Læs også:

Close
tivoli københavn (foto: Oliver Nordahl Johansen)

180 år med Tivoli

Underholdning  | 

180 år som samlingspunkt for alle – det er hvad Tivoli var og stadig er. Tirsdag den 15 august runder Tivoli de 180 år

Den 15. august 1843, åbnede Tivolis grundlægger, Georg Carstensen, for første gang slog portene op og inviterede cirka 3.000 forlystelsessyge københavnere inden for i haveanlægget på voldene. I dag er det parken større – vildere men stadig lige fantastisk og omfavnende. En lille magisk oase midt i storbyen.

1843 Tivoli starter op

Georg Carstensen var inspireret af parker, han havde set i udlandet, da han fik kongens tilladelse til at åbne Tivoli. 15. august 1843 slog Haven portene op. Publikum var bjergtagede af det elegante og eksotiske anlæg. Blandt gæsterne var H.C. Andersen, der blev inspireret til eventyret Nattergalen.

tivoli færgekroen
Her ses Færgekroen i Tivoli før den blev renoveret … (Foto: Tivoli PR)

1844 Tivoli-garden opfindes

Carstensen fandt på nyt hele tiden for at fastholde publikums interesse. I 1844 opfandt han Tivolis æresgarde, Tivoli-Garden. Fra at stå til pynt og give stemning i Haven voksede Tivoli-Garden til et populært, kulturelt indslag og en af Danmarks bedste musikuddannelser for børn. I dag er Garden både for drenge og piger.

tivoli 1918
Stort tillykke med de 180 år i dag Tivoli … (Foto: PR)

1845 laves der abonnementskort

Det har altid kostet entré at komme ind i Tivoli; oprindeligt kostede billetten 1 Mark. For at skabe gæsteloyalitet kunne man fra 1845 blive abonnent i Tivoli, altså købe årskort. Der var både kort til 1 Herre, 1 Herre med 1 Dame og 1 Herre med 2 Damer; kortene kostede hhv. 8, 12 og 16 Rigsdaler. Der gik 6 Mark på en Rigsdaler.

1857 stifteren dør

Carstensen var kun direktør for Tivoli i 5 år. I 1848 drog han i krig i Schleswig, og Tivolis bestyrelse fyrede ham for kontraktbrud. Carstensen forlod Danmark, men vendte siden tilbage og forsøgte at skabe en konkurrent til Tivoli, Alhambra på Frederiksberg, der åbnede i sommeren 1857. Carstensen oplevede ikke åbningen; han døde af lungebetændelse i januar det år, i en alder af blot 44 år gammel.

georg carstensen
Stifteren af Tivoli Georg Carstensen blev blot 44 år gammel. (Foto: PR)

1874 Pantomimeteater bliver opført

Helt fra begyndelsen var pantomimer en del af Tivolis program. Det nuværende teater blev opført i 1874 og er dermed Tivoli ældste egentlige bygning. Teatret er fredet. Mottoet ‘Med Folket Fælles Glæde‘, der står på kinesisk over scenen, passer perfekt til Tivoli.

Den populære musikdirektør H. C. Lumbye stod i spidsen for musikken i Tivoli fra starten i 1843. Han var violinist og komponist og skrev omkring 800 polkaer, valse og galopper. Mange af kompositionerne skrev han til Tivoli, for eksempel Champagnegaloppen. Om vinteren turnerede Lumbye med sit orkester, der var populært blandt andet i Tyskland, hvor han kaldtes Nordens Strauss.

1890 den nuværende hovedindgang indvies

Tivolis oprindelige indgang var blot en træport med et billethus på hver side. I 1890 blev den nuværende hovedindgang og facadebygningerne indviet. Facadebygningerne var oprindeligt mere omfattende med Apollo Teatret mød øst og Restaurant Wivel – senere Wivex – på hjørnet af Vesterbrogade og ned langs Bernstorffsgade. Restauranten var vandhul for ’gulaschbaroner’ under 1. verdenskrig. Senere sendte radioen Middagskoncert fra Wivex, der lukkede i begyndelsen af 1960’erne.

kultur, kulturguide, oplevelser, københavn, begivenheder, events, arrangementer
Nimb er smuk – hele året – også som her en vinterdag. (Foto: PR)

1909 Nimb

Familien Nimb var forpagtere i Divan 2 og fik tilbudt den store restaurant i den nye bazarbygning, der blev opført, efter Bernstorffsgade var blevet flyttet vest for Tivoli. Det orientalske palads kaldes i dag Nimb efter den restauratør, der opbyggede stedets ry. Efter en stor renovering genåbnede huset i 2008 med hotel og flere restauranter.

1912 banegårdsindgangen åbner

Københavns Hovedbanegård åbnede på sin nuværende beliggehed i 1911. Året efter åbnede Tivoli en indgang, der vendte mod banegården, så de togrejsende fik let adgang til Haven. Den første portal var orientalsk at se på og passede på den måde til Nimbs oprindelige facade mod gaden. Begge dele blev tonet ned i 1920erne efter krav fra Københavns Kommune.

tivoli
I 1844 opfindes Tivoli-garden. (Foto: Tivoli PR)

1914 Bjergrutschebanen indvies

Tivoli havde allerede en rutschebane i 1843; et syv sekunders gys, der vakte både begejstring og forargelse. I 1914 blev Bjergrutschbanen åbnet – i dag kaldet Rutschebanen. Banen er en af verdens ældste trærutschebaner, der stadig er i drift, og en af bare syv baner i verden med en bremsemand m/k på hvert tog.

1944 Scahlburgtagen mod Tivoli

Mens Danmark var besat under 2. verdenskrig, brændte store dele af Tivoli ned. Om natten efter lukketid den 24. juni sneg en gruppe nazisympatisører sig ind i Tivoli og placerede brandbomber i Koncertsalen, Glassalen, Arena Teatret med mere Skaderne var kolossale, og Tivoli måtte lukke i 14 dage for at rydde op.

1948 Dansetten åbner

Arena Teatret var brændt under 2. verdenskrig. Hvor det havde ligget åbnede i 1948 Dansetten, der var et populært dansested frem til 1967. Først dansede man til bigbandmusik, og der blev holdt Tivoli-mesterskaber i swingdans. I Dansettens sidste år var der også kommet pigtråd og beat på programmet.

tivoli
Tivoli er også kendt for deres magiske fyrværkeri … (Foto: PR)

1951 Walt Disney besøger Tivoli

I 1955 åbnede Disneyland i Californien. Både før og efter besøgte Walt Disney Tivoli, hvor han var meget betaget af stemningen og atmosfæren. Disney ville gerne aflure hemmeligheden bag stemningen, så han kunne efterligne den i sin egen forlystelsespark.

1952 Smøgen åbner

Tivolis areal er kun 8,3 hektar, så pladsen skal udnyttes med snilde. Smøgen åbnede i 1952 og er indrettet som en fantasi over en dansk købstad. Den er fuld af detaljer og oplevelser, og den trange plads passer godt til stemningen i den lille gade, hvis butikker i den ene side er skåret ind i rutschebanebjerget.

tivoli
Tivoli er ganske unik … (Foto: MY DAILY SPACE)

1956 den nye koncertsal indvies

Da Tivoli brændte i 1944, blev Koncertsalen fra 1902 ødelagt. Musikken flyttede midlertidigt til Glassalen, og først i 1956 blev den nye koncertsal indviet. Da den åbnede, var den Nordens største med sine næsten 2000 siddepladser. Koncertsalen blev renoveret i 2005, hvor Rotunden og den store prøvesal, Lumbye Salen, blev tilføjet.

1978 H. C. Andersen Slottet erhverves

Bygningen i Tivolis nordøstre hjørne var Danmarks første Kunstindustrimuseum, der blev indviet i 1893. Tivoli købte ejendommen i 1978 og indrettede den derefter til kaserne for Tivoli-Garden. Der har også været museum, turistinformation og private boliger i bygningen. I dag er der – foruden kasernen – kontorer for Tivolis administration og selskabslokaler.

pjerrot tivoli
Både Pjerrot og hele Tivoli var klar til Tour de France … (Foto: MY DAILY SPACE)

1983 turpasset indføres

I mange forlystelsesparker betaler man for indgang og forlystelser under et. Men mange af Tivolis gæster benytter slet ikke forlystelserne; de kommer for at spise, høre koncert eller gå en tur, og betaler udelukkende entré-prisen. Den, der gerne vil køre meget i forlystelser, kan med fordel købe et Turpas, der giver adgang til lige så mange ture, man kan nå i de kørende forlystelser.

1992 Tivoli A/S køber Tivoli-grunden

Tivoli blev anlagt på militært område lige uden for Københavns fæstningsvold. Da militæret flyttede forsvarsværkerne, overgik grunden til Københavns Kommune. Tivoli lå på lejet grund helt frem til 1992, hvor Tivoli A/S købte grunden af kommunen. I forbindelse med handlen blev det vedtaget, at grunden kun må bruges til at drive forlystelsesvirksomhed i tråd med Tivolis traditioner, men dog under hensyn til, hvordan forlystelsesbranchen udvikler sig.

1994 Jul i Tivoli åbner for første gang

A/S Kjøbehavns Sommer-Tivoli var det officielle navn på aktieselskabet, vi i dag kalder Tivoli A/S. Tivoli var en ren sommerfornøjelse frem til 1994, hvor Jul i Tivoli åbnede for første gang. I de første år var der kun Jul i Tivoli i en lille del af Haven, men siden 1997 har hele Tivoli været i brug i julesæsonen.

tivoli fredagsrock
Fredagsrock er blevet en kæmpe succes – og så sent som i fredags spillede Rick Astley… (Foto: PR)

1997 første Fredagsrock afholdes

Tivolis udvikling var gået lidt i stå i midten af 1990’erne. Derfor var det yngre publikum også forsvundet; Tivoli havde meget lidt, der appellerede til folk under 40. Det ændrede sig med Fredagsrock, der siden har været et stort trækplaster og en god grund til at investere i et Årskort. Den allerførste Fredagsrock var med rapperne Den Gale Pose og Hvid Sjokolade.

2000 Tivoli sættes til salg

Efter at have ejet aktiemajoriteten i Tivoli i omkring 100 år, besluttede Carlsberg A/S at sælge sine aktier. Der gik mange rygter om både Disney og Michael Jackson, og nogle talte om Tivoli på folkeaktier. Det endte med, at Skandinavisk Tobakskompagni A/S og Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab købte aktierne; Tivoli forblev på danske hænder.

2001 Dronning Margrethe skaber sin første scenografi til Pantomimeteatret

Kærlighed i Skarnkassen hed den eventyrballet på Pantomimeteatret, der lagde grunden til en fin tradition. Balletten samlede tre af H.C. Andersens eventyr til en lille fortælling om, hvor nemt det er at komme galt af sted med kærligheden. Dinna Bjørn koreograferede, James Price stod for musikken, og Dronning Margrethe skabte scenografi og kostumer. De tre har siden lavet Tommelise (2005), Fyrtøjet (2007), Svinedrengen (2009) og Den standhaftige Tinsoldat (2013).

tivoli ballet dronning margrethe
Vores dronning gør en stor indsats i og for Tivoli … (Foto: Büro Jantzen)

2006 Halloween indføres i Tivoli for første gang

Om det er sommersæson eller julesæson, så skiller Tivoli sig ud ved at se så pokkers godt ud. Så da Tivoli gerne ville begynde at holde åbent i efterårsferien, skulle der selvfølgelig være en god ide, der kunne få sit eget visuelle udtryk. Sådan er Halloween i Tivoli, der ikke kun handler om sorte katte, skeletter og spøgelser, men også om efterårets overflod af græskar, majs, kornneg og planter.

Halloween i Tivoli 2016. Scary Kontrollører Aften
Halloween i Tivoli er kun blevet større og større … (Foto: Lasse Salling)

2012 Tivolicasino.dk åbner

Spil har været en del af Tivoli siden 1843, ligesom der findes tombolaer og lykkehjul på de fleste tivolipladser. Nogle af Danmarks første enarmede tyveknægte stod i Tivolis Automathal i 1920’erne.

2013 Tivoli har vokseværk

Tivoli blev større, da 600 mkontor- og lagerareal blev inddraget i Det muntre Hjørne, hvor Tycho Brahe og renæssancen inspirerede designet af et nyt temaområde, bland andet med den vilde forlystelse Aquila.

2017 Frederiksberg Kommune navngiver en Georg Carstensens Plads

Frederiksberg Kommune navngiver en plads ved Allégade Georg Carstensens Plads i anledning af Tivolis forestående jubilæum.

tivoli
Tivoli er og bliver et magisk sted … (Foto: Tivoli/PR)

2018 her blev Tivoli 175 år med verdenspremiere på Tik Tak

Den 15. august kunne Tivoli fejre 175 års jubilæum med et omfattende program. Der er blandt andet verdenspremiere på forlystelsen Tik Tak, mens New York City Ballet indtog Koncertsalen. 2018 var også året, hvor Tivoli for første gang åbnede for Vinter i Tivoli med en blanding af snescenografi og vinteraktiviteter, som blev afholdt tre gange.

2019 Snedronningen og vores egen dronning i samarbejde

For ottende gang siger H.M. Dronningen ja til at udfolde sine kreative evner i en balletforestilling i Tivoli. Denne gang bliver det Snedronningen, der er skrevet af H.C. Andersen. Det sker i samarbejde med musikeren Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov.

2020 COVID-19 rammer

Tivoli blev, ligesom resten af samfundet, ramt af COVID-19-pandemien. Restriktioner, forsamlingsforbud og nedlukninger gjorde, at Tivoli i 2020 måtte holde Haven lukket i længere perioder, ligesom man måtte arbejde med pladsreservationer til forlystelser og stærkt begrænsede tilskuertal til koncerter og events.

Sommeren august tiltræder Susanne Mørch Kochsom ny Tivoli direktør og navigerer Tivoli gennem krisen.

tivoli scaryhouse
Scaryhouse er ret skræmmende … (Foto: Tivoli PR)

2021 Michelinrestauranter og scaryhouse rykker ind

Siden sommeren 2021 har Tivolis gæster kunnet opleve nogle af Danmarks og Europas dygtigste kokke i Det japanske Tårn. Her skabte man nemlig et pop-up koncept, som betød, at man året rundt kunne prøve skiftende restauranter i verdensklasse. Stjernerestauranter som AOC, KOKS, Lafleur og Dill er blot nogle af dem, der har lagt vejen forbi Tårnet. I 2023 blev Tivoli udnævnt som det hotteste spisested i Europa i Condé Nast Traveler – et toneangivende amerikansk tidsskrift fra New York, som især specialiserer sig i luksusrejser. 2021 var også året, hvor

Tivoli åbnede Danmarks største permanente scaryhouse med skuespillere; Villa Vendetta. Villa Vendetta blev året efter belønnet med den internationale FKF-pris, der uddeles én gang om året af Tysklands største klub for forlystelsesentusiaster.

2022 H.M. Dronning Margrethe fejres

Fejring af H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum i haveanlægget og gallaballet om aftenen med den kongelige familie.

Tour de France Holdpræsentation, der kåres som den flotteste nogensinde og gengives i stor Netflixserie. Fejring af Jonas Vingegaard førsteplads. Tivolis røde tal i regnskabet bliver sorte ovenpå hård Covid-19 periode.

tivoli, rutschebanen, forlystelse, københavn, sommer, sjov, grin
Rutschebanen er en af de store forlystelser i Tivoli. (Foto: Christoffer Sandager)

2023 rutschebanen får pris

Rutschebanen får som den første forlystelsen i Europa tildelt prestigefulde ‘ACE Roller Coaster Landmarks pris.

Tivolirevyen kommer tilbage med Lisbet Dahl i front. Jonas Vingegaard fejres for andet år i træk efter Tour de France sejr. Tivoli har 180 års fødselsdag 15. august – og det fejres på bedste vis.

rick astley tivoli
Tivoli formår også at tiltrække store navne – som her Rick Astley … (Foto: Peter Troest)

Tivoli bliver aldrig færdig

Nye forlystelser, restauranter og koncerter med huskomponisten H.C. Lumbye kom til i et rivende tempo. På et tidspunkt blev folkene, som havde støttet Georg Carstensen en utålmodige og ville gerne vide, hvornår Tivoli var helt færdig? Og her skrev den dynamiske grundlægger et langt svar til bestyrelsen, som blandt andet indeholdt sætningen ‘Tivoli bliver aldrig færdig’. Og netop sætningen om Tivoli bliver aldrig færdig har på mange måder næret Tivolis udvikling samtidig med, at man har holdt fast i de kendte traditioner og har fra sin start været rammen om fælleskabsoplevelser. Og det regner vi også med fortsætter mange mange år frem tiden … Tillykke Tivoli.

Læs også:

 

Lav Cakenhagens egne flødeboller

 

Masser af peanutkaramel flødeboller. (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·