Læs også:

Close
ældre kvinde computer mobil

NEWS: Færre borgere skal hægtes af digitalisering

Nyheder  | 

Færre borgere skal hægtes af digitalisering · Straffesag om import af millioner af dopingenheder skal for retten · Nyt forum stiller skarpt på kvanteteknologi · Netværksselskaberne vækster tocifret i Billund Lufthavn – det samme gør luftfragt · Privatleasing er stigende i bilsalget · Dagens billede: Mexico’s valg

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Færre borgere skal hægtes af digitalisering

IT-virksomhederne i landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, erkender, at der er behov for mere teknologisk inklusion, og derfor vil de i højere grad arbejde på at udvikle digitale løsninger, som inkluderer flere borgere fremfor at hægte dem af …

– Vi anerkender, at alle ikke kan betjenes digitalt, og at der således altid vil være forskellige grupper, der har brug for ekstra støtte og hjælp, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI.

– Men vi tror samtidig på, at vi kan lave endnu bedre digitale løsninger til gavn for langt den største del af befolkningen, og at ny teknologi i de kommende år kommer til at kunne hjælpe med at inkludere en del af de borgere, der på nuværende tidspunkt ikke bliver mødt af tilstrækkeligt inkluderende løsninger, siger branchedirektøren.

DI Digital satte sig sidse uge sammen med Kommunernes Landsforening og Dansk It – netop fokus på teknologi, der inkluderer, på en konference i København. Baggrunden er, at ny teknologi rummer et stort potentiale for at inkludere flere borgere, blandt andet ved hjælp af generativ AI.

– Vi tror på, at vi med den nyeste teknologi kan bidrage til at skabe langt mere inkluderende og intuitive løsninger, fortsætter Camilla Ley Valentin.

Noget af det, der vil blive vist på dagen, er løsninger baseret på generativ AI, der kan støtte, guide og betjene borgere direkte. Eksempelvis deltager Rigshospitalet og virksomheden 2021.ai, som sammen har udviklet en virtuel assistent til patienter med skjoldbruskkirtelkræft.

– Vi oplever, at digital selvbetjening bliver skældt ud for meget, og i mange tilfælde er det ikke digitalisering i sig selv, der er en udfordring, men derimod eksempelvis kompleks lovgivning, der ganske enkelt ikke lader sig omsætte til en effektiv proces. Vi synes, det er vigtigt, at det ikke bliver en snak om digitalisering eller ikke digitalisering. Det vigtigste må være at sikre, at vi laver så gode brugervenlige og inkluderende løsninger som muligt, forklarer hun.

– Som branche vil vi gerne være en del af løsningen med at lave bedre og mere inkluderende offentlig digitalisering. Derfor er det vigtigt, at principperne for digital inklusion også kommer til udtryk i udbud, da det jo ellers vil være prisen, der konkurreres på, afslutter Camilla Ley Valentin.

Ligestillings- og digitaliseringsminister Marie Bjerre åbnede konferencen, og her talte hun bl.a. om de netop offentliggjorte principper for digital inklusion, som KL, Danske Regioner og Digitaliseringsstyrelsen står bag.

ældre kvinde computer mobil
Færre borgere skal hægtes af digitalisering … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ældre har svært ved at følge med i den digitale udvikling

Straffesag om import af millioner af dopingenheder skal for retten

40-årig mand tiltalt for at have indsmuglet mere end 20 tons dopingmidler, lægemidler og narkotika.

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har rejst tiltale mod fem mænd for at have drevet eller medvirket til at drive omfattende og organiseret handel med doping- og lægemidler for millioner af kroner.

En 40-årig mand er tiltalt for gennem en længere årrække at have indsmuglet ikke under 20,5 tons doping, lægemidler og narkotika fra udlandet, herunder blandt andet fra Indien. Manden er desuden tiltalt for at have distribueret disse præparater til aftagere både i Danmark og resten af Europa.

– Der er tale om en meget stor mængde doping, som umiddelbart er uden fortilfælde i Danmark, udtaler advokaturchef Jannie Nøhr fra anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den 40-årige er tillige tiltalt for at have været i besiddelse af mere end 6,8 millioner dopingenheder, omkring 300.000 tramadol tabletter, cirka 148.000 zopiclone tabletter og godt 629.000 lægemidler. De store mængder doping og medicin blev fundet, da Syd- og Sønderjyllands Politis udlændingekontrolafdeling UKA Vest i juni og juli 2023 i samarbejde med Sydøstjyllands Politi og det tyske toldvæsen gennemførte ransagninger på flere adresser, herunder ransagning af et lager i Kolding.

– Der er tale om en meget omfangsrig sag, hvor det gennem vores efterforskning og samarbejde med andre politikredse og det tyske toldvæsen, er lykkedes at få taget de store mængder ulovlige piller af markedet og få sagen efterforsket grundigt, så der nu kan ske retsforfølgelse af de implicerede, siger politiinspektør Jesper Hansen, leder af UKA Vest.

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har sammen med Staatsanwaltschaft Flensburg og EU’s Agentur for Strafferetligt Samarbejde (Eurojust) sikret det juridiske grundlag for det internationale samarbejde.

– Eurojust har været behjælpelig med at oprette et fælles efterforskningshold mellem de tyske myndigheder og os, hvilket har givet os mulighed for lettere at udveksle oplysninger mellem landene. Det har haft stor betydning undervejs i efterforskningen, at vi har kunne udveksle oplysninger løbende, forklarer advokaturchef Jannie Nøhr.

Ud over den 40-årige er yderligere fire mænd tiltalt for at have bistået den 40-årige med at drive den omfattende og organiserede handel med doping. Mændene er tiltalt for på forskelligvis at forestå pakning, distribution og afhentning af forsendelserne indeholdende doping, lægemidler og narkotika samt hjulpet med at vedligeholde det lager, som politiet ransagede i juni og juli 2023. Tre af mændene er fra Syddanmark, en er tysk statsborger og en er en dansk statsborger bosat i Tyskland.

– Efter anklagemyndighedens opfattelse har der været tale om et meget organiseret set up, som har stået på over en længere årrække. Det er en sag, som politi og anklagemyndighed har investeret betydelig ressourcer i, og politiets omhyggelige efterforskning har nu ført til, at vi har kunne rejse tiltale mod i alt fem personer. Tiltalen er rejst på baggrund af en grundig vurdering af sagens omfattende materiale, afslutter advokaturchef Jannie Nøhr.

Tre af de fem tiltalte sidder fængslet, mens to er blevet løsladt undervejs i efterforskningen. En kvinde, som blev fremstillet i grundlovsforhør, er ligeledes blevet løsladt undervejs i efterforskningen og hendes sag behandles særskilt.

Sagen kommer for Retten i Kolding, der har afsat ti retsdage til sagen. Sagen indledes torsdag den 16. maj og der ventes dom i juli.

dom retten
Straffesag om import af millioner af dopingenheder skal for retten … (Foto: Pexels)

Læs også: Hashsmugling i grisetransport

Nyt forum stiller skarpt på kvanteteknologi

Nationalt forum for kvanteteknologi har nu taget sit første skridt i retningen mod at gøre Danmark til førende kvantenation.

Geopolitiske spændinger og endnu mere fart på den teknologiske udvikling betyder, at de danske styrkepositioner bliver udfordret og nye skal udvikles. En af de styrkepositioner, som regeringen sætter ind på, er udviklingen
af kvanteteknologi.

For at imødekomme de udfordringer og fortsat sikre, at Danmark kan være en førende kvantenation kræver det, at der arbejdes i samme retning og løftes på tværs af myndigheder, forskere, erhvervsorganisationer og private
virksomheder. Regeringen har derfornedsat Nationalt Forum for Kvanteteknologi, der skal bidrage til at sætte retningen for Danmarks videre arbejde med kvanteteknologi.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

– Med de geopolitiske spændinger vi oplever netop nu er det vigtigt, at vi fortsat udvikler vores styrkepositioner. Regeringen vil sikre, at Danmark står stærkt i udviklingen af kvanteteknologi, så vi både realiserer potentialerne i
den nye teknologi og samtidig skaber et stærkt værn mod trusler. Og vi har allerede et godt springbræt til at skabe en stærk, dansk kvanteindustri. Derfor sætter regeringen skub på de potentialer som kvanteteknologien kan bidrage
med nu og fremtiden.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund:

– Kvanteteknologien rummer et enormt potentiale for nye banebrydende løsninger inden for både sikkerhed, sundhed og klima. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan, for at styrke danske kvantemiljøer, og med ‘vi’ mener jeg ikke alene regeringen, men også virksomheder, universiteter, myndigheder og fonde. Det kræver bredt samarbejde at indfri kvanteteknologiens fulde potentiale, og vores nyoprettede forum for kvanteteknologi skal spille en helt central rolle med at føre regeringens omfattende kvantestrategi ud i livet og sørge for en fælles retning på tværs af landets aktører.

Regeringen lancerede i 2023 den nationale kvantestrategi i to dele med fokus på forskning, kommercialisering, sikkerhed og samarbejde. Med strategien ønsker regeringen at målrette 1,2 mia. kr. til kvanteområdet over de kommende år. Strategien skal bidrage til, at Danmark kan høste potentialerne og samtidig ruste os bedst muligt mod truslerne.

Som led i strategien etableres et Nationalt Forum for Kvanteteknologi, der samler de centrale aktører fra forskningsinstitutionerne, de offentlige og private fonde og erhvervsorganisationer med flere.

ai kunstig intelligens kvanteteknologi forskning
Nyt forum stiller skarpt på kvanteteknologi … (Foto: Unplash)

Læs også: Danskerne forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

Netværksselskaberne vækster tocifret i Billund Lufthavn – det samme gør luftfragt

Billund Lufthavn så markant fremgang på luftfragt i forhold til sidste år, og fortsat vækst i erhvervsrejser og deltagelse i Skandinaviens største feriemesse. Sådan var årets sidste vintermåned i Vestdanmarks internationale lufthavn.

Netværksruterne er i vækst, og erhvervsrejserne følgerne med. Charter klarer sig også bedre end samme tid sidste år. Til trods for vækst på de områder, oplevede Billund Lufthavn i februar en mindre tilbagegang på 2,6 procent i forhold til samme måned sidste år. I februar 2023 benyttede 208.393 rejsende Billund Lufthavn, mens 202.914 gjorde i februar i år.

– Netværksselskaberne, der forbinder Billund Lufthavn med hele verden, har oplevet en fremgang på 13 procent i forhold til februar sidste år. Det skyldes blandt andet erhvervsrejserne, der i februar nåede indeks 109. Det understreger, at vores centrale placering i det innovative ‘Produktionsdanmark’ er afgørende for at forbinde erhvervslivet i Midt- og Syddanmark med resten af verden. Det er en udvikling, vi er meget tilfredse med, siger adm. direktør Jan Hessellund og uddyber:

– Til gengæld har lavprisselskaberne reduceret sædeudbuddet vinterperioden, så vi havde forudset et mindre fald. Selvom februar har en dag mere end sidste år, har det ikke kunne veje op for reduktionen af lavprisruterne.

Skandinaviens største feriemesse, Ferie For Alle, der løb over stablen fra den 23-25. februar i Messecenter Herning – her var Billund Lufthavn også til stede med en stand med syv forskellige flyselskaber, en Taxfree shop og glade medarbejdere, der alle stod klar til at gå i dialog med messegæsterne. De 55.497 besøgende til Ferie For Alle viste, at der er mange rejselystne danskere – og det glæder administrerende direktør Jan Hessellund.

– Ferie For Alle var en stor succes, og vi er stolte af at være en del af Skandinaviens største feriemesse. Med al den aktivitet og en så stor opbakning på messen, ser det ikke ud som om danskerne er færdige med at rejse lige foreløbig. Vi kommer helt sikkert til at opleve endnu en travl rejse-sommer, udtaler han.

Luftfragten i Billund Lufthavn har haft endnu en måned med tocifret vækst. I februar skete der en stigning på 40,5 procent i forhold til samme måned sidste år. Der blev håndteret i alt 6.847 tons luftfragt i lufthavnen. De gode takter fra sidste halvdel af 2023 og januar 2024 fortsætter dermed.

– Lufthavn er ved at cementere sig som det foretrukne valg blandt speditører og cargo airlines, og vi ser ind i et spændende forår, hvor luftfragten kommer til at udvikle sig positivt, afslutter Jan Hessellund.

Se tal for februar her.

billund lufthavn
Netværksselskaberne har oplevet en fremgang på 13 procent i forhold til samme måned sidste år. (Foto: PR)

Læs også: Norwegian med stor satsning fra Billund Lufthavn

Privatleasing er stigende i bilsalget

Februars bilsalg lå på et stabilt niveau sammenlignet med samme måned sidste år, men andelen af privatleasing vokser, og blev i februar brugt som finansieringsform til hver fjerde indregistreret bil.

Bilsalget i februar bød på 11.218 nye biler og lå dermed på et stabilt niveau i forhold til samme måned sidste år – dog med et lille fald på 3 procent. Der har dog ikke været stille på bilmarkedet, som har oplevet flere andre forskydninger. Blandt andet er der over årene sket en markant stigning i andelen af privatleasing, der udgjorde 24 procent af de nye biler i februar 2024 mod 17 procent i februar 2023 og 13 procent i februar 2022.

– Der er stor appetit på biler blandt danskerne og god aktivitet i landets showrooms. Samtidig kommer de store forandringer og udsving på markedet med en grad af usikkerhed, som påvirker forbrugernes købsadfærd. Flere efterspørger sikkerhed og fleksibilitet, når de skal have ny bil, og her er privatleasing en oplagt mulighed, som er blevet betydeligt mere populær over de seneste år, fortæller Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører.

Elbilerne er tilbage på sporet … Ovenpå januar måned, hvor andelen af elbiler lå på det laveste niveau i flere måneder, som resultat af en midlertidigt højere registreringsafgift, er andelen af elbiler igen vokset i februar. Der blev i februar registreret 4.974 nye elbiler, og de udgjorde 44 procent af alle nyregistreringer, hvilket betyder, at knap hver anden nye bil var en elbil:

– Selvom elbilsalget fik en lidt hård start på 2024, har vi store forventninger til året. Elbilerne fylder gradvist mere i bilsalget og vi har en forventning om, at elbiler kommer til at udgøre over 50 procent af alle nye biler i år. Det gavner den grønne omstilling, afslutter Mads Rørvig.

Se tal på bilstatistik.dk.

bil biler de danske bilimportører
Flere privatleaser deres biler … (Foto: PR)

Læs også: 800 nye ladepunkter i januar måned

Dagens billede: Mexico’s valg

· Mere fra samme kategori ·