Læs også:

Close
statens naturhistoriske muserum

Kulturguide: Oplevelser i juli 2024

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i juli 2024, så er du kommet til det helt rette sted.

Oplevelser i juli 2024 i København

‘Vilde vidunderlige verden’-udstilling på Statens Naturhistoriske Museum

‘Vilde vidunderlige verden’-udstilling, fra fredag den 28. juni 2024 i museets udstillingslokaler, Pris fra 50 kroner, åbent tirsdag – søndag 10 – 17 og onsdag 10 – 21, mandage i juli og august 10 – 17,  Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K.

statens naturhistoriske muserum
Udstillingen ‘Vilde vidunderlige verden’ fortæller historier fra alle museets forskningsområder – geologi, botanik, zoologi og citizen science. (Foto: Andreas Haubjerg, Statens Naturhistoriske Museum)

Fra mikroskopisk plankton til hvaler. Fra stjernestøv til ædelsten. Fra fuglefjer til blomsterfrø. Statens Naturhistoriske Museums nye udstilling ’Vilde vidunderlige verden’ fortæller historier om den rigdom af spændende genstande, som gemmer sig i museets skatkamre.

Bag kulisserne i museets magasiner findes mere end 14 millioner genstande; alt fra mikroskopisk plankton til gigantiske hvaler, fra stjernestøv til ædelsten, fuglefjer og blomsterfrø. Få indblik i en af verdens vigtigste samlinger, der er blevet til gennem 400 år med hjælp fra tusindvis af mennesker over hele kloden.

I museets nye udstilling kan du komme helt tæt på den rigdom af genstande, historier og forskningsresultater, som gemmer sig i museets skatkamre.

Få vilde fortællinger om fantastiske fund indsamlet på ekspeditioner til ufremkommelige regnskove, de højeste bjerge, dybhavet, verdensrummet og vores egen baghave.

Læs mere her.

Verdensballetten til Frederiksberg

Verdensballet, den 10. juli  klokken 19.30, pris 395 – 775 kroner eksklusiv gebyr, forventet varighed: 2 timer inklusive pause, Det Kgl. Danske Haveselskab ved indgang til Frederiksberg Have.

verdensballet kgl danske haveselskabKom til unik balletforestilling på Frederiksberg … (Foto: PR)

Der er eksklusiv premiere på Verdensballetten i hjertet af København, når Det Kgl. Danske Haveselskab åbner for en forestilling i verdensklasse. Balletdansere fra de største kompagnier danser til opera og klassisk musik, mens den danske sommer spiller undertonerne.

Kom til Verdensballettens festlige premiere i Det Kgl. Haveselskabs yndige og stemningsfulde have. Med Brøndsalen som charmerende bagtæppe byder vi ind til en herlig balletoplevelse i et af byens skønneste åndehuller.
Vi glæder os til igen at kunne byde velkommen til magisk dans og musik på Frederiksberg.

I sommerens forestilling præsenterer Verdensballetten primaballerinaer og solodansere fra nogle af verdens fineste balletkompagnier, som normalt kun kan opleves på de helt store internationale scener. Danserne akkompagneres på scenen af internationalt anerkendte operasangere og klassiske musikere.

Programmet er et udsøgt potpourri med uddrag af klassiske balletter som Tornerose, Giselle og Manon, men også nykoreograferede stykker skabt specielt til Verdensballetten. Den kunstneriske ramme sættes af tenor og konferencier Jens-Christian Wandt, der  med underholdende anekdoter om forestillingens repertoire binder det hele sammen til en helstøbt aften af højeste kaliber.

I samspillet mellem vind og vejr, og med kunsten og naturen som kulisse, skabes en helt ny balletoplevelse præget af dette steds særlige sjæl og karakter.

Læs mere her.

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden

Kongens Håndbibliotek, åbent i weekender og i de danske skolers ferier, Amalienborg.

margrethe kongernes samling
Fra lørdag den 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Her ses H.M. Kongens Håndbibliotekar Mikael Bøgh Rasmussen i Biblioteket, hvor man blandt andet også kan se reproduktioner af kort, tegninger og fotografier. (Foto: PR)

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg er nu åbent for offentligheden. Fra lørdag den 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik.

Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

H.M. Kongens Håndbibliotek kan besøges på to måder: I weekender og i danske skolers ferier vil Håndbibliotekets studiesal være åben for alle besøgende på Amalienborgmuseet. På hverdage er der kun adgang efter særlig aftale for fagfolk og forskere.

Publikum vil desuden kunne se små, skiftende udstillinger med udvalgte bøger, atlas eller håndtegninger fra bibliotekets hylder og skuffer. Som markering af åbningen udstilles en række sjældne naturhistoriske værker fra grundlæggeren Frederik 5.s tid.

Læs mere her.

Museum of Illusions åbnet på Strøget

Museum of Illusions, billetpriser starter ved 139 kr., åbnet den 12. april, Frederiksgade 24 (Strøget), København.

museum og illusions strøget københavn
Instaværdige fotos og store oplevelser venter … (Foto: PR)

Bliv forundret og fornøjet i et nyt oplevelsesunivers for Museum of Illusions er lige åbnet i København …

Museum of Illusions København er en interaktiv oplevelse, hvor sanserne aktiveres, perspektiver udfordres og fantasien vækkes. Leg og læring går hånd i hånd i verdens hurtigst voksende private museumskæde. Museum of Illusions København er flagship-museum for Europa, og åbningen giver verdenspremiere til nye installationer, der tager udgangspunkt i dansk kultur og historie.

Museum of Illusions åbnede den 12. april 2024 i hjertet af København, som dermed kommer stedet i selskab med internationale lokationer som Athen, Dubai og New York City. Museum of Illusions byder på forunderlige installationer med optiske illusioner, og er verdenskendt for sit fokus på ‘edutainment 1’, hvor oplevelser, sjov og læring går hånd i hånd. Museum of Illusions er verdens største og hurtigst voksende kæde af private museer.

Gæster kan opleve populære illusioner som Walk-in-kaleidoscope, Infinity-rummet og The Vortex Dome, en installation der gør brug af metodikken Fluid Dynamics. Og så er der verdenspremiere på installationerne Turning the Fish samt Shade Illusion, der leger med formerne! Den 1.200 m 2 store udstilling med 72 permanente installationer byder på minde- og fotoværdige oplevelser, der også giver indsigt i den fascinerende videnskab, der ligger bag illusionerne.

Det ligger i starten af Strøger, når du kommer fra Rådhuspladsen. Und dig selv at tage en tur ud i den spektakulære verden …

Læs mere her.

Oplevelser i juli 2024 i Aarhus

Tivoli Friheden er åben i Aarhus

Tivoli Friheden, åbent fra 12. april, entre 175 kr., Tivoli Frihede, Skovbrynet 5, Aarhus.

tivoli friheden aarhus
Måske du skal en tur i Tivoli Friheden … (Foto: PR)

Det er Tivoli Friheden i Aarhus  121. sæson og med en ny milepæl i parkens historie; det ikoniske Fed Fredag-koncept fejrer  nemlig 20-års jubilæum. Og udover et imponerende line-up med nationale og internationale topnavne på plakaten, som Rasmus Seebach, Queen Machine og Sanne Salomonsen, byder sæsonen traditionen tro på en symfoni af farverige blomster, underholdning og magi med Pjerrot og eventyrlige højtider for hele familien.

I løbet af de seneste to årtier har Fed Fredag været en fast tradition og institution i Tivoli Friheden – og i Aarhus
– og gennem tiden har parken været vært for intet mindre end 321 koncerter og budt mere end 2.062.000
festglade gæster velkommen til mindeværdige musikoplevelser under den åbne himmel. Konceptet har siden
2004 fået gevaldigt vokseværk, og lørdag er nu lige så fed som fredag. Gennem sæsonen hyldes musikken og
minderne fredag efter fredag, sammen med nogle af de absolut største navne på den danske musikscene. Kom en tur til Aarhus og ikke mindst Tivoli Friheden …

Læs mere her.

Smag på eksotiske planter i Væksthusene

Væksthusene, Botanisk Have Aarhus, Sommeråbningstider den 1. juni – den 31. august: mandag – fredag klokken 9 – 17, lørdag – søndag og helligdage klokken 10 – 17, aftenåbent hver onsdag (fra den 3. juli – den 7. august) klokken 9 – 21, der er gratis adgang, Peter Holms Vej, Aarhus.

væksthusene aarhus
Væksthusene ligger i Botanisk Have Aarhus og har hvert år omkring 250.000 besøgende. (Foto: Kasper Hornbæk og Science Museerne, Aarhus Universitet)

Væksthusene i Aarhus fejrer de lyse nætter og holder aftenåbent til klokken 21 hver onsdag fra den 3. juli 2024. Her kan man blandt andet komme på smagfulde rundvisninger om planter fra det globale køkken.

Det er sommer, og snart starter ferierne til de fremmede himmelstrøg. Men man behøver ikke rejse langt væk eller have et stort feriebudget, hvis man vil opleve planter fra hele verden. Det kan man gøre gratis hver dag til klokken 17 i Væksthusene i Aarhus. Fra den 3. juli til den 7. august 2024 holder Væksthusene også aftenåbent hver onsdag til klokken 21.

Vil man smage på og høre spændende historier om de eksotiske planter i Væksthusene, kan man booke en rundvisning med smagsprøver.

Smag på planter fra hele verden. Hør om, hvordan den mad, vi spiser, hænger sammen med det sted, vi bor. Find ud af, hvor nogle af de planter, som vi bruger til hverdagens måltider, kommer fra. Bliv klogere på, hvorfor maden i troperne er så stærk, og hvorfor krydderurter smager, som de gør. Smag for eksempel på lotusplantens stilk, maniok og kogebanan og meget andet spændende.

Og er man sulten efter mere end smagsprøver, kan man spise et lækkert måltid i Væksthusenes Cafe, som også holder aftenåbent. Bestilling af mad skal dog ske inden klokken 20.

Et hyggeligt og spændende udflugtssted, hvis man er tæt på Aarhus.

Læs mere her.

Oplevelser i juli 2024 i Odense

Kom til Odense Classic

, den 5. og 6. juli, pris 150 kr. kun for fredag, Odense Pinball Arkade.

pinball odense
Spændende arrangement i Odense … (Foto: PR)
Første weekend i juli afholdes . Som navnet antyder bliver det en classic turnering hvor der i hovedturneringen udelukkende spilles på classic maskiner. Hovedturneringen foregår om lørdagen, den 6. juli.
Dertil vil der være en pingolf sideturnering, hvor man kan kvalificere sig om fredagen og om lørdagen.
Afslutningsvis afholdes der en 4-strike ekstraturnering sidst på aftenen om lørdagen, mens hovedturneringsfinalerne afvikles. Pingolf forsøges overvejende afviklet på DMD-maskiner, mens der til ekstraturneringen kan trækkes maskiner fra alle årgange. Der vil være åbent for alle om fredagen, hvor man enten kan vælge at spille free-play eller man kan vælge at påbegynde sin pingolf kvalifikation. Påbegynder man sin pingolf kvalifikation, vil fredagsentréen være inkluderet i ens turneringsbillet.

Ønsker man blot at komme om fredagen for at hyggespille, vil det være almindelig entrépris om fredagen (150 kr.).
Dette for at understrege, at alle skal være velkommen om fredagen, også dem der ikke er tilmeldt en turnering, eller kun tilmeldt hovedturneringen, men at vi samtidig ønsker at opfordre så mange som muligt at kvalificere sig om fredagen.

Hovedturneringen afvikles om lørdagen. Kvalifikationen er gruppespil med 4 personer i hver gruppe afviklet over 8 runder. Top 32 (eller 24 eller 16, afhængig af antal tilmeldte) videregår til finalerunderne, som også er gruppespil med 4 personer. Denne gang dog 3 maskiner i hver runde. De bedste to fra hver gruppe videregår til næste runde indtil selve finalen afvikles med 4 personer. Den starter klokken 11.00. Kvalifikation til pingolf strækker sig over fredagen og om lørdagen. Dørene åbner klokken 08:00 om lørdagen, så der er 3 timer at kvalificere sig inden hovedturneringen starter. Dertil vil der være mulighed at kvalificere sig i ventetiderne mellem hovedturneringsrunderne og dertil i tidsrummet mellem hoverturneringens kvalifikationsrunder og finalerunder.

Priser:
Hovedturnering kun: 250 kr. (kun lørdag)
Hovedturnering + sideturneringer: 350 kr. (inkluderer fredagsentré)
Fredagsentré, uden at være tilmeldt sideturneringer: 150 kr.

Læs mere her.

Atlantis musical i Otterup

’Atlantis’ , spiller den 2. – 12. juli, priser 75 – 250 kr. inkl. billetgebyr, Stadionvej 50, Otterup.

atlantis musical otterup
Kom til muscial i Otterup … (Foto: PR)

Oplev det sagnomspundne Atlantis … Tag familien med til en musicalforestilling under åben himmel, når Nordfynsspillene opfører ’Atlantis’ i Otterup.

’Atlantis’ er en smuk og grum fortælling om magt og mord, men også om ung og stærk kærlighed. I forestillingen møder vi den eventyrlystne Silvan, der drømmer om at se fjerne kyster og havne, men mødet med prinsesse Adalena slår ham helt ud af kurs. Samtidig er der onde kræfter på spil i byen med den onde Jabbadoor, der vil overtage magten og dræbe kong Atlas – hvordan skal det ende?

‘Atlantis’ er en musical skrevet af det danske trekløver Spies, Høg og Svanekier. Den er krydret med de skønneste og efterhånden klassiske sange – blandt andet ‘Alle andre steder’ og ‘Morgen på Atlantis’ og mange, mange flere.
Både musicalens historie og de smukke sange går lige i hjertet på enhver. Bag forestillingen står ikke mindre end 70 frivillige. Nogle har været i gang siden sidste sommer med forberedelserne. Scenebyggerne gik i gang i februar, skuespillerne har øvet siden marts.

Læs mere her.

Oplevelser i juli 2024 i øvrige byer

Grøn koncert rundt i landet

Grøn koncert rundt i landet, pris 375 kr.

Flere byer er allerede udsolgt – også Aarhus (hvor der spilles den 20.7 – men der er udsolgt – men er det netop der du gerne vil til koncert, så find en FaceBook-gruppe, hvor der købes og sælges billetter.

Grøn 2024 bliver igen en kæmpe fest! Og du kan stadig få billetter til Kolding, Aalborg og Esbjerg på
Tuborg og Muskelsvindfonden præsenterer Grøn. Alt overskuddet går til Muskelsvindfonden, og koncertgængerne får en kæmpe fest.

Det er tid til at samles på græs, skråle side om side og mærke følelsen af fællesskab. Og der er det vildeste lineup af artister klar til at skabe den fest, vi alle elsker og kender. Kan du dufte græsset og mærke den grønne stemning allerede? Saml dine venner og sæt kryds i kalenderen til god musik, uforglemmelige minder og fest. Tag til Grøn Tuborg koncert, hvor du blandt andet kan høre Hugorm, Kesi og Jada …

grøn tuborg koncert
Grøn Tuborg er atter klar på græsset med mega gode navne og kolde øl. (Foto: PR)

 

Læs mere her.

Sommer på Munkeruphus (ved Gilleleje)

Sommer på Munkerup, i perioden den 29. juni – 11. august: onsdag – søndag klokken 11 – 17, pris 80 kroner, Munkerup (mellem Gilleleje og Hornbæk).

munkeruphus
Munkerup er et skønt udflugtssted på en sommerdag … (Foto: PR)

Hus og have summer igen af glade sommergæster, og alle de stribede liggestole er kommet på græs – klar til at tage imod jer ligeså længe I vil. Vi elsker, når I hænger ud den halve dag med bøger, børn, badeture og trang til at gå ombord i kunst, mad og læring. Og det bliver der rig mulighed for denne sommer, hvor vores anmelderoste udstilling SUPERORGANISME – en bi-historie ledsages af et bi-rigt program for store og små.

Du kan blandt andet kravle i rumdragten og besøge vores bier med Munkeruphus’ bi-hyrde Nicolaj Vium, du kan styrke din krea-bi-vitet med Billedskolen Gribskov, som flytter ind 3 dage i august. Og endelig kan du møde nogle af landets klogeste bi-nørder, når seks forskere og dygtige formidlere fra Københavns Universitet besøger Munkeruphus de næste 3 måneder i forelæsningsrækken BI-BUDSKABER

Programmet for den spændende oplægsrække er netop blevet offentliggjort og vi lover, at det bliver både fascinerende, frækt og foruroligende. Tre af aftenerne kombineres de vilde bi-historier med fællesmiddag, hvor Munkeruphus’ kok Charlotte Nowak forkæler os med årstidens bedste grønt og sødt ved langborde i haven eller Væksthuset alt efter vejret. Skynd dig at sikre en plads …

Læs mere her.

Børnenes teaterlegeplads ruller på turné igen til mange byer

Postyrium på tur rundt i landet, gratis, rundt i landet.

postyrium kongelige
Postyrium på hjul kommer rundt i landet … (Foto: Camilla Winther)

Det Kongelige Teaters helt særlige børneunivers, Postyrium på hjul, tager igen i år på turné i hele landet, så børn lige fra Esbjerg til Vordingborg kan lege i teatrets magiske verden.

Nu kan børn og barnlige sjæle over hele landet igen træde ind i en eventyrlig verden af dramatik, opera, ballet og musik. Det Kongelige Teaters børneunivers, Postyrium på hjul, tager igen på turné og løfter scenetæppet for alt det forunderlige og sjove, som teatret kan.

I tre flotte containere kan man prøve at træne balletrin foran et stort spejl, som i en rigtig prøvesal, lytte sig klogere på forskellige instrumenter fra orkestergraven, klæde sig ud i kostumer og lave sine egne teaterstykker og meget, meget mere.

– Postyrium på hjul er et meget vigtigt initiativ for Det Kongelige Teater, som vi er utroligt stolte af. Vi elsker, at vi får lov til at samarbejde med en masse kommunale og lokale aktører og får mulighed for at bringe lidt af teatrets magi ud til børn i hele landet – og måske inspirere nogle af dem til at synge, danse, spille teater eller opsøge lokale kulturaktører og -skoler, fortæller po- Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater.

Postyrium på hjul er en del af Det Kongelige Teaters børnestrategi, som fokuserer på, at teatret over de kommende år vil udvikle flere tilbud til børn og unge. Siden september 2021 har Postyrium på hjul besøgt udvalgte byer i hele landet og mere end 55.000 børn og deres voksne har lagt vejen forbi den magiske teaterlegeplads. I 2024 kommer Postyrium på hjul rundt I 16 byer fordelt over hele Danmark.

Turnéplan for resten af 2024:

Vordingborg, Vilde Vulkaner*: 3. juli – 4. juli

Sønderborg, Ringriderfesten*: 12. juli – 14. juli

Odense, H.C. Andersen festivals: 19. august – 25. august

Aarhus, Aarhus Festuge: 30. august – 8. september

Varde: 11. september – 14. september

Billund: 17. september – 21. september

Ballerup: 24. september – 28. september

(*her kræver det billet til arrangementet.)

Postyrium på hjul er åbent for alle, henvender sig til aldersgruppen fra 4 – 10 år og er gratis at besøge. Er man en daginstitution eller skole, er det muligt at booke et skolebesøg alle ugens dage, og tage en stor gruppe afsted mod børneuniverset.

Læs mere her.

Oplevelser i juli 2024 i hele landet (eller hjemme)

En rigtig sommer(ferie)bog

Ulrica har besluttet at holde ferie på Hven, den idylliske ø mellem Sverige og Danmark, som altid har vakt så stærke følelser hos hendes mor, at hun har forbudt Ulrica at besøge øen. Med sig har hun et gammelt lamineret postkort med en blomst – en malva – som hun fornemmer gemmer på en vigtig historie.

Over for Ulricas feriehus bor Bea, hvis liv er gået i stå. I radioen hører hun om et videnskabeligt studie, der har kortlagt, at alle mennesker bærer på i gennemsnit tretten hemmeligheder, fem så hemmelige, at vi aldrig fortæller dem til nogen. Da Bea kort efter møder Ulrica, får hun en mistanke om, at Ulrica ikke kun er rejst til øen for at opleve den smukke natur, men at det er noget andet og mere privat, der ligger bag.

For begge kvinder er livet blevet vendt på hovedet, men måske kan mødet med nye mennesker og en sælsom stemme fra fortiden føre dem i en ny retning.

En både skøn og hyggelig bog – perfekt til en sommerdag eller sommerferie.

lad mig berette caroline säfstrand bog

Bogen kan købes her.

Vild binge-serie på Netflix

‘Baby Reindeer’ serie på Netflix, 7 afsnit af cirka 40 minutters varighed.

‘Baby Reindeer’ er en britisk sort komedie drama-thriller miniserie skabt af og med Richard Gadd i hovedrollen. En tilpasning af Gadds selvbiografiske enmandsshow af samme navn, serien er baseret på Gadds virkelige oplevelse af at blive forfulgt og seksuelt overfaldet i tyverne.

Den er vitterlig lige dele fascinerende og skræmmende – ikke mindst i det den er baseret på hans egne oplevelser om et alvorligt emner som stalking og overgreb. Her dog orkestreret på en sublim måde – uden det bliver FOR voldsomt, grænseoverskridende eller selvhævdende.

Donny i serien (spillet af ham selv Richard Gadd) har det lidt som et rådyr fanget i billygternes blændende lys, lige inden bilen rammer, som han står der på politistationen og ENDELIG vil melde sin stalker Martha ( spillet af Jessica Gunning) til politiet, efter at hendes besættelse af ham nu er gået hen og har udmøntet sig i vold og helt ude af proportioner.

Vil ikke gå for meget i detaljer i den – men omdrejninspunktet er ‘deres’ skræmmende historie og de spiller mesterligt – det samme gør den transkønnede Teri (spillet af Nava Mau), som han tilfældigt møder på en datingside, hvor han både har oplyst falsk navn og job. En løgn som han holder fast i i lang tid, selv om han meget klart er fuldkommen forelsket i hende. ‘Deres historie’ er også en fin ‘sidehistorie’ og eksekveret på en så fin måde.

Stalkeren i virkeligheden hedder Fiona Harvey – og nettet har været gået amok over at finde hende. Men det skete hurtigt – og hun er sur – og synes hun ‘udstilles’.

Vild historie – god serie – ærlig og fængende – men liiiiiiiige til den lange side efter min smag. Men ganske unik og bestemt ‘must see’.

netflix baby reindeer tvserie stalking
Vild historie om stalking … (Foto: PR)

Læs mere her.

Læs også:

Rejsefeber: Smukke Island

island

· Mere fra samme kategori ·