Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til maj måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en skøn forårsmåned, med masser af lys og blade på træerne … Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de dejlige majdage. Om du læser eller lytter til dem – er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger
Så er der fem på stribe – gode bøger du kan læse eller lytte til … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den rørende om mor-datter forholdet

‘Ly’ af Emma Bess er en poetisk og rørende roman om en mor og datters sårbare relation og frigørelse fra familiens traumer og brud.

Kunstfotografen, Linda, rejser fra sin bopæl i London til Danmark for at være hos hendes far, der ligger for døden. Hun skal bo hos sin datter, Sally, der bor med sin mand og børn ved kysten. Deres forhold er nu præget af en kompliceret distance, som er vokset gradvis gennem årene. De forsøger at nærme sig hinanden igen, inden de skal besøge morfaren på hospitalet, men fortidens dybe svigt og traumer bryder op igen.

I bogen følger vi Sally og Linda i løbet af én enkelt dag, mens deres forhistorie og relation udfolder sig. Emma Bess (1989) er uddannet fra Forfatterskolen, og debuterede i 2018 med den prisvindende novellesamling ‘Mødre, døtre, søstre’.

Fin bog på alle måder som jeg læste og fik gang i en masse tanker om ens egen mor og opvækst – og også om det selv at være mor. I øvrigt også fint omslag.

emma bess ly bog

‘Ly’, 159,95 kr., saxo.com

Den med Anne-Maj og mordene

‘Nøglen til mord’ af Anna Grue er den tredje, selvstændige bog i krimiserien om Anne-Maj Mortensen. Endnu en gang må efterlønneren træde til, da politiet ikke efterforsker en sag grundigt nok. Anne-Maj må tage sagen i egen hånd og med god grund. Denne gang er det nemlig hendes eksmand, der er blevet fundet død.

I bogen kommer læseren med, når Anne-Maj dykker ned i mordet på sin eksmand. Til at starte med er der mistanke om selvmord, men da Anne-Maj får til opgave at rydde eksmandens lejlighed, bliver hun mødt af et noget overraskende syn. To fremmede har sex midt i hans lejlighed, og Anne-Maj får snart på fornemmelsen, at ejendomsmægleren har misbrugt sin adgang til lejligheden og lånt den ud til parret. Der er noget mærkeligt over den mægler – ja der er faktisk flere ting der er ret så mærkelige – ikke mindst i Anne-Majs hoved og tanker …

Den mystiske stemning fortsætter, da endnu et lig bliver fundet (ja, der sker mange ting i det område – men sådan er det heldigvis kun i bøger), og politiet igen ikke tager sagen alvorligt. Kan de ikke se, at der nok er en forbindelse mellem de to mord? Anne-Maj må træde til! Og det gør hun IGEN. For Anne-Maj er lige dele insisterende, skarpsindig, irriterende, nysgerrig og har nok lidt for meget tid. Men mord er hun god til – at opklare … Den er hurtig læst – man kan faktisk ikke lade være.

anna grue nøglen til mord bog bøger

‘Nøglen til mord’, 189,95 kr., saxo.com

Den smilende coffee table-bog

Det her er en lækker En coffee table-bog med 50 års gode nyheder. SMILEYs 50-års historie har været præget af positivitet, kreativitet og samarbejde. For at markere milepælen og 50 års-jubilæet er SMILEY gået sammen med luksusforlaget Assouline om at skabe og udgive en eksklusiv coffee table-bog. Og det er lige hvad den er …

Siden 90’erne har Assouline bragt liv til det illustrerede bogmarked med moderne, luksuriøse og kreative produkter. I dag er markedet for luksusbøger enormt, da flere og flere forbrugere gerne vil inspireres og dykke ned i et brand eller en virksomheds DNA, vision og historie. Med denne 50-års jubilæumsbogudgivelse præsenterer SMILEY sin fortælling, historie og værdier.

Læserne inviteres på en rejse gennem SMILEYs sociale, kulturelle, politiske og modemæssige milepæle. Bogen understreger hvorfor og hvordan det gule, glade ikon for optimisme er blevet omfavnet af kunstnere, sociale bevægelser og designere gennem tiden – alle sammen i håb om at inspirere flere mennesker til at tro på en bedre verden.

Inspireret af Franklin Loufranis vision om at dele gode nyheder i avisen France Soir tilbage i 1971, ønsker SMILEY stadig i dag at fortælle sin historie gennem opløftende og optimistiske historiske nedslag. Derfor samler jubilæumsbogen de historiske begivenheder, der har været med til at gøre vores verden til et bedre sted i løbet af de sidste fem årtier. Ved at skabe den mest positive og opmuntrende bog, der kan placeres på et sofabord, håber SMILEY at inspirere flere til at gøre gode ting i verden – og det kunne meget vel starte med et smil. Sjov , anderledes og unik bog der kan mere end bare ligge på bordet …

SMILEYs 50-års historie

‘SMILEYs 50-års historie’, 702 kr., farfetch.com

Den om et lidenskabeligt kærlighedsforhold

‘Hvis bare’ af den norske forfatter Vigdis Hjorth er en historie om altopslugende lidenskab – på godt og på ondt.

Dramatikeren Ida Heier er gift og mor til små børn, da hun møder og falder pladask for tyskprofessoren Arnold under et seminar om dramatik. Problemet er bare, at Arnold også selv er gift og har barn. Gnisterne flyver mellem dem, og hurtigt indleder de et hæsblæsende kærlighedsforhold i det skjulte.

Efter flere års ulidelig længsel opgiver både Arnold og Ida deres familier for at starte et nyt liv sammen. Men deres kærlighed er brændende og opædende, hvilket fører til et dramatisk og omskifteligt parforhold, som er mere fyldt med vanvid end med ro.

‘Hvis bare’ er historien om et turbulent kærlighedsforhold, hvor besættelse med tiden slår over i galskab. ‘Hvis bare’ er skrevet af Vigdis Hjorth, der er blandt de mest kendte forfatternavne i Norge netop nu. Hun skriver let og indlevende og temaet om kærlighedens væsen går igen i hendes bøger. Den er både ond og smuk … Og det bliver man på en eller anden måde mega draget af. Hun er en dygtig forfatter, som jeg glæder mig til at læse endnu mere af.

vigdis hjorth, hvis bare, bog, bøger

‘Hvis bare’, 249,95 kr., saxo.com

Den om 1960’ernes Harlem

‘Harlem Shuffle’ er Colson Whiteheads farverige og vilde kærlighedserklæring til 1960’ernes Harlem.

Carney lever et ordentligt og lovlydigt liv på overfladen som respeskteret møbelhandler i Harlem. Sammen med sin kone Elizabeth venter de deres andet barn. Hendes forældre bryder sig ikke videre om deres i øjne lidt uhumske svigersøn. Og måske har de ret i deres bange anelser for Carney har forbindelser og småforretninger kørende med Manhattens underverden.

Og det hele bliver meget værre, da Carney bliver en del af et mislykket kup på Harlems mondæne Hotel Theresa …

Den dobbelte Pulitzerprisvinder Colson Whitehead har med bogen atter skrevet en medrivende spændingsroman om racisme, social ulighed og en families skæbne i Harlem. Colson er en mesterlig forfatter – og med budskaber og temaer, som vi i vores ‘trygge liv her i Danmark’ kan have stor ‘glæde’ og indsigt i at læse. Det er den type bog, man reelt skal ‘ville læse’, for man ved godt, der sker grumme ting i den. Men de skal læses – tages ind – og forstås. Så vi sammen kan være med til at ændre datidens uhyggeligt hændelser.

colson whitehead, harlem shuffle, bog, bøger

‘Harlem Shuffle’, 219,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Klumme: Det smukke ligger i repetitionen

 

pige tænker landskab trist eftertænksom ensom (Foto: Unsplash)
pige tænker landskab trist eftertænksom ensom (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·