Læs også:

Close
mave hjerte hænder

Fokus på fordøjelsen: Vi taler med en ekspert

Sundhed  | 

Vi har efterhånden hørt det nogle gange … At vi skal være meget mere opmærksomme på fordøjelsen og hele tarmsystemet. Det er også, hvad Anette Harbech Olesen gerne vil opnå med bogen ‘Gaven til Maven’. Vi har fået en snak med hende. Bliv meget klogere på fordøjelsen her

Anette Harbech Olesen er mad- og sundhedskonsulent og skribent på Naturli siden 2013. Hun har arbejdet med mad og sundhed siden sidst i 1990’erne og er uddannet indenfor ernæring i Danmark samt i USA ved Institute for Functional Medicine.

Desuden er hun forfatter til mere end 20 bøger om mad, sundhed og livsstil – blandt andet ’Mad, Mening og Magiske øjeblikke – spis, sov og tænk dig sund’ og ’‘Søvnhormonet’ Melatonin – optimer din søvn, vægt og livskvalitet’. Selv siger hun:

– Jeg interesserer mig meget for formidling af ny forskning om mad og sundhed, dyrker mine egne økologiske grønsager, elsker at eksperimentere med nye og sunde retter, rejser meget og elsker mit arbejde …

gaven til maven anette harbech olesen
Anette Harbech Olesen er forfatteren bag ‘Gaven til Maven’ … (Foto: Privat)

Den mave – den mave

Er du plaget af oppustethed, mavesmerter, diarré eller forstoppelse, træthed, ledsmerter eller eksem, uden at din læge kan finde forklaringen? Kender vi ikke alle til nogle af de symptomer. Nu tyder forskningen på, at noget i maden kan være skurken. Korn som hvede og rug kan nemlig udfordre din fordøjelse i et langt større omfang, end man hidtil har anslået. Ikke nødvendigvis på grund af proteinet gluten, der er kendt for at være en ballademager, men fordi også kostfibre og andre komponenter i korn kan genere tarmen, blandt andet hos den cirka en million danskere, der lider af irritabel tarm.

Det er forklaringen på, at så mange mennesker får det markant bedre, når de holder op med at spise glutenholdig mad, også selv om de ikke lider af glutenintolerance, også kaldet cøliaki. Langt hen ad vejen er det nemlig de samme madvarer, der indeholder gluten og de andre komponenter i korn, som stadig flere mennesker kæmper med at fordøje. Derfor vil glutenfri levevis ofte være en god rettesnor.

I dag er det muligt at købe mel, brød, pasta og andre kornprodukter af høj og fiberrig kvalitet uden gluten eller de typer af kornfibre, som tolereres af de fleste, men skaber problemer hos resten.

pasta
Du kan stadig godt spise pasta, for i dag er det muligt at købe mel, brød, pasta og andre kornprodukter af høj kvalitet uden gluten eller de typer af kornfibre, som tolereres af de fleste, men skaber problemer hos resten … (Foto: Unsplash)

‘Gaven til Maven’

Bogen ‘Gaven til Maven’ er en ny  stor guide til, hvordan man bedst navigerer uden om de madvarer, der udfordrer maven og tarmen, og samtidig får masser af sunde, sikre fuldkorn, madglæde og nydelse. Anette Harbech Olesen har talt med tarmforskere og speciallæger over hele verden og på baggrund af den seneste videnskab skrevet denne bog og komponeret 68 vidunderlige madopskrift er, der kan skabe ro i tarmen.

Og måske rækker gevinsten endnu længere? Forskere kommer til stadighed på sporet af nye sygdomme, som har relation til kroppens problemer med at fordøje gluten og andre dele af korn. Nogle mener, at den voldsomme vækst i forekomsten af autoimmune sygdomme, eksempelvis gigt- og stofskiftesygdomme, type 1-diabetes og sklerose, kan hænge sammen med de skader, som glutenhold mad kan anrette på tarmvæggen.

Vi har stillet Anette nogle spørgsmål, der kan give os alle en meget bedre og nemmere forståelse, hvordan det hele hænger sammen, men også hvad vi selv kan gøre.

Prøv en grøn havregrød der også er glutenfri. Opskriften er her.

Spørgsmål: Fordøjelsen har aldrig sådan været noget, man har talt om – men nu er den, og tarme er jo blevet noget mange er opmærksomme på. Hvorfor er det, at vi ikke har været mere fokuserede på det før?

– Emnet er stadig – til dels – tabubelagt, men vores viden om sundhedsbetydningen af en velfungerende fordøjelse og tarmbiota (de cirka to kilo mikrober, vi har i vores tarme) er steget betragteligt i de senere år. Tarmbiotaens kvalitet anses i dag som et af de væsentligste aspekter i forhold til udvikling af sundhed eller sygdom.

gaven til maven
Sådan ser denn fine bog ud … Du kan købe den her. (Forsidefoto: Sarah Sanctuary Williams)

Spørgsmål: Du er aktuel med bogen ’Gaven til Maven’. Hvorfor denne bog?

– Tilstanden irritabel tarm har igennem mange år været betragtet som en form for medicinsk ingenmandsland. Ny forskning peger imidlertid på, at vores stadigt stigende indtag af korn og glutenholdig mad som for eksempel raffineret hvidt hvedemel samt rug og byg kan være involveret i såvel øget inflammation som irritation i tarmene.

Forskerne bag denne nye viden fortæller om deres opdagelser i min bog ’Gaven til Maven’. Nogle af de danskere, der med stor sundhedsfordel har prøvet en periode uden glutenholdig mad af på egen krop, deler også velvilligt deres erfaringer i bogen. Et højt indtag af fødevarer, der indeholder hvede, rug og byg – råvarer, som vi spiser rigtig meget af her i Danmark – kan også forårsage ændringer i den vigtige tarmbiota og i værste fald forårsage permeabel eller utæt tarm. Denne information synes jeg var vigtig at få kommunikeret ud til alle interesserede og i særdeleshed til den cirka en million danskere, der hver dag lever med udfordringer og ubehag som oppustethed, diarre’, forstoppelse, inflammation eller andre fordøjelsesproblemer.

pige appelsiner
En glad krop og fordøjelse gør bare alting nemmere … (Foto: Unsplash)

Jeg ønskede også at aflive den herskende myte om, at det er begrænsende og besværligt at leve glutenfrit. Du kan i dag lave det lækreste glutenfri brød og fremstille alle dine favoritretter ved at erstatte det hvide, raffinerede hvedemel med gode, glutenfri meltyper. Det finder du både viden om og inspiration til i min bog, der også byder på 68 delikate opskrifter. Med andre ord, du kan sagtens idag leve glutenfrit uden afsavn.

snurrer gaven til maven
Man kan også spise noget lækkert uden det går ud over fordøjelsen. Her er det glutenfri kanelsnurrer fra bogen … (Foto: Sara Galbiati og Anette Harbech Olesen)

Spørgsmål: En god fordøjelse kan give en helt anden livskvalitet – kan du fortælle lidt om det?

– Vi har det alle sammen bedst, når fordøjelsen fungerer. At komme på toilettet hver dag, at sikre, at vi optager næringsstoffer fra vores mad, det er helt afgørende for vores velbefindende og livskvalitet. Vi taler med vores krop via den mad, vi vælger at spise.

Alle nye celler, signalstoffer og enzymer med mere, dannes ud fra madens næringsstoffer. At vælge den mad, som netop vores krop trives bedst med, har derfor stor indflydelse på, hvordan vi har det. Her er det for eksempel, at ny forskning peger på, at vores særdeles høje indtag af korn og glutenholdig mad, der i øvrigt også blandes i alverdens fødevarer, færdigretter og fast-food, kan være en potentiel bombe under vores sundhed og livskvalitet.

Det er ikke så meget selve glutenproteinerne vi reagerer på, men langt oftere andre proteiner, kulhydrater og komponenter i korn, der er de potentielle ballademagere.

grønt grøntsager
Driller din mave også nogle gange – måske du skulle gøre noget ved det … (Foto: Unsplash)

Spørgsmål: Hvad hvis man ‘falder i’ engang i mellem – hvad gør det ved hele systemet?

– Mange med fordøjelsesmæssige udfordringer kan med fordel prøve en periode med glutenfri levevis af. De mange, der vælger dette, oplever selvfølgelig at blive inviteret på kage, brød, pasta eller andet, når de er i byen eller til moster Annas fødselsdag.

Har de ikke selv glutenfrit brød, kage eller pasta med, og vælger at spise lidt af det serverede glutenholdige, så kommer der ofte en reaktion. Mange af de velkendte symptomer vender tilbage, men det bekræfter jo ofte vedkommende i, at den glutenfri levevis hjælper.

Dette gælder selvfølgelig ikke mennesker, der slet ikke tåler gluten og lider af sygdommen cøliaki. Denne lidelse kræver 100% afholdenhed fra al glutenholdigt hele livet.

korn hvede
Der er en del syndere, som det måske er godt at være opmærksom på … (Foto: Unsplash)

Spørgsmål: Det kan være svært at overskue alt fra gluten, fordøjelse, kostfibre, tarme og ja afføring … Er der noget der ligesom giver den røde tråd, som gør det nemmere at leve med og huske?

– Det behøver ikke at være svært. Ønsker man at leve glutenfrit i en periode for at prøve af, om det kan hjælpe på ens fordøjelse, så er der selvfølgelig nogle ting, man skal sætte sig ind i, og dertil kan min bog ’Gaven til maven’ være en god guide på rejsen.

For det første, så opstår balladen i tarmene sjældent på grund af sygdommen cøliaki, men det kan være en god ide, hvis du har symptomer, at du i samråd med din læge får udelukket denne diagnose, før du starter på den glutenfri levevis.

Langt flere end de 1,6% af befolkningen, der lider af cøliaki, lider derimod af glutensensitivitet eller irritabel tarm. Symptomerne kan være alvorlige og påvirke livskvaliteten, og i sådanne situationer ses det hyppigt, at en periode helt uden glutenholdig mad hjælper. Nogle opnår, efter en periode med afholdenhed, en vis tolerance. Det kan for eksempel være, au kan tåle ½ skive rugbrød eller 1 skive surdejshævet speltbrød dagligt. Spiser du mere, så reagerer tarmen. Andre finder frem til, at de trives allerbedst helt uden gluten.

Gluten findes i hvede, rug og byg, og det er de samme kornarter, som også indeholder mange af tarmproblematiske komponenter i form af kulhydratforbindelser, fibre og proteiner. Det handler derfor om at undgå disse råvarer i maden.

gaven til maven
‘Gaven til maven’ er både en smuk, relevant og interessant bog … (Foto: Sarah Sanctuary WIlliams)

Spørgsmål: Hvad er det vigtigste budskab du gerne vil have, vi alle husker?

– Vi spiser mere hvidt næringsdrænet hvedemel end nogensinde tidligere i historien. Det er en billig råvare, der blandes i rigtig mange fødevarer og færdigretter. Brød, sandwich, kage og pasta, fremstillet af det raffinerede hvide hvedemel, er blevet hurtig og nem hverdagsmad for mange, men det, og det megen sukker vi spiser, er en potentiel bombe under vores sundhed.

Det budskab vil jeg gerne formidle i en tid, hvor cirka 1 million danskere lider af irritabel tarm, cirka 600.000 af autoimmune sygdomme, og hvor 2/3 af alle voksne danskere over 16 år har en diagnose på en kronisk sygdom, der i langt de fleste tilfælde kræver medicinsk behandling.

Der er meget vi selv kan gøre ved at lytte til vores kroppe, navigere udenom den megen forarbejdede og næringsdrænede mad, og i stedet helt naturligt tilbyde den god mad, tilberedt af de allerbedste, næringsrige og økologiske råvarer. Det er sundhed og livskvalitet i allerhøjeste potens, og med garanti helt bivirkningsfrit.

anette harbech olesen
Måske du skulle følge Anette’s gode råd og få en god fordøjelse … (Foto: PR)

Kunne du tænke dig at vide endnu mere, så kan du gå på opdagelse på madforlivet.com.

Læs også:

Jeg skal lave middag til en glutenallergikere – sådan gør du

 

Chiagrød

· Mere fra samme kategori ·