Læs også:

Close
efterår blade

Efterår i haven – tips til dig

Bolig  | 

Sommeren lakker mod enden, og vi er på vej mod efterår, hvor haven stille og roligt omdannes til brune og orange farver. Få gode råd til din have – og hvordan du også kan bruge den længere

efterår blade
Er de gyldne efterårsfarver i haven ikke smukke … (Foto: Unsplash)

Haveliv hele året

Haveselskabet  opfordrer: Lad nu havemøblerne blive ude … Gør dig selv en stor tjeneste og gå i haven i efteråret, lyder opfordringen fra Haveselskabet. Du får større og mere robuste planter og sparer både vand og penge ved at plante nu.

– Når jeg nævner nu, at jeg skal så i december, er der ikke nogen, der ryster på hovedet længere. Det bliver mere og  mere almindeligt at dyrke og bruge sin have hele året rundt, fortæller anlægsgartner Anja Kelvin.

For mange haveejere har efteråret altid været den tid på året, hvor vi sætter havemøblerne tilbage i skuret, og lukker haven ned for sæsonen. Men det bør vi vænne os af med.

– Du gør dig selv en stor tjeneste ved at gå i haven i efteråret. Du får meget nemmere succes med dine planter, og du får også selv meget mere ud af det, for der er sindssygt mange fede oplevelser i haven i september og oktober. Så det er bare med at komme derud, fortsætter Anja Kelvin, anlægsgartner hos Haveselskabet.

Samtidig sparer man gevaldigt meget på vandet ved at plante i det tidlige efterår, tilføjer hun.

– I efteråret er jorden fugtig, og planterne skal slet ikke vandes så meget, som i foråret. Det er både godt for miljøet og for pengepungen, påpeger Anja Kelvin.

have æbler
Nedfaldne æbler kan bruges til most – eller dyrene i haven vil også elske at gnaske dem i sig. (Foto: Unsplash)

Mere robuste planter

Både, stauder, buske og træer har godt af at blive plantet i september, mens der stadig er sol og varme i luften og i jorden. Det giver planterne mulighed for at få fat med rødderne, inden vinteren sætter ind.

– De helt store fordele ved at plante stauder i september er, at planterne er i gang med at ’lukke ned for sæsonen’. Derfor koncentrerer de deres energi om rodsystemet og på at etablere sig i stedet for at bruge energien på blomstring og på at lave nye skud. Når foråret kommer, har de så småt sat nye rødder i jorden og kan fokusere på toppen af planten. Det betyder, at de vil give bedre eller større blomstring, og at de vil være mere modstandsdygtige over for tørre perioder, som den vi oplevede i foråret og formentlig vil se flere af i fremtiden, forklarer Anja Kelvin.

have haveselskabet
Ud i haven – også i efteråret …  (Foto: Haveselskabet)

Gamle skikke hentes frem fra gemmerne

Haveselskabet, som er en non-profit forening for haveejere, har cirka 30.000 medlemmer fordelt over hele landet. Her oplever man, at mange haveejere allerede er godt i gang med at tilpasse sig fremtidens have, hvor vi i stigende grad er ude hele året og både sår og høster i flere måneder, end vi har været vant til – men som man faktisk gjorde for flere generationer siden, hvor man i højere grad var afhængig af sin have.

– Jeg begyndte selv at vinterså i min køkkenhave for 6-7 år siden. Dengang rystede folk på hovedet af mig, men når jeg nævner nu, at jeg skal så i december, er der ikke nogen, der ryster på hovedet længere. Der bliver talt meget mere om det, og det bliver mere og mere almindeligt at dyrke og bruge sin have hele året rundt, fortæller Anja Kelvin.

De seneste år er især efterårssåning blevet populært. Det mærker man blandt andet. gennem Haveselskabets online-skoler Skærehaveskolen, hvor man dyrker blomster til buketter, og Køkkenhaveskolen, hvor man lærer at så og dyrke snitblomster og afgrøder. Den stigende interesse for at kunne høste buketter fra egen have får flere og flere til se fordelene i at så i efteråret.

– Mange planter kan sås direkte i bedet i september. Så spirer frøene i efteråret og bliver til småplanter, som overvintrer og give tidlig vækst i foråret og tidligere høst. De første blomster vil kunne plukkes til buketter allerede i juni, når forårsblomsterne er ved at visne ned. At så om efteråret er i virkeligheden at kopiere naturen, for det er sådan, den selv gør. Planterne smider deres frø i efteråret, hvor jorden er våd og god at gro i, og i foråret vokser de nye små planter frem, forklarer Anja Kelvin.

Hvis man også sår i foråret, kan man forlænge blomstringen til hele sommeren. Kornblomster, jomfru i det grønne, sommerridderspore, kongekommen, tandstikkerurt og blomsterkørvel er oplagte blomster at så i september og igen i foråret for at få en lang blomstring, anbefaler Anja Kelvin.

have haveselskabet
Haven er skøn året rundt – nyd den … (Foto: Haveselskabet)

September i haven kan øge haveglæden

Haveselskabet, som er verdens næstældste haveselskab, har i mere end 150 år arbejdet for at udbrede haveviden og skabe haveglæde blandt landets haveejere.

– Når vi taler om at skulle mere i haven i efteråret, handler det også om haveglæde. Vi har vænnet os til at plante i foråret – nok fordi vi er helt eksede efter en lang, mørk vinter og bliver fristet af de smukke blomster på planteskolerne – men vi får meget større succes med vores planter, hvis vi arbejder med dem om efteråret. Efterårsplantning er supergodt for planterne, supergodt for naturens ressourcer og supergodt for os haveejere, for vi får meget mere ud af det, fortsætter Anja Kelvin.

blomst blomster
Er du klar til at give haven en omgang, før det bliver sådan rigtig koldt … (Foto: Pexels)

GUIDE: Plant og så i efteråret – sådan gør du

Stauder:

• September er den bedste måned at plante både stauder, buske og træer, for der er stadig sol og varme i luften og i jorden, og planterne kan nå at få fat med rødderne, før vinteren kommer.

• Selv om jorden er fugtig, skal du stadig vande, når du planter. Herefter kan du typisk nøjes med at vande et par gange i løbet af september, hvis det ikke regner, og kun i oktober, hvis det er meget tørt.

• Er du i tvivl, om jorden trænger til vand, kan du stikke en finger cirka fem centimer ned i jorden – er den tør, kan du vande. Ellers klarer naturen det.

plante
Få gode planteråd her … (Foto: PR)

Sommerblomster:

• Når du sår frø tidligt på efteråret, vil nogle frø spire og overvintre som små planter. Andre frø vil først komme op, når foråret kommer med lys og varme. Ikke alle sommerblomster kan tåle vinteren, så læs altid på frøposen.

• Vil du have mest muligt ud af dine sommerblomster, kan du så den bagerste del af et bed i efteråret og den forreste del i foråret. Så kommer blomsterne frem i to tempi, og du vil typisk have blomsterflor fra tidligt i juni til langt ud på sommeren eller efteråret.

løvefod
Løvefod er en smuk staude, der går godt sammen med for eksempel roser i buketter. Den får fine limefarvede små blomster … (Foto: MY DAILY SPACE)

Tip til at købe planter i efteråret

Netop nu er der masser af private plantemarkeder, ligesom planteskoler og havecentre stadig har masser af stauder.

• Tjek at planten er sund, før du køber den: Tag planten op ad sin plastikpotte og se, om rødderne ser sunde og friske ud. De må ikke være tørre.

• Hav mod til at købe stauder, som er afblomstrede for i år. Ser rødderne ser sunde ud, kommer planten tilbage i foråret.

• Tænk fremad og vælg planter, som trives i vores ændrede klima med flere tørre perioder. Planter, som ikke trives naturligt, kræver generelt meget pasning og pleje.

Få inspiration til tørketålende stauder her og inspiration til en næsten vandingsfri have her.

have haveliv botanik blomster planter
Haven er et skattet sted for mange – og allerede nu kan du gøre klar til næste sommer … (Foto: Unsplash)

Tip – få mere inspiration

Besøg Haveselskabets have på Frederiksberg, hvor to haverum er indrettet med tørketålende planter – en såkaldt grushave og en have med prydgræsser. Derudover er de store staudebede også fyldt med planter, der tåler sol og tørre forhold. Haven er åben for alle og har gratis adgang året rundt.

Efteråret byder også på flere foredrag om klimaforandringer i haven:

• Den 10. oktober: Haveselskabets afdeling i Roskilde-Køge inviterer til foredrag med plantespecialist Thomas Vejsnæs, som fortæller om, hvordan du skaber en staudebeplantning, der er robust over for tørke. Pris: 120 kr. (80 kr. for medlemmer af Haveselskabet). Kræver tilmelding.

• Den 10. oktober: Haveselskabet i Holstebro inviterer til foredrag med havearkitekt Lone Skjødt, som fortæller om regnvandshaven, og hvordan vi kan tage kampen op med klimaforandringernes store mængder regn og bruge regnen som en ressource. Pris: 150 kr. (100 kr. for medlemmer af Haveselskabet). Tilmelding nødvendig.

• Den 12. oktober: Haveselskabet er med, når Helsingør Klimauge sætter fokus på, hvad klimaændringerne kommer til at betyde for vores haver, og hvordan vi kan indrette haven efter det. Espergærde Bibliotek, kl. 19.30. Gratis adgang, men kræver tilmelding.

have
Her ses en eksempler på smukke og nemme stauder: En lyserød pæon i fuld blomst sammen med mørkerød stjerneskærm. Til venstre en rødbladet sankthansurt, der først blomstrer sidst på sæsonen, men de røde blade spiller flot sammen med de rosa blomster. (Foto: Haveselskabet)

Læs også:

 

Plant hyacinter nu

 

hyacinter forår blomster

· Mere fra samme kategori ·