Læs også:

Close
kaffe kaffekop

Kaffeekspert gør dig klogere på sproget om kaffe

Mad  | 

En ægte kaffe connoisseur har selvfølgelig styr på gloser om ristning, trækketid og kraftfulde sorter. Men er man typen, der bare bestiller ‘en stor kaffe’ på barista-baren, så har man måske brug for nogle fif til, hvordan vi ‘taler’ om kaffen

Kaffe er en stor del af manges hverdag, men kaffeambassadør Niels Østergaard har bemærket en ændring i måden, vi drikker kaffe. Vi drikker ikke længere kun én type kaffe, men har mange favoritter i løbet af dagen. For Nespressos kaffeekspert er det særligt kaffens sprog, der er med til at ændre hele oplevelsen af kaffe.

Kend din kaffe: Kaffeekspert gør dig klogere på sproget om kaffe

Kaffens sprog beskriver et væld af nuancer, der giver kaffen sin særlige karakteristiske smag, som vi alle kender og elsker. De mange nuancer giver kaffen dybde, men hvordan taler vi egentlig om kaffe? Kaffeconnoisseur Niels Østergaard forklarer her fem begreber, du skal kende om kaffe og dets mange smagsvariationer.

Er du typen, der smider om dig med gloser om tørhed i vin eller krummen i nybagt brød, så ved du sikkert også, at kaffe ikke blot er kaffe. De mange forskellige sorter, temperaturer og måder at brygge kaffe har åbnet op for en smagspalette af frugtige, syrlige eller søde blends.

Niels Østergaard
Kaffeconnoisseur Niels Østergaard fortæller her om de fem begreber … (Foto: Nespresso)

Vi drikker ikke længere kun én type kaffe, men har mange favoritter i løbet af dagen. Niels Østergård gør dig klogere på de forskellige kaffesmagsoplevelser med fem begreber, du skal kende om kaffe.

– Kaffen har sit eget sprog, men hvor mange tror, at det er syrligheden, der gør kaffen bitter, så er det faktisk koffeinen, som tilfører kaffen den bitre fornemmelse. Ved at kende sproget om kaffe, kan vi smage os frem til de nuancer i kaffen, vi bedst kan lide, siger Niels Østergaard, kaffeambassadør hos Nespresso Danmark.

Her kommer hans bud på de 5 ord, som du skal kende for at tale kaffens sprog. Hvis du kender det, så kan du let finde netop dine favoritter – morgen, middag og aften.

kaffe
Disse fem begreber skal du kende om kaffe … (Foto: Unsplash)

5 begreber du skal kende om kaffe

1. Aroma

Duften af kaffe udgør mere end halvdelen af hele smagsoplevelsen. Duften kalder man også aroma, som både er det, du opfatter, når du dufter til kaffen, men også når du drikker, fordi duftstofferne også opfanges nede i halsen og bagerst i næsehulen. En kaffes aroma kan variere meget drastisk. Den tydeligste forskel er, om kaffen er lys-, mellem- eller mørkristet. Lysristet kaffe er generelt mere let og syrlig, hvor de mere intense dufte og smage er kraftigere ved mørkere rist.

2. Syrlighed

Der er syre i kaffe, ligesom der er syre i frugter og bær, og det er særligt syrligheden, der er med til at give kaffen sin kompleksitet. Syrligheden i kaffe opfattes mest af alt på siden af tungen, men graden af syrlighed varierer meget. Her er det igen ristningen, der påvirker smagsoplevelsen, hvor lysristet ofte er mere syrlige, mens mørkere ristet kaffe opfattes mindre syrlige eller slet ikke syrlige.

3. Sødme

Kaffe er ikke sød som sukkersød, og der er praktisk talt ingen kalorier i kaffe. Alligevel har kaffe en opfattet sødme. Ligesom et jordbær kan dufte sødt, så sker det samme i nogle typer kaffer både i smagen og duften. Sødmen i kaffe er med til at balancere smagen, og det er særligt de mellemristede kaffer, der har størst sødme og er balanceret på alle parametre.

4. Fylde

Kaffens fyldighed er en vigtig komponent i kaffeoplevelsen. Fyldighed handler om mængden af tørstoffer i kaffen, og det påvirkes af den måde, kaffen brygges. Tørstoffer er mikropartikler fra kaffebønnerne, der ender i koppen – men det er bestemt ikke en dårlig ting! En espresso er meget fyldig, da den ikke bliver filtreret. Filterkaffe er derimod ikke nær så fyldig, da filteret forhindrer alle tørstoffer i at ende i kaffen. I kaffe generelt varierer fyldigheden også, og en god tommelfingerregel er, at mørkere ristet kaffe giver en fyldigere kop, hvorimod lysristet kaffe har en mere let fylde.

5. Bitterhed

Bitterhed er et helt centralt begreb, når vi snakker kaffe. Den bitterhed, man kan opleve i kaffe, stammer mest af alt fra koffeinen. Bitterhed varierer også i, hvilken type kaffe man drikker – særligt om det er Arabica eller Robusta. Robusta indeholder nemlig to gange så meget koffein og er derfor mere bitter.

Nyheder fra Nespresso

Nespresso introducerer nu otte nye Vertuo-varianter til deres Vertuo-system, der får selskab af otte nye varianter, der gør det muligt at dele den komplette baristaoplevelse i hjemmet. Det er muligt at smage et sortiment af Vertuo-varianter, hvor der helt sikkert er favoritter og oplevelser til alle dagens og ugens kaffeøjeblikke.

nespresso
Der er spændende nye kaffevarianter til Vertuo … (Foto: Nespresso)

Alle har sin favoritkaffe. Hvad end det er en hurtig espresso, en cremet latte eller en hel kande. De mange kaffepræferencer og udviklingen af nye specialkaffer gør det udfordrende at finde blot én kaffeoplevelse, der opfylder alle ens behov. Med Nespressos Vertuo-system, der sidste år åbnede op for en helt ny måde at drikke kaffe, gør kaffegiganten op med de gamle kaffetraditioner.

Nu introducerer Nespresso hele otte nye kaffevarianter til deres populære Vertuo-maskiner og tilbyder dermed en fuldendt kaffeoplevelse med alle hverdagens favoritsmage. Blandt nyhederne der introduceres, er en ny variant til kaffekanden, Carafe Pour-Over Style Mild, den anden variant i serien, som brygger 535ml.

– Vi oplever i højere grad, at kaffe er med til at bringe mennesker sammen, og derfor har vi gjort det muligt at dele de gode øjeblikke over en hel kande kaffe. Derfor udvider vi sortimentet med Carafe Pour-Over Style Mild, der er en ny mild variant til kaffekanden, siger Gitte Sarlvit, Nordisk PR & Brand Communication Manager, Nespresso. Hun fortsætter:

– Ved at tilføje flere nye kapsler til vores smagssortiment, kan vi tilbyde baristaoplevelsen til alle, uanset hvilken smag eller kaffevariant man bedst kan lide.

kaffe
Kaffe er ikke bare kaffe – det er en videnskab i sig selv …(Foto: Unsplash)

Smagsøjeblikke der skal deles

Nespressos Vertuo-system har nu et sortiment, der består af fire kapselstørrelser, der brygger kaffe til fem kopstørrelser fra 40ml til en kande på 535ml, der giver 3-4 kopper kaffe – alt sammen brygget på én enkelt kapsel. Vertuo-kapslerne brygger alt fra en espresso Toccante til en kande kaffe med Carafe Pour-Over Style Mild – alle brygget på nogle af verdens bedste kaffekvaliteter. Den fulde kaffemenu gør det dermed muligt at nyde kaffen sammen uden at skulle gå ned på smagskvaliteten eller favoritter.

nespresso
En god kop kaffe – det elsker de fleste – og den kan også nemt laves hjemme til en helt anden pris … (Foto: Nespresso)

Ligeledes sætter Nespresso ind med bæredygtige tiltag, hvilket betyder, at emballagen er 100% genanvendelig, og 95% er genanvendt. Desuden er 54% af den plastik, der anvendes i fremstillingen af maskinerne genanvendt plast.

Otte helt nye varianter

Nespressos kaffeeksperter har udviklet otte blends og Master Origins, der fuldender tilbuddet til alle hjemmebaristaer:

1. Orafio 40ml
Varme korn- og karamelnoter flyder i en Arabica-blanding tilført en smule Robusta. Den nydes som espresso og er let, fyldig i bitterhed og prydet med et strejf af syre.

2. Toccanto 40ml
Toccanto er en saftig espressokaffe, der sprænger med vilde, kandiserede frugtnoter fra en aromatisk blomstret blanding af latinamerikansk Arabicas, der afsluttes med en note af ristet brød.

3. Altissio Decaffeinato 40ml
En fyldig og cremet koffeinfri espresso fra intens ristet latinamerikansk Arabica. Denne Vertuo-kaffe har en kraftig og fløjlsagtig crema fuld af fyldige, ristede noter.

4. Double Espresso Dolce 80ml
En usædvanligt blødt dobbeltespresso, der får sin sødme og maltet ristede kornnoter fra en fin blanding af latinamerikanske Arabicas og ugandisk Robusta. Resultatet er en rund og afbalanceret kop med maltede kornnoter og et let strejf af frugt.

5. Inizio 150ml
Nyd den afslappede søndagsfølelse med denne saftige blanding af østafrikanske Arabicas rige ristede korn-noter og vilde blomster.

6. Fortado Decaffeinato 150ml
Den mest intense kaffe i Gran Lungo-størrelsen (150 ml) kommer nu koffeinfri, og stadig med kraften i dens store fylde og noter af kakao og havre.

7. Melozio Decaffeinato 230ml
Blød og afbalanceret, Melozio Decaffeinato er den koffeinfri udgave af vores letdrikkelige blanding af latinamerikanske Arabicas, med en dejlig blød kornnote og honningssødme.

8. Carafe Pour-Over Style Mild 535ml
En mild ristning af latinamerikansk Arabica giver Carafe Pour-Over Style Mild sine bløde, søde karamelnoter. Fås også kun til Vertuo Next-maskiner.

Læs også:

Lav en lækker mokkalagkage

 

lagkage, mokka, kaffe, chokolade, fløde

· Mere fra samme kategori ·