Læs også:

Close
bolig boligkøb boligsalg

NEWS: Udbuddet af boliger fortsætter op

Nyheder  | 

Udbuddet af boliger fortsætter op · Tre mænd anholdt for bedrageri · Økonomisk pres booster salget af genbrug – har en gavnlig effekt for miljøet · Nobels fredspris går til belarusisk aktivist og organisationer i Rusland og Ukraine · The Minds of 99 er første hovednavn på Heartland 2023 · Dagens billede: Orkanerne der har hærget

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Udbuddet af boliger fortsætter op

I et nyhedsbrev sidste uge fra Boligsiden kunne man se de nye udbudstal, som viser, at både antallet af huse, lejligheder og sommerhuse til salg er i vækst, hvilket giver boligkøberne fortsat flere muligheder at vælge imellem.

Er du selv på boligjagt og på udkig efter for eksempel et nyt hus, har du således nu mere end 30.000 muligheder at vælge imellem. Det er rent faktisk første gang siden sommeren 2020, at udvalget af huse er så stort.

Uanset hvor i landet du kigger efter hus henne, er der rigtig god chance for, at du har fået flere valgmuligheder. I løbet af den seneste måned har udbuddet af villaer og rækkehuse nemlig været stigende eller som minimum uændret i hele 94 af landets kommuner. Læs meget mere her, og se tallene for netop din kommune. Næsten alle kommuner oplever en stigning af udbud af huse – læs mere her.

– Vi ser en stigning i udbuddet af huse over hele landet. Alene i løbet af den seneste måned er der sket en stigning på knap seks procent på landsplan svarende til knap 1.700 ekstra huse på markedet, og det er især igennem de seneste måneder, at udbuddet er vokset, forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

De gode energimærker er i høj kurs hos boligkøberne. En af fordelene ved at bygge nyt hus er, at du ender med en mere energivenlig bolig. Og den slags er i høj kurs i disse trange energitider. På Boligsiden har de set på, hvordan salget af huse har udviklet sig, når mansamtidig ser på fordelingen af husenes energimærker. Det lader til, at boligkøberne i mange henseender har fået et mere grønt fokus, og at interessen for huse med de bedste energimærker er stigende. Læs mere om udviklingen her.

bolig boligkøb boligsalg
Der er stigning i antallet af boliger til salg … (Foto: Pexels)

Læs også: Der er stadig stor efterspørgsel efter lejeboliger

Tre mænd anholdt for bedrageri

Østjyllands Politi fremstillede fredag tre mænd på 20, 20 og 22 år i grundlovsforhør i Retten i Randers. De er sigtet for flere tilfælde af bedrageri og forsøg på bedrageri ved at have udgivet sig for at være fra banken og på den måde have franarret flere ældre borgere deres dankort og koder for derefter at have hævet eller forsøgt at hæve penge på kortene.

Mændene er p.t. sigtet for i alt for 11 forhold begået fra den 29. september frem til den 6. oktober i Ebeltoft, Ryomgård, Rønde, Hornslet, Malling og Hammel.

Østjyllands Politi fik sidste onsdag flere anmeldelser om ældre, der var blevet snydt af de falske bankmænd, og flere sager blev kædet sammen af Østjyllands Politis afdeling for Økonomisk Kriminalitet, der har stået for efterforskningen.

Torsdag var en patrulje i Ebeltoft i forbindelse med efterforskningen, og mens de kørte rundt i området, fik de øje på en bil med tre mænd, som de fik mistanke til.

Da betjentene bragte bilen til standsning og tog kontakt til mændene, fandt de et dankort, der lå ved bilen. Det viste sig at tilhøre en ældre kvinde, som havde haft besøg af de falske bankmænd.

Alle blev derfor anholdt, og de er altså p.t. sigtet for 11 tilfælde af bedrageri og forsøg på bedrageri.

penge økonomi dankort forbrug (Foto: Unsplash)
Tre mænd sigtet for bedrageri med dankort … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politi advarer mod bedrageri rettet mod ældre

Økonomisk pres booster salget af genbrug – har en gavnlig effekt for miljøet

Den værste energikrise siden 1970’erne kombineret med inflationen og stigende fødevarepriser har fået danskernes øjne op for genbrug. Danskerne er i øget grad økonomisk pressede, og det er ikke kun mængden af sparetips og sparegrupper på Facebook der er stigende. Det er køb og salg af brugte ting også, bekræfter den danske loppesupermarked kæde Kirppu.

– Vi har oplevet en markant stigning i omsætning. Bare den sidste måned har vi omsat for 3,6 mio. kr. mere end året før. Det svarer til en stigning på 21%, fortæller Morten Bøjland, direktør for Kirppu Loppesupermarked

For loppesupermarkedskæden Kirppu betyder det, at mere end en halv million loppefund har skiftet ejermand i september måned alene – og at flere butikker melder om ventetid på leje af stand.

En del af forklaringen skal måske findes i kvaliteten af de varer, der findes i butikken, hvis du spørger driftschef, Pernille Seidenfaden:

– Jeg tror, mange har fået øjnene op for at brugt ikke behøver betyde hverken slidt eller gammelt. Vi har rigtig mange varer i butikkerne, der er god kvalitet, fremstår som nye og koster en brøkdel af prisen.

Det kan blandt andet være efterårstøjet til børnene eller en selv, der er store penge at spare på. En efterårsgarderobe til familiens mindste kan hurtigt løbe op i et par tusind eller tre, hvis du køber alt fra nyt – kigger du derimod i genbrugsbutikker, som eksempelvis Kirppu, kan du nemt skifte garderoben til under 500 kr. En besparelse der virkelig vil kunne mærkes i den almindelige familie. Det vil kunne give plads til både større elregning og hygge i efterårsferien.

Ligesom vi under Corona krisen oplevede et markant fald i Co2 forureningen, der var positivt for miljøet, kan også det øgede salg af genbrug have positive effekter. Når folk køber og sælger brugt i stedet for ny producerede varer, mindskes forureningen fra produktion nemlig betydeligt og de enkelte tings levetid forlænges.

Pernille Seidenfaden, driftschef i Kirppu, fortæller:

– Vi har de seneste par år oplevet markant fremgang generelt, selvom det selvfølgelig ikke har været ligeså vildt som det, vi oplever nu. Den generelle fremgang oplever vi i høj grad er resultatet af et øget fokus på bæredygtigt forbrug. Særligt de unge er bevidste forbrugere, når det kommer til miljø.

Og det er måske netop dette øgede fokus på bæredygtighed, der trods et par hårde år for detailhandlen har betydet Kirppu er Børsen Gazelle 2022.

kirppu genbrug
Her ses kunder i Kirppu Holstebro. (Foto: Catrine Aggerholm)

Læs også: Giv din bolig mere personlighed med loppefund

Nobels fredspris går til belarusisk aktivist og organisationer i Rusland og Ukraine

Nobels fredspris går i år til den fængslede belarusiske menneskerettighedsforkæmper Ales Bjaljatskі samt den russiske gruppe Memorial og den ukrainske organisation Center for Civil Liberties. Det oplyser Den Norske Nobelkomite fredag ifølge DR.

Nobelkomiteen peger man på, at de tre vindere har det til fælles, at de kæmper imod militarisme og for frihedsrettigheder i nabolandene Rusland, Ukraine og Belarus.

– Dette års prisvindere repræsenterer civilsamfundet i deres hjemlande. De har i mange år promoveret retten til at kritisere magten og beskytte borgeres fundamentale rettigheder, lyder det fra nobelkomiteen. – De har gjort en iøjnefaldende indsats for at dokumentere krigsforbrydelser, overtrædelser af menneskerettighederne og magtmisbrug. Sammen demonstrerer de vigtigheden af civilsamfundet, når det kommer til fred og demokrati.

Årets tre vindere har blandt andet det til fælles, at de arbejder under et stort pres fra de kræfter, de bekæmper.

Ales Bjaljatskі, der netop har fejret sin 60-års fødselsdag bag tremmer i Belarus – også kendt som Hviderusland – har igennem tre årtier med sin organisation, Viasna,  arbejdet for at styrke civilsamfundet og sikre basale menneskerettigheder i Belarus.

Også Memorial, som i årtier har været den mest kendte menneskerettighedsgruppe i Rusland, har i den grad mødt modstand fra magthaverne i hjemlandet. Siden 1989 har organisationen afdækket fortidens forfølgelser og kæmpet for politiske fanger og udsatte grupper i Rusland.

Den sidste vinder, den ukrainske organisation Center for Civil Liberties, blev stiftet med henblik på at styrke demokratiet og menneskerettigheder i Ukraine. Her har organisationen stået fast og trodset pres fra myndighederne, lyder det fra komiteen. Den peger på, at organisationen siden den russiske invasion i februar også har arbejdet for at identificere og dokumentere russiske krigsforbrydelser.

fred peace
Nobels fredspris blev uddelt i fredags. (Foto: Unsplash)

Læs også: Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelige borger

The Minds of 99 er første hovednavn på Heartland 2023

Heartland offentliggjorde sidste uge et af Danmarks bedste livebands, The Minds of 99 som det første musikalske hovednavn til næste års festival. Samtidig er billetsalget netop åbnet til Heartland 2023, der finder sted fra torsdag den 8. juni til lørdag den 10. juni 2023 ved Egeskov Slot på Fyn.

Med offentliggørelsen af The Minds of 99 har Heartland taget hul på 2023-programmet, der som altid vil kombinere perspektivende live-samtaler og levende samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen. The Minds of 99 spiller på Heartland 2023 fredag d. 9. juni.

– Vi er super glade for at løfte sløret for, at The Minds of 99 kommer til Heartland 2023. The Minds of 99 er kendt for at være et af Danmarks allerbedste livebands, og vi glæder os enormt meget til at byde dem velkommen tilbage til Egeskov., siger Ulrik Ørum-Pedersen, direktør for Heartland.

Bandet besøgte også Heartland i 2019, og siden da har de spillet udsolgte koncerter og udgivet det ene hit efter det andet. Gæsterne kan se frem til at feste, danse og synge med på ny-klassikere som ‘Alle Skuffer Over Tid’, ‘Hurtige Hænder’ og ‘Stjerner På Himlen’, når The Minds of 99 indtager den store Greenfield scene ved Egeskov Slot næste sommer.

Om Heartland:

Heartland er en kulturfestival, der præsenterer et internationalt program sammensat af fire søjler: Music, Art, Talks og Food. Her kombineres live- samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen og finder sted i slotsparken ved Egeskov Slot på Fyn.

Heartland finder sted næste gang den 8. – 10. juni 2023.

Køb billet og læs om billettyper og overnatningstilbud på heartlandfestival.dk.

minds of 99
Minds of 99 spiller på Heartland til næste år … (Foto: PR)

Læs også: Kulturguide for oktober 

Dagens billede: Orkanerne der har hærget

· Mere fra samme kategori ·