Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til juli måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en dejlig sommer(ferie)måned. Perfekt at hygge og læse i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de lysere julidage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger
Så er der gode bøger til jer – måske til sommerferien … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den sande historie

‘Et liv for fred’ af Eva Grübl er baseret på den fascinerende og sande historie om Bertha von Suttner, der var den første kvinde til at modtage Nobels fredspris.

I Wien 1873 bliver Bertha i en alder 29 år guvernante i baron von Suttners hus. Hun og familiens yngste søn, Arthur, forelsker sig dybt i hinanden. Baronessen opdager denne ildesete romance og fyrer Bertha, der må forlade sin store kærlighed og flytte til Paris, hvor hun skal arbejde for den berømte kemiker, Alfred Nobel. Et venskab mellem de to udvikler sig på trods af, at Alfred tjener penge på dynamit, og at Berta drømmer om en verden uden våben i fred. Pludselig dukker Arthur op igen …

Bertha von Suttner (1843-1914) var en østrigsk pacifist, fredsforsker og forfatter og hendes modige kamp for at afvæbne verden indbragte hende som den første kvinde Nobels fredspris i 1905.

Eva Grübls bog ‘Et liv for fred’ er en del af Gutkinds serie Historiens enestående kvinder, der fortæller hvordan en række fascinerende kvinder forandrede verdenshistorien. Jeg har læst de allerede udgivne – og jeg kan virkelig godt lide både at blive lidt klogere – underholdt – få noget historie ind – og så læse om personer (og her kvinde) – ennda de ekstra seje af slagsen …

bog et liv for fred eva grübl

‘Et liv for fred’, 214,95 kr., saxo.com

Den hyggelige

Jeg kan lige så godt sige det – jeg elsker Jenny Colgan’s feel good bøger. De er så nemme at læse – jeg lader mig suge ind i hendes hyggelige univers, og hun er så god til at lave bøger, der emmer af for eksempel sommer eller jul. Og her har vi bare ‘hyggelæsning kogt ned til en Maggigterning’ – bliver det bedre – nej .- jeg elsker det hele …

Da Morag får besked om, at hendes elskede bedstefar er blevet syg, forlader hun sit fortravlede liv i London og vender hjem til det rolige skotske højland. Bedstefaren er ude af stand til at passe sit arbejde som pilot, så Morag, som også har flycertifikat, tager over og begynder at flyve post, varer og lokale ud til de smukke øer i det nærliggende øhav. På en hjemtur rammes Morag af et pludseligt uvejr, og hun tvinges til at nødlande på en afsidesliggende ø.

Hun er dog ikke alene særlig længe, før hun møder Gregor, en introvert ornitolog, der holder opsyn med øen. Selvom han ikke er specielt selskabelig, er der ikke andet at gøre end at takke ja til hans tilbud om husly. Skæbnen vil, at de to er tvunget sammen under samme tag, mens de venter på, at redningsholdet kan nå frem. Vil den ufrivillige pause og mødet med Gregor give Morag et nyt syn på hendes ellers så travle liv og nøje planlagte rute i livet …

jenny colgan de lyse nætters begyndelse bog

‘De lyse nætters begyndelse’, 199,95 kr., saxo.com

Den sylespidse bog med essays

For første gang nogensinde er Fran Lebowitz’ sylespidse essays oversat på dansk. Lebowitz er kritisk overfor mange ting (og tak for det og at tage den debat): Voksne mennesker, der står på rulleskøjter, yogamåtter i det offentlige rum, børn der taler fransk og alt moderne teknologi bortset fra hendes fastnettelefon.

Hun serverer sine skarpe (og ofte ret kontroversielle) holdninger i rappe replikker, som er evigt underholdende, selv her 40 års tid efter den oprindelige udgivelse. Forfatteren er blevet et levende ikon som står i stærk kontrast til den digitaliserede selvrealiseringskultur, der hersker i vores tid. Fran Lebowitz har udgivet to essaysamlinger: Social Studies og Metropolitan Life, som er samlet i dette værk.

Måske du har set hende på Netflix fra serien ’Pretend it’s a City’, hvor vandrer hun rundt i New Yorks gader iført sine karakteristiske herrejakker, mens hun langer holdninger ud – på den måde som få kan og som virkelig er unik. Hun er 72 år og har i mange år været et ikon i årtier – også selvom en skriveblokering har holdt hende væk fra tasterne – som ellers var der hun startede som klummeskribent.

Eksempel på et citat om børn:

‘Selvom de er nyvaskede og renset for al synligt slik, har børn tendens til at være klistrede. Man må gå ud fra, at det hænger sammen med, at de ikke ryger nok.’

fran lebowitz samlede essays bog

‘Fran Lebowitz samlede essays, 249,95 kr., saxo.com

Den fra den millionsælgende BookTok-forfatter

‘Minder om ham’ af Colleen Hoover er en gribende og hjerteskærende roman om en ung mor, hvis ukuelige håb og store kærlighed til sit barn, giver hende kræfterne til at se fortidens fejltagelser i øjnene og kæmpe for en smuk fremtid.

For fem år siden var Kenna Rowan ansvarlig for et uheld, der havde tragiske konsekvenser. Hun modtog sin straf og har afsonet sin dom lige siden. Hun fødte sin datter i fængslet og lille Diem blev hurtigt taget fra Kennas arme og givet bort til farens forældre. Nu er Kenna blevet løsladt og hendes eneste drøm er at blive genforenet med sin fireårige datter.

I bogen må Kenna vende tilbage til byen, hvor uheldet hændte og falde på knæ for datterens værger, Diems bitre bedsteforældre, i håbet om at måtte se sin datter igen. Uanset hvor meget Kenna kæmper for at bevise sit værd, bliver hun afvist og sendt væk af alle i datterens liv. Den eneste, der ikke øjeblikkeligt smækker døren i for næsen af hende er den lokale barejer, Ledger Ward, som går med til at holde Kenna opdateret om sin datters liv.

Et venskab og en romance mellem Kenna og Ledger blomstrer op midt i alle stridighederne, hvilket bliver en enorm hjælp for Kenna, der sætter alle sejl ind på at rette op på fortiden.

‘Minder om ham’af Colleen Hoover er en fantastisk læseoplevelse, der vil trække i hjertestrengene, fylde tårekanalerne og fængsle din opmærksomhed helt til allersidste side – og ramme dig liiige i hjertekulen. Elsker den. Vildt at hun har solgt over syv millioner bøger på verdensplan, og at hendes bøger trender som aldrig før på TikTok. DET er jo også en kanal at komme ud til folk på …

bog colleen hoover minder om ham

‘Minder om ham’, 159,95 kr., saxo.com

Den gode, danske krimi

En ung mand sidder varetægtsfængslet for et mord, og den ukonventionelle privatdetektiv Anne-Maj Mortensen (som hun kalder sig helt uden at blinke) kaster sig ind i sagen med bistand fra sit computer-kyndige barnebarn, trettenårige Didi.

Men tingene kompliceres, da der sker flere mord på unge mænd, og så forsvinder en ‘vrissen’ kvinde også – alt imens Anne-Majs datter Iben gennemgår en svær graviditet, og gravhunden Mortensen den Tredje får damebekendtskab. Ja, den pensionerede Fru Mortensen har nok at se til og tænke på …

Bogen er fjerde selvstændige bind i serien om efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der sætter sig for at opklare de forbrydelser, som har fået politiet til at kaste håndklædet i ringen eller måske bare ikke bruge de ressourcer som de burde få. Her er det nemlig, at Anne-Maj træder til, for ingen gåde – mord eller detalje er for lille til at fylde i hendes hoved.  Anne-Maj er lige dele insisterende, skarpsindig, irriterende, nysgerrig og ikke mindst har tiden til at gå op i det. Men mord er hun god til – at opklare … Faktisk er hun i denne bog mindre irriterende end de tre forrige (altså efter min opfattelse) – måske hun er blevet lidt blødere og rundere med årene – eller jeg er kommet til at holde mere af hende.

Den er hurtig læst – man kan faktisk ikke lade være – og jeg er altid godt underholdt af Anna Grues krimier, som der altid også indeholder lidt om mad – natur og de små og nære relationer – det er lige mig. At der så lige kommer et par mord til, det gør bestemt ikke noget. Håber bare hele lokalbefolkningen ikke udryddes, så der er nok personer tilbage til kommende krimier …

anna grue liget i lysthuset bog

‘Ligene i lysthuset’, 189,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Lav en lækker glutenfri roulade

 

Hindbærroulade

· Mere fra samme kategori ·