Læs også:

Close
tivoli jul

Kulturguide: Oplevelser i november 2023

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i november 2023, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke altid at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i november 2023 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i november 2023 i København

Jul i Tivoli

Jul i Tivoli, den 19. november – den 31. december, almindelig entrebillet, Tivoli, København.

tivoli jul
Er du klar til at julehygge i Tivoli … (Foto: PR)

Julen i Tivoli 2023 bliver præcis, som den plejer at være, hvilket betyder, at der er garanti for hygge, sjov og overraskelser. Julemandens hus vender tilbage på Plænen med udsigt julelandsbyen; Bjældevang. Der er gensyn med balletklassikeren Snedronningeni Koncertsalen med kostumer og scenografi af Dronning Margrethe, og så kan man smage noget så unikt som svensk Michelin-mad tilberedt over åben ild i Det japanske Tårn. Jul i Tivoli slutter Nytårsaften med stort fyrværkerishow.

Jul i Tivoli kan opleves fra den 19. november til og med Nytårsaften, der afsluttes med festfyrværkeri.  

Når kulden og mørket sænker sig over København, Danmark, tændes der for hyggen i Tivoli, og duften fra hyacinter blander sig lifligt med gløgg, nyristede mandler og frisk pyntegran. Lyden af barnelatter, bjældeklang og knasende julegodter fylder luften. Julesæsonen bliver med sne på grantræerne for alvor skudt i gang, når Julemanden tænder lysene på det store juletræ i Springvandet, mens Tivoli-Gardens Band og Eventyrteatrets nisser underholder.

I Julemandens hus, ikke langt fra et smukt pyntet Hotel Nimb, kan gæsterne se frem til at møde Julemanden i hyggelige omgivelser, og børnene kan få taget billeder eller smugkigge ind i julegaveværkstedet. Fra huset er der også smuk udsigt til landsbyen Bjældevang og dens mange små hyggelige juleboder.

Der er igen i år mulighed for at opleve Tivolis spektakulære jule-scenografier, velpyntede juletræer, nisser, glaskugler, julelys, samt skønne dufte af gran og juleknas. Det er en velpyntet have, der også indbyder til gavekøb i boderne, hvor handlende fra hele landet sælger pynt, lækkerier og lokale specialiteter.  Alle Tivolis forlystelser kører også hele julen.

Der er også en gastronomisk overraskelse i vente i Det japanske Tårn, hvor den 1-stjerne svenske Michelin-restaurant, Knystaforsen, laver gourmetmad over åben ild. Er man mere til det hurtige, kan man for eksempel spise i de mange juleboder eller gå på opdagelse i Tivoli Food Hall. Restauranterne Grøften, Påfuglen, Kilden og Fru Nimb byder på mere klassisk dansk julemad. Har man brug for et luksuriøst afbræk fra julejaget, byder Nimb Hotel på juletræer, ild i pejsen og julegodter.

Tivolis gæster kan også opleve Tivoli-Garden gå juleparade gennem Haven lørdage i julesæsonen eller høre Tivoli-Gardens julekoncert. Samme dag er der traditionen tro det stemningsfulde og smukke Lucia-optog, hvor op mod 100 luciasangere, bærer lys gennem Tivoli. I år sluttes julen i Tivoli af med fyrværkeri, når Tivoli holder åbent Nytårsaften. Gæsterne bydes på god mad, bobler og feststemning på flere af restauranterne og et fyrværkerishow klokken  23.

Læs mere her.

Bogforum 2023 i København

Bogforum 2023, den 3. – 5. november fredag 10 – 19 – weekend 10 – 18, voksen dagsbillet 195 kr. (der er mange forskellige billettyper, Bella Center, København

bogforum
Der er masser af events og talks på Bogforum, du kan glæde dig til … (Foto: MY DAILY SPACE)

Bogforum 2023 kan du godt glæde dig til, hvis du elsker bøger. Landets største litteraturfestival er atte tilbage for 31. gang i weekenden den 3. – 5. november, hvor Bella Center bliver fyldt til bristepunktet med læseglade litteratursjæle i alle aldre og et program, der bugner af oplevelser fra det smalle til brede – fra det lokale til det internationale.

Årets Debutantpris 2023 uddeles også. Forventninger og fortrængning. Identitet og isolation. Mennesker og medier. Sorg, sygdom og selverkendelse. Tematikkerne spænder bredt i den nye danske litteratur og de fem forfattere, der er nomineret til dette års Debutantpris. Hæderen og de medfølgende 50.000 kroner uddeles på Bogforum 2023.

Det vil emme med bogliv – forfattere – talks og debatter – bogsigneringer – nye bogudgivelser og mange andre ting. Der er noget både noget for børn og voksne bogelskere.

Der er flere parkeringshuse og parkeringspladser i området omkring Bella Center. Desuden kører Metro M1 og flere buslinjer (18, 34, 68, 77) til døren.

Læs mere her.

ALICE opføres på Betty Nansen Teatret

ALICE, spiller den 20. oktober – den 25. november,  forventet spilletid cirka 1 time og 15 minutter. Der er ingen pause, priser mellem 75 – 355 kr., Betty Nansen Teatret, Frederiksberg.

alice
ALICE spiller på Betty Nansen Teatret … (Foto: Camilla Winther)

I ALICE er drømmen om eventyrlandet og det gode liv et mareridt. Og den spiller nu på Betty Nansen Teatret.

Den Reumert-vindende instruktørduo bag MØRKT FORÅR står nu bag ALICE på Betty Nansen Teatret, en nysgerrig genopdagelse af Lewis Carolls Alice i Eventyrland og Gennem Spejlet. I deres version er eventyrlandet et mareridt om konsekvenserne ved præstationssamfundet og vores konstante behov for underholdning.

Historien om Alice, der falder ned i kaninhullet og møder et mystisk eventyrland, er velkendt, men i hænderne på instruktørduoen Amanda Ginman og Sebastian Kloborg, bliver det til en neurotisk satire over præstationssamfundet og en hyldest til fantasien.

På Betty Nansen Teatret møder Alice et mystisk Wonderland, hvor den der løber hurtigst og får tiden til at gå, vinder. Dronningen og kaninen lokker med en drømmetilværelse, hvor det er sushi-tid hele tiden, og man konstant er underholdt. Men i bytte for hvad?

Vi lever i en verden, hvor alt accelererer mere og mere. Vi skal hele tiden løbe stærkere og optimere os selv for at følge med. Er det os, der drømmer vores drømme om det gode liv, eller lægges de ind i os af det omkringliggende samfund – hvem ejer vores drømme? siger instruktør Amanda Ginman.

Amanda Ginman og Sebastian Kloborg vandt som den første duo nogensinde en fælles Reumert-pris som Årets Instruktør(er) for MØRKT FORÅR, der spillede på Edison sidste efterår. Ligesom MØRKT FORÅR fortæller ALICE med både ord og krop, da både skuespillere og dansere er på scenen – og i øvrigt alle har replikker og en koreografi.

Kom med Alice på en surrealistisk rejse ind i den moderne drøm om det gode liv og løftet om, at selvrealisering, underholdning og præstation er vejen til lykken.

Læs mere her.

Halloween i Tivoli

Halloween i Tivoli, den 12. oktober – 5. november, almindelig entrebillet, Tivoli, København.

tivoli halloween
Måske du skal i Tivoli og have et noget skræmmende gys … (Foto: PR)

Du kan stadig nå at opleve Tivoli klædt i Halloween. For der er stadig nogle dage inde i november Halloween i Tivoli. Det sker for 18. gang, hvor Tivoli traditionen tro trækker Tivoli i Halloween-kostumet. Halloween i Tivoli har på få år udviklet sig til at blive blandt de populæreste efterårsbegivenheder i Danmark.

Over tre uger bydes der på over 22.200 græskar, nye hekse, dobbelt op på uhygge i Villa Vendetta i H.C.  Andersen Slottet og i Det Hjemsøgte, samt udskæringer af Danmarks største græskar. Forlystelserne kører, 30 handelsboder og alle restauranterne er åbne under Halloween i Tivoli, der er iklædt nye scenografier i efterårets farver. 

Læs mere her.

‘Ravnen’ på Gamle Scene, København

Operaen ‘Ravnen’ , den 6. og 7. november, varer 2 1/2 time, priser mellem 100 – 80 kr., Gamle Scene, København.

ravnen opera
Måske du skal ind at se opera … (Foto: PR)

Operaen ‘Ravnen, forener H.C. Andersens fantastiske eventyrverden og J.P.E. Hartmanns musikalske genialitet. Operaen, der ikke er blevet opført siden 1865, kan nu opleves på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, når Den Jyske Opera gæster nationalscenen med det glemte værk. Opførelsen af ‘Ravnen’ er den sjette produktion i Den Danske Serie, hvor Den Jyske Opera og operachef Philip Kochheim sætter fokus på glemte, danske operaer.

Den fantasifulde libretto var H.C. Andersens første. H.C. Andersen skrev libretto til i alt ni operaer – men kun de seks så dagens lys på scenen. Til gengæld fortsatte Andersen livet igennem med at se så mange operaer som muligt – ikke blot hjemme i København men også på sine mange rejser i hele Europa.

Operaen emmer af mystik, gotik og eventyr i scenograf Rifail Ajdarpasics og kostumedesigner Ariane Isabell Unfrieds visuelle univers. Musikchef på Den Jyske Opera Christopher Lichtenstein dirigerer.

Armilla, som holdes indespærret af sin far, forsvinder ind i en fantasiverden befolket af vampyrer og havnymfer, der kan spå om fremtiden. Her opfinder hun en sørgmodig prins, som kun kan reddes af hendes rene kærlighed, men de to skal så grueligt meget igennem, før de omsider kan få hinanden.

Ravnen synges på dansk med danske overtekster. Den opføres på Gamle Scene den 6. og 7. november.

Læs mere  her.

Oplevelser i november 2023 i Aarhus

Gin + Tonic festival i Aarhus

Gin + Tonic festival 2023, den 10. og 11. november (2 tidsintervaller pr. dag), priser fra 245 kr., Ridehuset, Aarhus  

aarhus ridehuset gin
Er du klar til at smage gode gin … (Foto: PR)

Er du klar til den helt store gin & tonic festival i Aarhus.  Der vil blive præsenteret både lokale og internationale gins i særklasse som bliver mixet med de bedste tonics verdenen har at byde på! Det foregår i Ridehuset i Aarhus og der er to muligheder fredag klokken 14.00 – 17.00 eller 18.00 – 21. 00. De samme tidsintervaller er der også lørdag.

Der kan købes VIP billet som giver adgang til cocktailbaren, der serverer gratis gin-baseret cocktails samt giver gratis garderobe.

Læs mere her.

Jul i Tivoli Friheden

Jul i Tivoli Friheden, den 18. november – 30. december, entre 175 kr., Skovbrynet 5, Aarhus.

tivoli friheden aarhus
Der er masser af jul i Tivoli Friheden … (Foto: PR)

Fra den 18. november kan man igen i år bevæge sig ind i et ægte juleeventyr, når lysene tændes til Jul i Friheden.

Traditionen tro, byder Tivoli Friheden indenfor til julens velkendte dufte, magiske lysoplevelser og stemningsfulde juleboder, når parken fejrer den eventyrlige højtid på udvalgte dage fra den 18. november – 30. december.

Det er ikke kun parken, der trylles om til et funklende juleeventyr med kilometervis af juleranker, listige nisser og masser af julelys. Julestemningen spreder sig i særdeleshed også gennem kreative og hyggelige events, der som noget nyt i år vil være foregår i en stor tipi ved sceneområdet. Jul i Friheden vækker med garanti julemagien i store og små.

Julemagien omslutter hele parken … Når Jul i Friheden endelig slår dørene op til et magisk juleunivers, kan man se frem til at blive mødt af en overvældende symfoni af lys med det samme, man træder ind i parken. Intet mindre end en 70 meters lang lystunnel står klar til at byde besøgende velkommen, hvor mere end 50.000 glitrende LED julelys sætter rammerne for en uforglemmelig oplevelse. I hver en krog af parken er der fordelt mere end 16 kilometer granranker, 3.000 julekugler, 900 juletræer og 1.800 kilo sne; alt sammen for at skabe Aarhus’ hyggeligste julemarked.

Læs mere her.

Aarhus Street Food holder julemarked

Aarhus Street Food julemarked, lørdag den 25. November fra kl. 11.30 – 17.00, gratis, Ny Banegaardsgade 46, Aarhus.

aarhus street food
Kom og kig, køb og smag … (Foto: PR)

Aarhus Street Food inviterer til årets hyggeligste udendørs julemarked! Kom til en topjulet og herrehyggeligt udendørs julemarked under parasollerne i Udestuen – og gå på på opdagelse hos de 20 kreative udstillere, hvor du kan finde alt fra smuk hjemmelavet keramik og julepynt til lækre julegodter!

Børn og kreative sjæle kan (gratis) dekorere deres egen julekugle i jule-kreahjørnet. Og udebaren serverer selvfølgelig hjemmelavet gløgg og verdens bedste æbleskiver. Tag vennerne og familien under armen og kom i ægte julestemning på Aarhus Street Food.

Læs mere her.

Oplevelser i november 2023 i Odense

Julelagersalg hos RICE i Odense

Julelagersalg Rice, den 9. – 11. november (se tider nedenfor), gratis, Havnegade 100E, Odense C.

rice lagersalg
Måske du kan købe gode og billige julegaver allerede nu … (Foto: PR)

Kom til RICE’ store julelagersalg og bring julehyggen ind i stuen med bløde tekstiler, stearinlys, farverige kopper til varm kakao… og mange flere glade produkter! RICE lover gode priser og masser af hverdagsmagi – og du kan spare helt op til 70% på udvalgte items.

Husk at melde dig som deltager / interesseret i begivenheden på Facebook, så du er sikker på at blive holdt opdateret.

Åbningstider:
Torsdag den 9. november kl. 15:30 – 19:00
Fredag den 10. november kl. 09:00 – 17:30
Lørdag den 11. november kl. 09.00-13.00

Der er gode parkeringsforhold på adressen.

Læs mere her.

Mød nye mennesker i Odense

Mød nye mennesker i Odense-arrangement, den 16. klokken 20 – 23, gratis, Slotsvænget 3, Odense.

Hvad med at møde nye mennesker … (Foto: PR)

Kunne du tænke dig at møde nye mennesker, tale med dem på ethvert sprog, og endda måske få nye venner, så er ‘Make friends in Odense’-eventen måske noget for dig.

Hvis arrangementerne afholdes i et privat rum såsom en bar eller restaurant, vil du blive bedt om at bestille mindst én drink af respekt for værten og vores samfund. Der opkræves ikke adgangsgebyrer.

Ved at deltage i vores arrangementer accepterer du følgende betingelser:

Du er ansvarlig for dine personlige anliggender. I tilfælde af tab eller tyveri vil du ikke være i stand til at vende dig mod vores samfund. Arrangører og/eller begivenhedsvært forbeholder sig retten til at afvise enhver uden begrundelse. I tilfælde af respektløs opførsel vil du straks blive udelukket fra alle vores arrangementer.

Du accepterer at blive fotograferet og/eller filmet. Billederne og videoerne vil blive delt på sociale netværk og kan bruges til kommercielle formål. Hvis ikke, så lad arrangørerne det vide.

Læs mere her.

Oplevelser i november 2023 i øvrige byer

Krea-messe i Esbjerg

Krea-messe i Esbjerg, den 4. og 5. november, entre 40 kr., og børn gratis, Blue Water Dokken, Esbjerg.

krea esbjerg
Elsker du DIY, så skal du en tur til Esbjerg … (Foto: PR)

Kom til Krea-messe i Esbjerg, hvor du finder udstillere fra hele Danmark med alt det bedste indenfor unikt kunsthåndværk, forhandlere af materialer, arbejdende stande, drop-in workshops, specialiteter og de populære og gratis krea-borde til børnene.

KREA-messerne har årligt over 100.000 besøgende i hele Danmark og er for hele familien. Det er hyggeligt og meget inspirerende.
Husk at følge denne begivenhed, så du får alle spændende informationer om eventen.

Læs mere her.

Julemarked på Bernstoff Slot i Gentofte

Julemarked Bernstorff Slot, den 17. – 19. november, priser mellem 25 – 125 kr., Jægersborg Alle 93, Gentofte.

bernstoff slot
Der er julehygge på slottet … (Foto: MY DAILY SPACE)

Smukke rammer med slot som kulisse, det er hvad man kan opleve, når Bernstorff Slot endnu engang åbner dørene til Julemarked for børn, voksne og barnlige sjæle. Det er efterhånden en tradition, som mange har været forbi, nogle endda flere år i træk.

Med udstillere både inde i salene og ude i teltene bliver der igen mulighed for at gøre et godt køb og komme i julestemning. Alle glæder til at tage mod og byde velkommen til, for både gæster og udstillere er med til at skabe rammerne for et af Danmarks flotteste julemarkeder her på Bernstorff Slot.

Julemarkedet med de over 90 udstillere vil præsentere alt hvad hjertet kan begære af spændende ting såsom julepynt, brugskunst, lækre delikatesser, juletræer, dekorationer, julegodter, glaskunst, mode og andre spændende julegaveidéer.

De storslåede og smukke rammer bidrager til at fuldende oplevelsen, og derved netop skabe en tradition.
Hele familien kan nemt bruge en hel dag sammen, da der også er mulighed for både at få stillet sulten samt nyde lidt varmt at drikke.

Åbningstider:

fredag, den 17. november kl. 14.00 – 19.00

lørdag, den 18. november kl. 10.00  – 16.00

søndag, den 19. november kl. 10.00 – 16.00.

Læs mere her.

Julemarked på Kragerup Gods ved Slagelse

Julemarked Kragerup Gods, lørdag den 11. november 11 – 16, entre 100 kr., Kragerupgårdsvej 33, 4291 Ruds-Vedby.

kragerup gods
Kom til julehygge på Kragerup Gods ved Slagelse … (Foto: PR)

Mærk julestemningen helt ind i hjertet, når godset pyntes op til jul og huser vores magiske julemarked for 27. år i træk. Glæd jer til at gå på opdagelse i de over 100 håndplukkede stande, der byder på et rigt udvalg af lækre delikatesser, spændende brugskunst, smukt håndværk og masser af gaveidéer.

Har I børnene med, så glem ikke at smutte forbi Kragerup Aktivitetspark, hvor der er masser af sjov for de mindste. Lav pandekager over bål, prøv halmlabyrinten eller hør eventyrlige julehistorier i shelterbyen.

På det traditionsrige julemarked er der også underholdning og musik, og man kan købe mad samt julelækkerier og hvem ved – måske støder I også på julemanden …

Læs mere her.

Oplevelser i november 2023 i hele landet

En tur i biografen og se ‘Killers of the Flower Moon’

‘Killers of the Flower Moon’ film, spiller nu, biografer landet over.

killers of the flower moon film
En alng men vild film … (Foto: UIP)

‘Killers of the Flower Moon’ har Oscar-potentiale. En lang men enestående film.

Filmen afdækker et mørkt kapitel i USA’s historie. Den er instrueret af Martin Scorsese, er baseret på virkelige hændelser og forbrydelser, der blev afsløret i FBI’s første store, succesfulde sag i 1923. Leonardo DiCaprio og Lily Gladstone spiller Ernest og Mollie, mens Robert De Niro (i sit tiende samarbejde med Scorsese) spiller William ‘King’ Hale.

At samle Scorsese og Leonardo og Robert de Niro i en film – det er som et Kinderæg – en perfekt kombi, man aldrig går fejl af. Med disse tre herrer fortælles historier – der får film sin absolutte berettigelse – her skabes film, der bliver husket. Og mon ikke den står forrest i Oscar-køen til næste år. Ja, den er lang – men ja den er bestemt alle minutter værd …

Læs mere her.

Lydbogen ‘Mærket’

Mofibo’s lydbog ‘Mærket’, ude fra den 3. november.

mærket lydbog esben dalgaard kræft
En ærlig lydbog der trænger helt ind under huden … (Foto: PR)

‘Mærket’ er en bog om livets helt store kærlighed, der pludselig måske ikke længere er for altid. Om op- og nedture, om at se forgængeligheden i øjnene og prøve at lære, hvordan man lever med døden, som en uønsket tredjepart i ægteskabet. Charlotte og Esben sætter i denne mini-biografi ord på deres store forskelligheder, på noget af det vi allerhelst vil undgå at tale om og sammen prøver parret at gøre op med perfekthedskultur og tavshedstabuer.

Skuespiller Esben Dalgaard er uhelbredeligt syg. Men det er ikke kun Esben, der er ramt. I det øjeblik, han fik sin diagnose, spredte kræftens konsekvenser sig til hele familien.

I lydbogen sætter Esben Dalgaard og hans hustru Charlotte ord på, hvordan det er at være ramt sammen. Det er ikke alene en fortælling om kræft, men snarere om de ringe i vandet, kriser fører med sig – mens det hele sker. For familien Dalgaard står midt i forløbet lige nu.

De lukker os ind i et lukket, tabubelagt og mørkt rum, hvor ikke alt er lige smukt, når man tænder lyset. De er hudløst ærlige omkring, hvor forskelligt de har håndteret denne krise. Esben insisterer på at leve ‘nu’ og ikke fokusere på den fremtid, som lægen for to år siden fortalte ham ‘nok ikke blev særlig lang’. Charlotte reagerede modsat og blev bange og sortseende. De er mærket på hver deres måde: den syge, og den pårørende.

På trods af forskellighederne, der til tider er ved at rive dem i stykker, skinner kærligheden dog glimtvis …

Læs mere her.

Læs også:

 

Gode bøger du kan læse eller lytte til

 

fem på stribe
)

· Mere fra samme kategori ·