Læs også:

Close
morgenmad

Er morgenmaden dagens vigtigste måltid? Her er eksperternes svar

Sundhed  | 

Nogle elsker at spise morgenmad – andre springer den over. Men er morgenmaden dagens vigtigste måltid? Her er eksperternes svar

Flere studier peger på, at der kan være sundhedsmæssige fordele i at spise morgenmad, men studierne beviser ikke endegyldigt denne tese, mener eksperter, som peger på, at der er for mange ukendte variabler i undersøgelser omkring, hvorvidt indtagelse af morgenmad har betydning for ens sundhed.

morgenmad
(Foto: Unsplash/Engin Akyurt)

De fleste har hørt påstanden om, at morgenmåltidet er det vigtigste på dagen, men det er formentlig de færreste, som rent faktisk har undersøgt, om der er hold i denne påstand.

Nogle, der har, er et undersøgelsesteam hos netmediet Godappetit.dk.

Dette team er dykket ned i adskillige undersøgelser om emnet og har derudover talt med to eksperter i sundhed, kost og ernæring: Anja Pia Biltoft-Jensen, der er seniorforsker hos DTU fødevareinstituttet, og Christina C. Dahm, som er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

good morning godmorgen drik morgenmad
Start dagen godt … (Foto: Unsplash)

Studier viser, at morgenmad kan være en god idé

Der er foretaget adskillige studier af morgenmads effekt på kroppen, hvor konklusionen som regel er den samme: det kan have negativ effekt på kroppen, hvis man vælger at hoppe dagens første måltid over.

Studier fra 2019 og 2022 peger eksempelvis på, at personer, der springer morgenmaden over, har større risiko for hjerte-kar-sygdomme og tidlig død.

Et tredje studie fra 2021 viser, at særligt unge mænd har øget risiko for problemer med stofskiftet, hvis de dropper morgenmaden.

Læs også: Grøn smoothie med moringapulver

Dem, der springer morgenmaden over, kan have en usund livsstil

Selvom flere studier peger på, at der kan være en sammenhæng mellem øget sundhed og morgenmad, er dette ikke ensbetydende med, at man kan drage konklusionen, at man bliver mere sund af at spise morgenmad. Det er både Anja Pia Biltoft-Jensen og Christina C. Dahm enige om.

– En systematisk litteraturgennemgang af observationsstudier tyder på, at de, der spiser morgenmad, er mere tilbøjelige til at have reduceret risiko for hjerte-kar- og stofskiftesygdomme. Det kan dog ikke bevises, at det er morgenmaden, der forebygger disse sygdomme, fortæller Anja Pia Biltoft-Jensen.

Træt pige
Dem, der springer morgenmaden over, kan have en usund livsstil … (Foto: Pexels)

Christina C. Dahm uddyber:

– Groft sagt, har mange af deltagerne, der springer morgenmaden over, andre usunde vaner eller dårligere levevilkår. Selvom forskerne forsøger at tage højde for dette i analyserne, kan man ikke altid fjerne hele overrisikoen på grund af at ryge en cigaret i stedet for at spise et måltid.

Med andre ord ved vi altså ikke om det er det, at spise morgenmad, der er afgørende for den reducerede risiko for udvikling af hjerte-kar- og stofskiftsygdomme, eller om der er et sammenfald mellem, at dem, der spiser morgenmad, generelt lever sundere end dem, der ikke gør.

Skal man spise morgenmad eller ej?

Videnskaben kan altså ikke give os et endegyldigt svar på, hvorvidt og i hvilket omfang det er vigtigt at spise morgenmad eller ej, og ifølge Christina C. Dahm er der bestemt heller ingen grund til at tvinge morgenmaden ned, hvis man ikke har appetit fra morgenstunden.

– De, der kan lide at spise morgenmad, kan med fordel vælge fødevarer, der er i tråd med kostrådene, og de, der ikke kan holde ud at spise om morgenen, behøver ikke at have dårlig samvittighed, fortæller Christina C. Dahm.

– Hvis man springer morgenmaden over, er det vigtigt at sikre, at man optimerer sit indtag af sunde mad- og drikkevarer ved andre måltider i løbet af dagen, afslutter Anja Pia Biltoft-Jensen.

 

Læs også:

 

Fokus på fordøjelsen: Vi taler med en ekspert

 

mave hjerte hænder

· Mere fra samme kategori ·