Læs også:

Close
fem på stribe bo

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til februar måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets korteste måned, hvor lyset endelig er ved at vende tilbage … Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de hyggelige dage. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bo
Så er der fem gode bøger til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den overraskende krimi

‘Obscuritas’ er første del i en ny krimiserie af David Lagercrantz, der er én af Sveriges bedst sælgende krimiforfattere og tidligere journalist og kriminalreporter.

En afghansk fodbolddommer bliver fundet tævet ihjel i Stockholm. Sagen virker dog til at være løst på ingen tid, da alle beviser enstemmigt peger imod faren til én af spillerne på fodboldholdet; den temperamentsfulde Guiseppe Costa. Trods adskillige afhøringer og overbevisende bevisfremlæggelse, holder Costa fast i sin uskyld. Den verdensberømte ekspert i forhørsteknik Hans Rekke bliver tilkaldt for at sætte et punktum i sagen.

Intet går dog som forventet, og snart kasseres hele den eksisterende sag. Costa løslades, og politiet står tilbage uden beviser.

Den unge politikvinde Micaela Vargas nægter at slippe sagen og prøver gentagne gange at få fat i Hans Rekke – dog uden held.

Da Vargas og Rekke mødes ved et tilfælde – under dramatiske omstændigheder – sætter de sig sammen for at opklare den sag, alle andre har opgivet. Det viser sig dog at være mere kompliceret end først antaget, da der pludselig er spor, der peger mod CIA og Taliban.

Med ‘Obscuritas’ leverer David Lagercrantz en krimi, hvor intet er, hvad det ser ud til. Det er både en nervepirrende og vild bog og ja helt umulig at lægge fra sig, før sidste side er vendt …

david lagercrantz obscuritas

‘Obscuritas’, 189,95 kr., saxo.com

Den om verdens onde mennesker

Dag Öhrlunds ‘Dommeren’ handler om den respekterede dommer Suzanne Eriks , derdømmer med en dødelig effektivitet – også der hvor systemet måske fejler. Men den handler også om præsten Jessica, der er Suzannes veninde, og som lindrer sin angst med mad og alkohol. Da den mand, som misbrugte og udnyttede hende, bliver udnævnt til professor og hyldet, beslutter Jessica sig for at tage hævn.

Snart opdager de to veninder deres fælles interesse, og de beslutter at rydde ud blandt de onde mennesker, verden alligevel er bedre tjent uden. Og hermed starter en hæsblæsende krimi om både retfærdighed og hævn.

‘Dommeren’ er første bog i Retfærdighed-serien om Suzanne og Jessicas lyssky oprydningsarbejde. Og med så lovende en start på en serie, så kan man jo næsten ikke vente på en mere – og en mere.

Dag Öhrlund er ikke så kendt i Danmark, men den svenske forfatter har rent faktisk udgivet over 30 romaner primært indenfor krimigenren. Han begyndte som journalist og fotograf for mere end 40 år siden.

dommeren dag öhrlund

‘Dommeren’, 299,95 kr., saxo.com

Den om vores dronning

Hvad er en skat? Og hvad er mon Hendes Majestæt Dronningens skatte? Som hofinventarinspektør i kongehuset har Elisabeth von Buchwald arbejdet med kongefamiliens private inventar og dermed adgang til de kongelige samlinger i samtlige slotte.

Forfatteren til bogen har derfor en enestående mulighed for at komme helt tæt på historiske, spændende og ofte værdifulde ting fra kongehusets (ikke offentlige) samlinger. Dette kombineret med hendes samtaler med Dronningen bidrager til, at bogen tager læseren med helt tæt på historierne bag tingene; hvem er de lavet til og hvornår, hvordan er de fremstillet og blevet brugt, og hvordan er de kommet ind i kongefamilien.

Ofte gemmer den gode historie sig i materialet eller bag håndværket, hos den involverede kunstner og i den indvævede symbolik, men ikke mindst genstandenes historie rummer både politiske, økonomiske, ægteskabelige og helbredsmæssige dramaer.

Bogen er opbygget i 32 kapitler – ét om hver genstand – med fokus på at benytte den lille historie til at udfolde den større historie. Kapitlerne er ordnet kronologisk, så læseren kommer på en tidsrejse gennem de seneste århundreders kongerække og ved læsning af bogen måske bedre forstår, hvordan det danske kongehus gennem århundreders ægteskaber og venskaber på kryds og tværs er flettet ind i andre europæiske dynastier.

I sagens natur optræder der i bogen en del kostbare metaller og ædle stene, skabt til at fremvises for at imponere omgivelserne og ikke mindst iscenesætte monarken, men indimellem vil mindre indlysende skatte, beregnet til at holdes i skjul og endda tæt på kroppen, overraske med deres beskedne størrelse eller anderledes materialevalg.

En meget væsentlig del af bogen er billedsiden, hvor fotograf Iben Kaufmann i tæt samarbejde med forfatteren har fotograferet de omtalte effekter i detaljer og, hvor det er relevant, med afbildninger på de steder, hvor genstandene til daglig befinder sig. En smuk, spændende og anderledes bog, der giver et sjældent indblik ikke bare i skattene men også i vores dronning.

Bogen er udgivet i forbindelse med Dronningens 50-års jubilæum som regent, som var den 14. januar 2022.

dronningens private skatte elisabeth von buchwald

‘Dronningens private skatte’, 249,95 kr., saxo.com

Den med et mesterligt plot

‘Ondskabens net’ er andet bind i Max Seecks succesrige Jessica Niemi-serie. Vi er i Helsinki 2020, hvor to unge influencere forsvinder på mystisk vis en novemberaften. Begge har titusinder af followers, og den sidste Instagram-opdatering viser et billede af et fyrtårn, der står på en klippe.

Kort efter bliver liget af en ung kvinde, klædt ud i en japansk manga-skoleuniform, skyllet i land, ikke langt fra det fyrtårn. Er der en sammenhæng? Kriminalassistent Jessica Niemi bliver sat på sagen, og aner hurtigt konturerne af et vidtforgrenet, hemmeligt og skrupelløst netværk, der ser ud til at kommunikere via posts på Instagram. Men hvad går det ud på, og hvem trækker i trådene?

‘Ondskabens net’ er både en overraskende krimi men også formidabelt plottet thriller om dystre hemmeligheder og passioner – men også om hvad nogle mennesker er villige til at gøre, for at de forbliver skjulte. Jeg er virkelig blevet fan af Max Seecks bøger og måde at fortælle på (også selvom der er alle de der lange finske navne. 🙂

Max Seeck (født 1985) er en af Finlands mest succesrige krimiforfattere. Han brød internationalt igennem med ‘Den trofaste læser’ (på dansk 2021), der er bind 1 i Jessica Niemi-serien, dog som nu udkommer i 40 lande, og som strøg ind på bestsellerlisterne både hos New York Times, Der Spiegel – og ja også her i Danmark.

max seeck ondskabens net

‘Ondskabens net’, 249,95 kr., saxo.com

Den om Svalbard

‘Polarnatten’ er norske Heidi Sævareids mesterlige roman om det barske liv på Svalbard i 1950’erne. Vi er i
Longyearby på Svalbard, der er omgivet af den nådesløses tundra, som kun indtages af de store isbjørne og den uendelige sne. I døgndrift driver kulvogne langs svævebanen fra minen ned til kysten. Eivor er flyttet til byen med sin mand Finn og deres to børn.

Mens han arbejder som læge, er hun alene med de to små piger i en alt for varm lejlighed på hospitalet. Eivor mærker en stigende frygt for mørket og kulden. Imens indlægges deres nære ven imod sin vilje, og Eivor nærer mere og mere mistillid til sin mand.

Heidi Sævareid (født 1984) skildrer på fængslende og subtil vis de isnende afstande på Svalbard og mellem ægteparret. Det er en poetisk hyldest til naturens kræfter samtidig med, at bogen er et levende portræt af fortidens kønsroller.

Den er både imponerende og velskrevet og bestemt anbefalelsesværdig. Heidi er en fantastisk fortæller, hvor man kan mærke personerne, og man drages ind i hendes liv og univers.

polarnatten heidi sævareid

‘Polarnatten’, 234,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Speltsmåkager med mørk chokolade

 

spelt småkager
Så lækre er de små småkager … (Foto: MY DAILY SPACE)

 

· Mere fra samme kategori ·