Læs også:

Close
marie holm søde skat kringler

Lidt lækkert til kaffen: Kringle med citronremonce og mandler

Mad  | 

Nogle gange kan det faktisk være fint at kigge lidt tilbage på nogle af de kager, som har været favoritter i årtier. Kringle er old school-kage, men det smager fantastisk. Denne opskrift er fra bogen ‘Søde Skat’ af Marie Holm og er med citronremonce og mandler

Bogen ‘Søde Skat’ er ikke bare fyldt med lækre opskrifter men er også en smuk hyldest til maleren Anne Anchers farveunivers og de danske kager og desserter, vi har kender og elsker. Men også et par glemte har fundet vej til bogens fine indhold. Her får du opskriften på en lækker kringle med et lille (remonce)twist …

marie holm søde skat kringler
Prøv at lave denne lækre kringle … (Foto: Chris Tonnesen)

Der bliver 2 stænger til cirka 8-12 personer …

Det skal du bruge

Ingredienser

Dej
1 dl lunet sødmælk
25 g gær
2 æg, str. M/L
25 g sukker
300 g hvedemel
175 g smør, stuetempereret
½ tsk. havsalt

Remonce
125 g marcipan
125 g sukker
125 g smør, stuetempereret
revet skal af 1 usprøjtet citron

Desuden
2 æggeblommer og 1 spsk. mælk til at pensle med
perlesukker (gerne svensk perlesukker til drys)
40 g hakkede mandler

Sådan gør du

Hæld lunet mælk i en røreskål.

Opløs gæren heri, og tilsæt æg og sukker, og lad det hele stå i 10 minutter og finde lidt sammen.

Tilsæt nu mel, smør i tern og salt, og ælt, til du har en smidig, blank og let klistret dej – enten på røremaskine eller med håndkraft.

Lad dejen hæve i skålen til dobbelt størrelse – enten på køkkenbordet i 1 time til 1,5 eller i køleskabet natten
over.

Lav remoncen. Begynd med at rive marcipanen på den grove side af et rivejern.

Kom så sukker og citronskal ned til marcipanen, og smuldr det sammen med enten en rørevinge på røremaskine eller med hænderne.

Tilsæt til sidst blødt smør, og rør remoncen jævn.

Drys mel på køkkenbordet, og del dejen i to lige store dele. Rul hver del til et rektangel på cirka 40 x 15 cm.

Fordel remoncen i en stribe midt igennem hvert rektangel.

Fold enderne ind, og fold derefter siderne ind, til de møder hinanden på midten. De skal nok komme til at åbne sig under hævning og efterfølgende bagning.

Løft forsigtigt, men bestemt, stængerne over på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve lunt i cirka 1 time – måske længere, hvis dejen har koldhævet.

Tænd ovnen på 225° varmluft.

Pensl de færdighævede kringler med æggeblomme rørt med mælk, og drys med perlesukker og grofthakkede
mandler.

Bag kringlerne i 5 minutter, skru så ned til 200° og bag dem 10 minutter mere, til de er gyldne og gennembagte.

Tag kringlerne ud af ovnen, og lad dem køle lidt af.

Server dem i passende stykker – friskbagte, og gerne mens de endnu er lune. Og så mangler du kun at lave kaffen …

 

Sådan ser bogen ud:

 

marie holm søde skat

 

Læs også:

Kaffeekspert gør dig klogere på sproget omkring kaffe

 

kaffe espresso

 

 

· Mere fra samme kategori ·