Læs også:

Close
she said film

Filmanmeldelse: ‘She said’

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 5

Du har garanteret hørt om Harvey Weinstein og hans fald. Her kommer filmen om sagen, som på mange måder er lige så vigtig nu – som før og i fremtiden. ‘She said’ er så meget mere end #metoo

Nu kan du se instruktør Maria Schraders drama ‘She Said’, der er dramatiseringen af den sande historie om den graverjournalistik, der førte til filmmogulen Harvey Weinsteins fald. I hovedrollerne ses Carey Mulligan og Zoe Kazan. I øvrige roller ses blandt andet Patricia Clarkson og Ashley Judd.

she said film
Zoe Kazan spiller Jodi Kantor, og hun er på noget af en opgave at få kvinderne til at stå frem … (Foto: UIP)

En kontroversiel film

Dobbelt Oscar®-nominerede Carey Mulligan (‘Promising Young Woman’, ‘An Education’) og Zoe Kazan (‘The Plot Against America’-serien, ‘The Big Sick’) har hovedrollerne som New York Times journalisterne Megan Twohey og Jodi Kantor. De afslørede en af deres generations største historier, som var med til at kickstarte #Metoo bevægelsen og for alvor satte debatten om seksuelle overgreb i Hollywood i gang. Man kan med rette sige, at amerikansk kultur dermed blev forandret for altid …

she said film
Fra venstres ses Rebecca Corbett (Patricia Clarkson), Megan Twohey (Carey Mulligan) og Jodi Kantor (Zoe Kazan) – et sejt trekløver … (Foto: UIP)

En hyldest til den frie presse

‘Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades’, lød overskriften på forsiden af New York Times den 5. oktober 2017; ’Harvey Weinstein har betalt sig fra anklager om seksuelle overgreb gennem årtier. En overskrift, der rystede Hollywood, og den mest prominente #metoo-sag til dato’. Filmen ‘She Said’ fortæller, hvordan den overskrift blev til, og filmen er en hyldest til den frie presses rolle i et demokratisk samfund, når magtens mænd forsøger at undertrykke sandheden. Men den er først og fremmest den utrolige historie om to ihærdige og ufor-
færdede graverjournalisters arbejde. Megan Twohey og Jodi Kantor.

– ‘She Said’ handler om, hvor vigtig graverjournalistik er. At skildre, hvad der skal til – viljekraften, researchen, vedholdenheden – på lige fod med den effekt den kan have, var et mål i sig selv for mig. Jeg vil gerne inddrage pub-
likum i oplevelsen af, hvordan journalisterne følger deres spor i denne komplekse historie gennem alle dens krinkelkroge og blindgyder, gennembrud og fiaskoer, og samtidig lukke dem ind i, hvad Jodi og Megan selv havde på spil og måtte gå igennem, fortæller instruktøren Maria Schrader.

Megan Twohey fortæller også:

– Mit håb er, at filmen ikke blot kaster lys på systemiske fejl, som har muliggjort de udbredte overgreb, men at den også vil være et inspirerende eksempel på, hvordan modige enkeltpersoner og sandheden kan sætte gang i kolossale forandringer.

she said film
Megan Twohey (Carey Mulligan) og Jodi Kantor (Zoe Kazan) i diskussion om, hvad de skal gøre – for udfordringer og afslag var der nok af … (Foto: UIP)

Det handler filmen om

Rygterne har verseret i mange år, men ingen siger det højt eller vil lægge navn til dem. Indtil Jodi Kantor og Megan Twohey beslutter sig for at grave i sagen for New York Times: Har den magtfulde producer Harvey Weinstein systematisk optrådt seksuelt grænseoverskridende, måske endda voldtaget, kvinder og siden betalt sig fra anklagerne og skjult dem med tavshedsklausuler? Nok så væsentligt: har andre filmfolk, medarbejdere og investorer set igennem fingre med overgrebene?

I deres efterforskning møder Twohey og Kantor en gigantisk mur af tavshed, men ikke mindst ansporet af, at nogen tydeligvis bevidst modarbejder undersøgelsen, følger de sporet; fra kvinde til kvinde, gennem arkiverne, ved hemmelige møder, ved at følge pengene, på tværs af USA og ja faktisk også rundt omkring i verden og langt om længe ved møder med tidligere medarbejdere og kendte skuespillerinder, der dog stadig ikke vil stå frem ved navn.

‘She Said’ er en dramatisering af den sande historie om den graverjournalistik, der førte til filmmogulens fald i 2017 og hans domfældelse i 2020, der gav #metoo-bevægelsen momentum. Som de to modige og ihærdige journalister ses Carey Mulligan og Zoe Kazan, mens Ashley Judd, der endte med at stå frem i undersøgelsen, spiller sig selv (meget sejt). Filmen er instrueret af den tyske instruktør Maria Schrader (‘Ich bin ein Mensch’).

she said film
De to journalister giver ikke op – selvom der er usædvanlige mange bump på deres vej … (Foto: UIP)

En sag – en tid – en fremtid

Man sidder en lille smule yderst på sædet i biografen – for selvom man jo ved, hvad den ender med, så tænker man flere gange – det er jo umuligt det her. Og hvad har de to journalister  så ikke tænkt og følt undervejs. Men også hatten af for New York Times, der bakkede op om det – holdt fast og brugte masser af tid og ressourcer på sagen. #Metoo er for altid et hashtag, vi vil vide, hvad betydning der ligger bag.

De kvinder der står frem både i filmen, hvor de portrætteres men som også gjorde det IRL, man er ikke i tvivl om, hvordan de har haft det men også, hvad det har betydet for deres liv – fremtid og mange af dem også karriere … Alene det er grotesk. Men fremtiden er heldigvis noget lysere – og vi er allerede både mindre naive, flinke, blåøjede eller skræmte – for selvom der sikkert stadig sker mange mærkelige ting, så startede de to journalister en gigantisk lavine, som ingen har kunne stoppe. Tak for modet og jernviljen fra de mange – der er og har været med til at gøre en forskel for fremtidens kvinder …

she said film
Lola Petticrew as Young Laura Madden in She Said, directed by Maria Schrader.

Filmfakta:

Medvirkende: Carey Mulligan: Megan Twohey
Zoe Kazan: Jodi Kantor
Patricia Clarkson: Rebecca Corbett
Andre Braugher: Dean Baquet
Jennifer Ehle: Laura Madden
Ashley Judd spiller sig selv

Instruktion: Maria Schrader

Manuskript: Rebecca Lenkiewicz

Baseret på New York Times undersøgelsen af: Jodi Kantor, Megan Twohey og Rebecca Corbett og bogen
Bogen ‘She Said: Breaking
the Sexual Harassment Story That
Helped Ignite a Movement’ af Jodi Kantor og Megan Twohey

Executive producers: Brad Pitt, Lila Yacoub, Megan Ellison ogSue Naegle

Filmens musik: Nicholas Britell

Filmens længde: 2 timer 8 minutter

Premiere: Torsdag den 14. november

Se trailer her:

she said film
Hywel Madden (Wesley Holloway) (til venstre) og Laura Madden (en af de kvinder der står frem) (Jennifer Ehle) i midten og Iris Madden (Justine Colan) til højre i ‘She Said’ er instrueret af Maria Schrader. (Foto: UIP)

En vigtig film

#metoo kom og blev og vil for evigt have sat sine spor i os. Det har denne centrale sag ned Harvey Weinstein også gjort. Det er ingen nem film at lave – opgave at optrævle – og ende med at kunne sigte Harvey endnu sværere …

Det er en historie, der nu også som filmen fortæller om en verden, vi måske slet ikke havde fantasi til at forestille sig kunne være så grel. Filmen er historisk – vigtig og ganske øjenåbnende – også selvom man vidste meget af det i forvejen. Jeg ville ikke have været foruden på nogen måde …

she said film
Fra venstre ses instruktør Maria Schrader, Megan Twohey (Carey Mulligan) og Jodi Kantor (Zoe Kazan) under indspilningen af filmen. (Foto: UIP).

 

Læs også:

 

November måneds kulturguide

 

kultur, kulturguide, oplevelser, københavn, begivenheder, events, arrangementer

· Mere fra samme kategori ·