivare – her er fire gode råd, så du undgår at købe kopivarer på ferien:

louis vuitton luksus luksusvarer
Louis Vuitton er et af de brands der oftest kopieres … (Foto: Unsplash)

Er prisen mistænkelig lav?

Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden?

Tjek kvaliteten

De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der for eksempel ujævne sømme i tekstiler og læder – eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?

chanel kopivare
Kan man være i tvivl – nej vel. Mega uægte … (Foto: MY DAILY SPACE)

Undersøg emballagen

Tjek om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation.

Hvor bliver varen solgt?

Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 11 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.

At finde luksusvarer til ingen penge – er som at vinde i Lotto – nærmest umuligt … (Foto: Unsplash)

Fakta om køb og salg af kopivarer

Det er ulovligt at handle med kopivarer erhvervsmæssigt.

Når du køber kopivarer til privat brug, har du ikke gjort noget ulovligt. Men du risikerer, at toldmyndighederne tilbageholder dine kopivarer, da det er ulovligt for sælgeren at sælge kopivarer. Sælgerens ulovlige salg til dig kan få den konsekvens, at du ikke får udleveret dine kopivarer. Toldmyndighederne kan nemlig tilbageholde varerne på vegne af dem, som ejer rettighederne.

Det er derfor ikke ulovligt, hvis du køber en kopitaske og alene bruger den privat. Vurderingen af om købet er sket til privat eller erhvervsmæssig brug, afgøres dog ikke af din egen subjektive opfattelse. Der skal foretages en konkret vurdering ud fra sagens faktiske omstændigheder. I sidste ende vil det være domstolene, der kan træffe endelig afgørelse om spørgsmålet.

For værker beskyttet af ophavsretten er det ulovligt at fremstille eksemplarer af værket erhvervsmæssigt, og det er også ulovligt at gøre eksemplarer tilgængelige for almenheden. I ophavsretsloven er området for den lovlige, private brug dog særligt begrænset i forhold til digitale værker. Der er mere information om de specielle regler for ophavsret på Kulturministeriets hjemmeside.

chanel lukusvarer designervare luksus
Vi elsker Chanel – men eller undvære end have noget fake … (Foto: Unsplash)

Læs også:

Gucci som bæredygtig virksomhed

 

· Mere fra samme kategori ·