Læs også:

Close
bog bøger fem på stribe

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til juni måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en skøn sommermåned med forhåbentlig masser af sol og varme … Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de dejlige junidage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

bog bøger frem på stribe
Så er der ny boginspiration til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den gribende

‘Flugten fra ghettoen’ af John Carr er en gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng, der flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Det er en historie om ekstraordinært mod og en ukuelig vilje til at overleve mod alle odds.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. Drevet af sult sniger han sig ud i den omkringliggende by for at finde noget at spise, men en dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik ændrer hele hans livsbane, sender ham gennem fjendens linjer og ud på et farefuldt eventyr.

Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Berlin, bliver forelsket i det besatte Frankrig, taget til fange ved et bjergpas i Spanien og ender i England, hvor han bliver afhørt som en potentiel tysk spion.

Forfatteren John Carr er søn af Chaim (som efter krigen ændrede navn til Henry Carr), og han har genskabt sin fars utrolige historie ud fra deres samtaler senere i livet. Læs den og bliv berørt, og ja fæld en tåre – andet er umuligt.

john carr, flugten fra ghettoen, bog

‘Flugten fra ghettoen’, 299,95 kr., saxo.com

Den fængende

Hun har gjort det igen – 9. og andet sidste bind i serien om Rebekka holm er udkommet i går. Og dermed er endnu en fængende krimi klar til dig. Den er læst – ja slugt på et par dage – andet er umuligt.

‘Kryb’ handler om en ung pige, der bliver fundet død efter et politisk arrangement på Ungdomsøen (den gamle Middelgrundsfortet). På øen bor de frivillige i en gammel militærbygning, og det er her, den unge pige Fridas lig bliver fundet i en skakt. Efterforsker Rebekka Holm sættes på sagen og må finde ud af, hvad der er sket. Noget virker nemlig mistænkeligt, men hvad  og hvad er der sket?

Rebekka Holm opdager hurtigt, at noget var helt galt med Frida. Natten før Fridas død forlader hun sin veninde Gro på stranden efter en badetur på det lille strandstykke kaldet Bahamas. Hun går meget pludseligt, hvilket ikke virker helt tilfældigt. Da Holm begynder at grave i Fridas oplysninger på retsmedicinsk afdeling dukker nogle frygtindgydende informationer frem. Frida havde forbindelser til en uhyggelig verden, der nu langsomt begynder at folde sig ud …

Det bliver en kompliceret affære for Rebekka Holm – både på det faglige og det personlige plan. Jeg elsker Julies måde at skrive på, og jeg kan slet ikke forstå, at jeg nu ‘kun har en bog tilbage med Rebekka Holm’. Og jeg kommer så meget til at savne Rebekka.

kryb, julie hastrup, bog

‘Kryb’, 239,95 kr., saxo.com

Den vedkommende

I ‘Tre dage i april’ tager Jesper Bugge Kold og Mich Vraa læseren med på en rejse gennem det sønderrevne Tyskland i 1945, hvor den unge Dagmar Valgreen er på vej med en af Folke Bernadottes hvide busser.

I koncentrationslejeren Neuengamme sidder danske fanger og venter på at blive reddet. Dagmar har dog kun én fange i tankerne; manden der forsvandt lige efter at have opfyldt alle hendes inderste ønsker. Med hjertet fuld af håb og blikket rettet mod horisonten drager hun afsted i bus 474.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa fortæller i ‘Tre dage i april’ indlevende om det mod, selvopofrelse og humanisme, der stadig lyste trods den umenneskelige krigs mange rædsler. Det er endnu en velskrevet og vedkommende bog om og fra krigen. Men det er som om, den aldrig kan eller skal slippe os – om ikke andet som en måde aldrig at glemme en tid, der aldrig må gentage sig. Også denne bog gjorde et stort indtryk på mig, og jeg sidder hver gang og tænker på, hvor vild en tid det har været for dem, der oplevede 2. verdenskrig.

kold, vrå, tre dage i april, bog

‘Tre dage i april’, 229,95 kr., saxo.com

Den om kostskolen

I disse tider var det nærmest lidt mærkeligt at læse om en kostskole – godt nok i Sverige – men ja tankerne fløj også til Danmark. ‘Kostskolen’ af svenske Karin Wik er en ganske unik og spændende kostskolekrimi, der fortæller historien om et indspist kostskolemiljø, som forsøger at begrave ufine sandheder for enhver pris.

Axelsons er en prestigefyldt og traditionsrig kostskole, der ligger dybt inde i en svensk skov. På kostskolen vægter de ry og loyalitet højere end noget som helst andet. Da to af skolens elever bliver fundet brutalt myrdet, holder Axelsons elever, lærerstab og ledelse derfor deres kort tæt ind til kroppen.

Ida Rossi er en lokal kriminalreporter og hendes redaktør har sendt hende ud til skolen for at lave en dybdegravende artikel om mordene. Ida er ikke vild med opgaven, delvist fordi hun lider af angst og delvist fordi hendes chef ikke er klar over, at Ida selv har været elev på Axelsons.

I bogen vender Ida tilbage til den kostskole hun hadede. Her mødes hun kun af mistro og en mur af tavshed. Inden længe bliver hun viklet ind i et kompliceret psykologisk spil mellem opblæste elever og lærere, der vækker traumatiske minder om Idas tid som elev på skolen, som hun har forsøgt at glemme, men som der nu rippes op i igen. God krimi – god spænding – meget oppe i tiden emne …

kostskolen, karin wik, bog

‘Kostskolen’, 199,95 kr., saxo.com

Den charmerende og gribende

I denne charmerende og gribende debutroman af Saray Haywood må hovedpersonen ud på en utraditionel rejse for at lære at favne det uventede og dermed finde kærligheden. Voldsomme følelser passer nemlig ikke ind i Susan Greens velordnede liv.

Hendes lejlighed er perfekt til én person, jobbet tilfredsstiller hendes sans for logik, og hun har et ’interpersonelt arrangement’, der giver hende kulturelle oplevelser og andre, mere intime, fordele. Da hun pludselig mister sin mor og finder ud af, at hun selv skal være mor, bliver hendes største frygt til virkelighed.

Hun mister kontrollen over sit liv. Så træder Rob ind på scenen. Han er hendes dovne brors lettere anløbne, men ret velmenende ven. Efterhånden som datoen for fødslen nærmer sig, og Susans velordnede verden går mere og mere i opløsning, finder hun en uventet allieret i Rob. Måske kan hun også finde kærligheden og lære at elske …

Forfatter Sarah Haywood er født i Birmingham, og efter jurastudiet har hun arbejdet som advokat i London og Birkenhead, i Toxteth som juridisk rådgiver og i Manchester med klagesager over advokater. Nu bor hun i Liverpool med sin mand og sine to sønner. God debut – velskrevet og på alle måder læsværdig. Glæder mig til flere af hende. Der er et eller andet over omslaget som jeg også er ret vild med.

kaktus, sarah haywood, bog

‘Kaktus’, 269,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Nemme is du selv kan lave

 

super foods is på kokosvand

 

 

· Mere fra samme kategori ·