
Kulturguide: Oplevelser i maj 2023
Kulturguiden for maj 2023 indeholder oplevelser og begivenheder i København, Aarhus og Odense samt øvrige byer
Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i maj 2023, så er du kommet til det helt rette sted.
Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke altid at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i maj 2023 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.
Oplevelser i maj 2023 i København
Hænderne i historien: Plantefarvning
Hænderne i historien: Plantefarvning på Nationalmuseet, torsdag den 4. maj, pris 200 – 250 kr., København

Brug naturen! Kom til workshop om plantefarvning af tekstiler. Kan man farve tøj med løgskaller? Hvordan får jeg flotte klare plantefarver frem, der holder? Og hvordan kommer jeg selv i gang med at plantefarve?
På workshoppen får du en grundig introduktion til plantefarvningens magiske univers og vi har alle de materialer og redskaber klar, som du skal bruge på dagen. Under kyndig vejledning fra designer Stefani Alexandra Biber og nogle af de dygtige kvinder fra værkstederne hos den socialøkonomiske virksomhed ‘I Tråd Med Verden’ kan du prøve håndværket af og få lejlighed til at være kreativ, udforske og skabe fine farvede tekstiler.
Under kyndig vejledning fra fagfolk, lærer vi at skabe ting fra bunden og forlænge levetiden på ting og materialer, vi allerede anvender i vores hverdag.
Læs mere her.
Fredagsrock i maj i Tivoli
Tivoli fredagsrock i maj, de fire fredage i maj, Tivoli åbent alle dage, billetter kan købes ved indgang, København

Der er masser af gode musiknavne på vej til dig, når Tivoli i maj inviterer til Fredagsrock. I maj spiller Mø & Ashibah den 5. maj Jonah Blacksmith den 12. maj, Oh Land og Pil den 19. maj og D-A-D den 26. maj.
Fredagsrock præsenteres i samarbejde med Royal Økologisk og koncerten er inkluderet i entreprisen, men kom i god tid – gå en tur – spis en is eller sæt dig og hyg et sted. Maj er perfekt at tage en tur i Tivoli.
Læs mere her.
Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst
Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst på David Samling, fra den. 12. maj, Kronprinsessegade 30,
1306 København K

Fra den 12. maj viser Davids Samling en udstilling med nyere dansk kunst, primært købt af C.L. David selv
Davids Samlings stifter, C.L. David, erhvervede tidligt i sit liv som samler en række værker af danske kunstnere fra sin egen samtid. Værkerne blev i vid udstrækning pakket væk, da David døde i 1960, hvor man prioriterede i højere grad at bruge museets begrænsede plads til den europæiske samling af kunst fra det 17. – 19. århundrede og ikke mindst til den stadigt voksende samling af islamisk kunst. Sådan er det fortsat i dag, hvor samlingen af nyere dansk kunst kun udstilles med års mellemrum.
Du kan (gen)opleve malerier, skulpturer og kunsthåndværk fra slutningen af det 19. århundrede til midten af det 20. århundrede med betydningsfulde værker af kunstnere som Vilhelm Hammershøi, J.F. Willumsen, Theodor Phillipsen, Peter Hansen, Agnes Lunn og Axel Salto.
Samlingen af nyere dansk kunst rummer ikke alene værker af nogle af dansk kunsts absolutte sværvægtere. Den rummer også et spændende kig ind i samlerens personlige præferencer. For hvor museet Davids Samling i dag er kendt for sin stadigt voksende bestand af islamisk kunst, er samlingen af nyere dansk kunst næsten udelukkende skabt af David selv.
Værker af danske kunstnere var noget af det første, David købte, da han som ung og driftig sagfører i starten af det 20. århundrede skulle købe kunst til sit hjem, og han erhvervede altså en betydelig del af værkerne længe før, han tænkte sin kunst ind i en museal sammenhæng – og han fortsatte med at samle dansk kunst fra sin egen samtid frem til sin død. Det er kunst, han har købt til sin egen glæde, og som han har boet med, og sidenhen er det også den kunst, han indrettede særlige rum til, da han flyttede til Kronprinsessegade 30 i 1917.
Udstillingen Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst er hverken tematisk eller kronologisk funderet, men er opbygget efter kunstnere og værker, der deler en periode, en omgangskreds eller en æstetik.
Det er et spændende møde med en personlig kunstsamling og en lang række vigtige, danske værker, hvoraf enkelte aldrig tidligere har været udstillet.
Udstillingen ledsages af en mindre publikation, der foruden udvalgte katalogtekster, behandler Davids interesse for dansk kunst, ligesom der udstillingsperioden igennem på museets digitale platforme vil kunne opleves korte film, der sætter spot på spændende værker og vinkler i Davids egen samling.
Læs mere her.
Sangeftermiddag på en søndag
Det Kongelige teater sangeftermiddag, Takkelloftets foyer i Operaen, søndag den 14. maj, 285 kr.

To unge, talentfulde sangere fra Operaens Young Artists programme præsenterer musik, de selv har valgt con amore.
Et rigt program med sange og lieder af Gerald Finzi, Roger Quilter, Vaughan Williams, Benjamin Britten, Robert Schumann, Niels W. Gade og Edvard Grieg står på programmet, når de to unge sangere fra Operaens Young Artists Programme, Ivar Magnus Sandve og Magnus Berg, giver eftermiddagskoncert i Takkelloftets foyer i Operaen søndag den 14. maj.
Det er en helt særlig lejlighed til at høre sange fra romantikkens blomstringstid frem til det 20. århundredes britiske musik udført af to fremragende, unge stemmer.
På den britiske del af programmet står sange fra Gerald Finzis sangcyklus Earth, Air and Rain, op. 15 med tekster af Thomas Hardy, der kredser om døden og livets forgængelighed, Arnold Book of Old Songs, der er en samling af traditionelle folkesange og ballader med nye klaverakkompagnementer af Roger Quilter, som dedikerede dem til sin nevø Arnold, House of Life, som Vaughan Williams skrev over sonetter af den prærafaelitiske digter og maler, Dante Gabriel Rosetti, der i teksterne kontrasterer begreber som liv og død, tid og evighed, erotisk og platonisk kærlighed, materie og ånd samt sange af Benjamin Britten fra hans store samling af arrangementer af traditionelle, engelske folkesange, hvoraf mange blev indsamlet af komponisten selv i forskellige dele af England.
På koncertprogrammet står også lieder fra Schumanns Dicherterliebe og Liederalbum für die Jugend samt sange af danske Niels W. Gade og norske Edvard Grieg. Ivar Magnus Sandve og Magnus Berg, akkompagneres af Thomas Bagwell, der er pianist og repetitør ved Den Kongelige Opera.
Varer lidt over en time.
Læs mere her.
Oplevelser i maj 2023 i Aarhus
Aarhus Kræmmermarked

Foredrag på Moesgaard Museum
‘Da danerne blev født’ foredrag, Moesgaard Museum, den 10. maj klokken 19.00 – 20.30 i auditoriet på Moesgaard Museum, pris 150 kr., Højbjerg

Der er foredrag på Moesgaard den 10. maj med historiker Kasper H. Andersen om det danske riges oprindelse. Moesgaard Museums aktuelle særudstilling Ud af kaos handler om folkevandringstiden, der er perioden fra ca. 300-600 e.Kr. mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden. Med udgangspunkt i særudstillingen og sin egen forskning fortæller historiker Kasper H. Andersen på Moesgaard Museum om, hvordan danerne og det danske riges oprindelse skal findes i folkevandringstidens kaos.
Folkevandringstiden medførte ustabilitet og store omvæltninger i Europa, men ud af kaos opstod en ny orden. Det mægtige romerske imperium sank langsomt i grus, og nye germanske riger opstod. Nogle forsvandt hurtigt igen fra det historiske landkort, andre fik fast fodfæste og udviklede sig til egentlige kongedømmer, som via en lang og snørklet proces blev til de nationalstater, vi kender i dag. Det gælder bl.a. anglerne i England, frankerne i Frankrig og danerne i Danmark.
Herhjemme har vi ikke haft blik for den enorme betydning, som folkevandringstidens kaos havde for etableringen af danerne og det danske rige. Men som man kan se i Moesgaards særudstilling Ud af Kaos var Norden også en del af folkevandringstiden.
Kasper H. Andersen forsker i vikingetid og middelalder og han er blandt andet kendt for sin deltagelse i DR TV’s dokumentarserier: Gåden om Danmarks første Konge og Gåden om Odin.
Læs mere her.
Spejlkunst på Salling Roofgarden
Spejlkunst på Salling Roofgarden, Værk af Jeppe Hein, kan ses nu, gratis, Søndergade 27, 8000 Aarhus

Spektakulært Jeppe Hein-værk på Salling Roofgarden: Spejlkunst indtager himlen over Aarhus. Det kan man se nu og udfordre sine sanser i 6. salshøjde med Jeppe Heins imponerende udendørs spejlværk ’The Sky, The Earth & You’ i Salling Roofgarden på toppen af Aarhus. Kunstværket af den internationalt anerkendte, danske kunstner indgår som led i den sanse-pirrende udsmykning af den urbane taghave, der siden sin åbning sidste sommer er besøgt af flere end 800.000 gæster.
Det nye spejlværk ’The Sky, The Earth & You’ er ligesom den øvrige udsmykning i Salling Roofgarden udsprunget af en dialog mellem Jeppe Hein og Salling-direktør Marianne Bedsted, der tog sin begyndelse i 2021. Ideen var ovenpå Corona-pandemien – og som et generelt modsvar på samtidens manglende rum til refleksion og nærvær – at skabe en grøn oase midt i Aarhus med plads til refleksion og samvær.
Den 1.400 m2 storbypark er i flere niveauer og anlagt på toppen af Salling Stormagasin i Aarhus. Den åbnede i juni 2022. Udover Jeppe Heins spejlværk ’The Sky, The Earth & You’ og hans tre ’Sky Benches’ kan man i byparken blandt andet opleve:
- En plantevæg, der løber hele vejen ned ad Sallings facade mod Strøget
- Frodig beplantning på taget i form af træer, buske og græssorter
- Gangbroer, der forbinder byparken i højden over beplantningen
- Glasvægge og glas-gange, der blandt andet giver kig hele vejen gennem og til bunden af stormagasinet
- Hotspots med forskellige kulturelle tilbud og installationer
- Udkigsplatform i alt 35 meter over Strøget – med panoramaview over hele Aarhusbugten, mod Mols og mod Moesgaard i syd.
Læs mere her.
Oplevelser i maj 2023 i Odense
Pride i Odense
Odense Pride, den 20. maj, gratis,

Den 20. maj kan du deltage i den internationale kamp mod diskrimination, når Odense Pride holder stor kærlighedsfest i Odenses gader. Odense Pride kæmper for at stille krav til forbedringer for LGBTQIA+-personer og for at være med til at skabe et samfund, hvor alle skal kunne deltage på lige fod uden at blive mødt af had eller diskrimination.
Odense Pride er politisk, men partipolitisk uafhængig. Vores primære opgave er at afholde en Pride i Odense hvert år, en politisk fest og demonstration, der fejrer det, vi har opnået, og kan udtrykke vores krav for de markante forbedringer, der stadig er behov for. Derudover er vores opgave året rundt at skabe rum til, at folk kan udforske sin egen seksualitet og køn i trygge rammer.
Læs mere her.
Odense Robot and Science Kulturfestival
Odense Kulturfestival, den 26. maj, kl. 12.00 – 28. maj kl. 18.00, Munke Mose, Odense

Odense Kulturfestival er støttet af Odense Kommune – Kulturpuljen, Invest in Odense, Børnene i Robotbyen, UngOdense samt Albani.
Oplevelser i maj 2023 i øvrige byer
Ny forlystelse i Djurs Sommerland
Djurs Sommerland, den 29. april åbnede det, priser fra 299 kr., Nimtofte, Djursland

Den 29. april åbnede Djurs Sommerland for rekordinvestering, for iI år kan man opleve næste etape af deres største investering til dato – Dinosaurland, der løber op i 150 millioner kroner. Djurs Sommerland er Nordens største sommerland. Der er ni temalande at besøge, og der er noget for både de små og store.
Der er tre nye forlystelser til vores gæster – SpinOsaurus, Motorbike Derby og Fossilvaskeren – og det er Djurs Sommerlands forventning, at de vil tiltrække mange børnefamilier. Måske en udflugt værd på en sommerdag eller en af maj måneds fri- og helligdage …
Læs mere her.
Comedy Night i Esbjerg
Comedy Night 5#, fredag den 12. maj klokken 19.00, pris 84 kr., Esbjerg Street Food

Der har været totalt udsolgt – og nu sker det sikkert igen, når Comedy Night 5# løber af stablen den 12. maj i Esbjerg.
Læs mere her.
Louise Campbell på Munkeruphus i Munkerup
‘Støj på linjen’ af Louise Campbell udstilling, den 7. april – den 6. august 2023, billetter købes ved indgang, Munkerup (mellem Gilleleje og Hornbæk)

‘Støj på Linjen’ af Louise Campbell er en smuk udstilling med en invitation til at stoppe op og lade støjen fylde. Den anerkendte designer Louise Campbell flytter ind på Munkeruphus for at skabe et frirum for eget virke men også stille spørgsmål til designfaget generelt.
Det bliver på ingen måde et traditionelt udstillingsformat med visning af Campbells kendte klassikere, men derimod en totalinstallation i form af et vildtvoksende tapet, flettet sammen af genbrugsmaterialer, arvestykker og alskens form- og materialeeksperimenter.
Læs mere her.
Læs også: