Læs også:

Close
bog bøger fem på stribe

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til december måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en dejlig julemåned, hvor det står i julens og gavernes tegn …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de mørkere decemberdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

bog bøger fem på stribe
Så er der boginspiration til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den underholdende og læse-bingende

Olive Smith er ph.d.-studerende og står overfor et gennembrud i kræftforskningen. Hun er derfor også mere til lange dage i laboratoriet end til faste forhold, som man aldrig kan være sikker på udfaldet af. Til gengæld er hendes bedste veninde Ahn tydeligvis forelsket i den fyr, Olive lige har haft en kort affære med, så hvordan beviser Olive overfor Ahn, at hun allerede er videre?

Ved at gå i panik selvfølgelig – og kysse den første mand, hun ser! Som selvfølgelig viser sig at være ingen ringere end Adam Carlsen, universitetets unge, hot shot professor og almindeligt kendt for at være … en kæmpe idiot. Bare ikke overfor Olive – tværtimod går Adam sågar med til at indlede et fake forhold og lade alle tro, at de er kærester.

Men da eksperimentet tager en ubehagelig drejning og både hendes forskning og personlige omdømme er på spil, går det op for Olive, at det er nemt nok at opstille hypoteser om kærlighed, så længe hun ikke behøver at sætte sit eget hjerte under mikroskop.

Ali Hazelwoods bøger kan binges som en rom-com film og fanger og fastholder læseren fra allerførste side. Romanerne foregår i et spændende, akademisk miljø, og udover at være romantiske og underholdende, har de også stærke feministiske undertoner og sætter fokus på kvinder i STEM-erhverv og magtmisbrug i akademia. Elsker det hele.

Ali Hazelwood er oprindeligt fra Italien, men har boet i både Tyskland og Japan, før hun flyttede til USA for at tage sin ph.d. Hun er professor i neurovidenskab og har udgivet bunkevis af tekster – som indtil for nyligt mest har været videnskabelige artikler om hjerneforskning, hvor folk hverken kysser eller lever lykkeligt til deres dages ende.

bog hypotesen om kærlighed ali hazelwood

‘Hypotesen om kærlighed’, 149,95 kr., saxo.com

Den der gør dig lidt klogere

At lære taknemmelighed er en stille revolution, som frigør indre kræfter og åbner os for verden omkring os. Men det kræver opmærksomhed og øvelse, hvis vi skal undgå at taknemmeligheden bliver overfladisk og falsk.

Med afsæt i et traditionelt takkeritual udfolder sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen sin forståelse af taknemmelighed som – bevidsthed om tilværelsens gavekarakter -. Undervejs inddrager han ny taknemmelighedsforskning, skønlitterære eksempler samt egne erfaringer som præst.

En virkelig spændende og fin lille bog, som jeg helt sikkert kommer til at genlæse. Også en god julegave at give …

taknemmelighed bog, niels nymann eriksen

‘Taknemmelighed’, 229,95 kr., saxo.com

Den murstenstykke til juledagene

Jeg har altid været fan af hendes bøger, og nu er der kommet en ny og dejligt murstenstyk en. København, 1930. Byen summer af jazz og dæmpede samtaler om den urolige verdenssituation, da 18-årige Sonja træffer sin beslutning. Hun vil være kunstner. Stik imod sin mors vilje søger hun ind på en københavnsk kunstskole. Det er dér, hun hører til – hun vil væk fra opvækstens mondæne Charlottenlund.

Sonja hvirvles ind i en kreds af unge kunstnere og digtere, som er optændt af idealisme og frisindede eksperimenter. Hun er forelsket, og alt synes muligt. Kunstens og erotikkens fornyende kraft er det ægte modsvar til nazismen, der er under fremmarch i Europa. Penslen skal være hendes våben. Da krigen bryder ud, bliver det alvor.

Hvor langt er hun villig til at gå for de radikale ideer – og for kærligheden? Vil hun risikere livet, hvis det bliver nødvendigt? ‘Kriger uden maske’ er en dramatisk fortælling om billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba og et spillevende tidsbillede af mellemkrigstidens Danmark og det besatte Paris. Om Sonjas kompromisløse kamp for kunsten og kærligheden og hendes evige stræben efter at forbinde sig med noget større og finde sit eget sted i verden – som kvinde, kunstner og kriger. Hanne-Vibeke har gjort det igen – skabt en helt unik bog, som man ikke lige ryster af sig …

bog uden maske, hanne-vibeke holst

‘Kriger uden maske’, 239,95 kr., saxo.com

Den julehyggelige

Lad det være sagt med det samme – jeg eeeelsker hyggelige bøger med og om jul, jeg læser alle, jeg kan komme i nærheden af. Det er sådan en hyggelig (jule)tradition, og gør man i julehumør. ‘Julekalenderen’ af norske Siri Østerli er en hjertevarm juleroman for alle, der elsker jul – og alle, der hader den. Så er det sagt. Det er perfekt læsning i den travle decembermåned eller foran brændeovnen i juleferien.

En helt almindelig tirsdag fortæller Fies mand hende, at han vil skilles. Han er tandlæge, og Fie har i mange år været hans trofaste klinikassistent. Hun bliver forvist til en lille, kummerlig taglejlighed i den anden ende af byen. I fortvivlelse over, at der pludselig er vendt op og ned på hendes tilværelse, forsøger Fie at dulme sorgen med beroligende piller.

Fies storesøster beordrer hende til at tage sig sammen og giver hende en udfordrende julekalender med (op)gaver. Den fører til, at Fie får hund, møder Trym, Lykke, Adam og mange andre. Denne december viser sig at blive fuld af oplevelser, der til tider er bådekrævende og overvældende, men måske slet ikke så slemme endda?

Siri Østerli er gift og har fem døtre – og en universitetsgrad i fransk, russisk og psykologi. Hun er født i Gjørvik, men bor i dag i Oslo. Hun debuterede med feelgood-romanen ‘På høye hæler over Grønland’ i 2009, der blev rost af pressen, og som gav hende tilnavnet ‘Norges feelgood-dronning’. Hun har også høstet gode anmeldelser for sine efterfølgende romaner.

julekalenderen, siri østli bog

‘Julekalenderen’, 224,95 kr., saxo.com

Den gode spændingsroman

En uvejrsnat i november opdager Vera Mejnert, forvalter på refugiet Ørslev Kloster, liget af journalisten Jakob Wichmann i klosterkælderen.

Spor på gerningsstedet tyder på, at han stak næsen for langt frem, da han i sin sidste artikel skrev om Ståle Johnson, en tidligere klostergæst, som dagen før er flygtet fra fængslet – antageligt for at grave det guld op, som aldrig blev fundet efter hans overfald på familien Mejnerts juvelerbutik i 1993.

På samme tidspunkt forsvandt Veras far lige så sporløst, og hun har mistænkt sin mor for at stå i ledtog med forbryderen, men moren afviser alle beskyldninger, og for at høre Ståles version af sandheden må Vera finde ham, før politiet gør det – og måske også finde frem til guldets gemmested og sin far?

En hurtigt læst men god spændingsroman …

bog en sidste hilsen, jürgen klahn

‘En sidste hilsen’, 159,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Klumme: Mig og min ensomhed

 

klumme træ horisont

· Mere fra samme kategori ·