Læs også:

Close
juletræ julehygge

NEWS: COVID-19 gav juletyvene trange kår

Nyheder  | 

COVID-19 gav juletyvene trange kår · Lange fængselsstraffe i historisk stor narkotikasag · I weekenden skrues der ekstra op for julen i Tivoli · Ung kvindelig dansk statsborger sigtet for at tilslutte sig IS · Dagens billede: Flot hæder til hotel · Fredagsfjol: Den lille julehjælper 🐶 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

COVID-19 gav juletyvene trange kår

I juledagene 2020 faldt antallet af anmeldte indbrud i beboelse kraftigt i forhold til tidligere år. Juledagene lå dog fortsat lidt over årsgennemsnittet for anmeldte indbrud. Udviklingen fra 2019 til 2020 skyldes formentlig, at flere holdt jul og nytår hjemme på grund af COVID-19.

Traditionelt har juleaftensdag været den dag på året, hvor antallet af anmeldte indbrud toppede. Juleaften i 2020 blev der dog anmeldt mindre end halvt så mange indbrud i beboelse end juleaften i 2019, hvor der blev anmeldt 211 indbrud. I 2020 var der 102 anmeldelser om indbrud i beboelse den 24. december. Til sammenligning blev der anmeldt 149 indbrud den 7. februar (starten på vinterferien), hvilket er det højeste antal for en enkelt dag i 2020.
I dagene mellem lillejuleaften og nytår var der fra 2019 til 2020 stor forskel på, hvor mange indbrud der blev anmeldt. Ser man bort fra juleaftensdag stod det værst til nytårsaftensdag, hvor der blev anmeldt 66 indbrud, og derefter fulgte lillejuleaften med 62 anmeldelser om indbrud.

– Det lave niveau for anmeldte indbrud henover juledagene kan sandsynligvis ses som et udtryk for, at flere holdte jul derhjemme hver for sig fremfor at samles flere ét sted som følge af forholdsreglerne i forbindelse med COVID-19-pandemien,” siger statistikansvarlig Isabell Bang Christensen og fortsætter:

– Indbrudstyve har trangere kår, når folk er mere hjemme.

Restriktioner og forholdsregler i forbindelse med COVID-19 medførte formentlig et fald i antallet af anmeldelser i juledagene i 2020. Men også forud for COVID-19-pandemien var antallet af indbrud i juledagene (23.-31. december) generelt faldende. I 2019 var antallet af indbrud i juledagene halveret i forhold til for ti år siden. I 2019 blev der anmeldt 922 indbrud i beboelse i juledagene. I 2011 var antallet 1.873.

Ser man på de seneste fem år, så stikker 2018 ud som året med de fleste anmeldte indbrud i juledagene, men det kan have en teknisk forklaring.

– Generelt ser vi færre anmeldelser af indbrud. Stigningen fra 2017 til 2018 skyldes formentlig en ny indbrudsparagraf, som trådte i kraft i 2018, som betyder, at nogle anmeldelser, som før blev kategoriseret som tyveri, nu kategoriseres som indbrud, fortæller Isabell Bang Christensen og fortsætter:

– Til trods for dette er antallet af anmeldte indbrud faldet igen i 2019, hvilket indikerer at der reelt forekommer færre indbrud end tidligere.

Faktaboks: Ændret afgrænsning af indbrud i 2018

Pr. 1. januar 2018 indførtes den særlige indbrudsparagraf 276a i Straffeloven. Den nye paragraf indebar, at fjernelse af ting fra et fremmed hus nu også blev betegnet som indbrud, blot tilstedeværelsen i huset havde været uberettiget. Det var således ikke længere en forudsætning, at tilstedeværelsen var tiltvunget, fx i form af opbrud af vinduer eller døre. Det betød i praksis, at en lang række anmeldelser, der tidligere var tyveri, nu blev kategoriseret som indbrud.

Se mere i statistikdokumentationen under ‘Sammenlignelighed over tid’ her.

I 2020 var landsdelene Fyn og Østjylland hårdest ramt af juleindbrud i forhold til, hvor mange der bor i landsdelen. Således blev der anmeldt 1,2 indbrud pr. 10.000 indbygger i de to landsdele, mens det tilsvarende for hele landet var 0,8 indbrud. I 2019 var Nordsjælland relativt hårdest ramt af indbrud i julen. Ligesom sidste år var Bornholm den landsdel, der havde det laveste antal anmeldte indbrud per indbygger – dog dækker dette over, at der blot var ét anmeldt indbrud på Bornholm i juledagene 2020.

Anmeldte indbrud i beboelse i juledagene. 2019 og 2020

indbrud
Kilde: Særkørsel på kriminalitetsstatistikken … (Graf: Danmarks Statistik)

– Selvom der år fra år sker ændringer i rækkefølgen, når man ser på, hvor mange indbrud der anmeldes pr. 10.000 indbyggere i juledagene, er der en tendens til, at nogle landsdele ligger højere end andre. For eksempel har både landsdelene Nordsjælland og Fyn ligget et godt stykket over landsgennemsnittet de seneste tre år, mens København By og Vestjylland har ligget pænt under, fortsætter Isabell Bang Christensen.

Fordelt på ugedage er antallet af anmeldte indbrud i beboelse størst om fredagen, hvor næsten 3.500 af de i alt cirka 17.400 indbrud i 2020 fandt sted. Fredagene udgjorde desuden syv ud af de ti dage med flest indbrud i 2020. Juleaften er også med blandt de ti dage med flest anmeldte indbrud i 2020. Juleaften var en torsdag i 2020. De to resterende dage, der ikke var fredage, var den 30. januar (en torsdag) og den 8. februar (en lørdag).

– Hver femte anmeldte indbrud i 2020 lå på en fredag, hvilket gør det til den ugedag i 2020 med flest anmeldte indbrud. Herefter fulgte torsdag og lørdag, men de lå begge et stykke under niveauet for fredage, slutter Isabell Bang Christensen.

juletræ julehygge
COVID-19 har givet trange kår for tyvene ..(Foto: Unsplash)

Læs også: Det frygter danskerne mest at få stjålet i julen

Lange fængselsstraffe i historisk stor narkotikasag

14 mænd er idømt fængselsdomme for over en årrække blandt andet at have indsmuglet 920 kilo kokain skjult i biler. Bagmanden straffes med fængsel i 19 år og fire måneder.

15 mænd har været tiltalt i sagen, der har været behandlet over 64 dage i Københavns Byret. De var tiltalt for at have haft forskellige roller i et organiseret kriminelt netværk, der i perioden fra 2012 til 2019 har indsmuglet ni ton kokain. 14 af dem blev i dag straffet med fængsel, mens en person blev frifundet.

Retten har lagt til grund, at de 14 mænd alle har haft en rolle i det organiserede kriminelle netværk, der igennem en lang årrække har indsmuglet kokain i biler, der var konstrueret med hemmelige rum. Kokainen blev købt i Holland og Belgien og pakket i skjulte rum i flere forskellige biler, hvorefter bilerne kørte til Danmark. I Danmark blev kokainen opblandet med fyldstoffer, før den blev solgt på gaden i københavnsområdet og i Sverige.

Fængselsstraffene går fra fængsel i 19 år og fire måneder, som blev dommen over en 43-årig mand, som anses for at være bagmanden i netværket. De øvrige straffes med fængsel fra 18 år til to år og ni måneder.

To souvenirbutikker beliggende i København har også været involveret i sagen. I butikkerne blev fortjenesten fra salget af kokainen vekslet fra danske kroner til euro og så brugt til at købe ny kokain i Holland og Belgien. Blandt de 14 dømte er ejerne af butikkerne og en af deres ansatte. De blev i dag dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed for den pengeveksling, der er foregået i butikkerne.

Sagen har været efterforsket af Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi, i tæt samarbejde med navnligt Europol og politi i Sverige og Albanien, men også hollandske, tyske, slovenske og belgiske myndigheder. I Sverige er seks personer allerede fundet skyldig i en straffesag med tilknytning til det danske kompleks. Disse gerningsmænd er straffet med samlet set 25 års fængsel. I Albanien har sagen ført til domfældelse over to personer, der er idømt i alt 21 års fængsel, ligesom der er foretaget konfiskation af en lang række effekter, blandt andet ejendomme – herunder en kyllingefarm – samt adskillige køretøjer og større pengebeløb.

– Det er en historisk hård dom i danmarkshistoriens hidtil største sag om indsmugling af kokain. De udmålte fængselsstraffe sprænger den sædvanlige strafferamme i narkosager på de 16 år, ligesom 11 af de dømte også udvises for bestandig, hvilket understreger alvorligheden og sagens omfang, lyder det fra senioranklager Annika Jensen.

Senioranklager Lasse Biehl supplerer:

– Dommen hviler på et formidabelt efterforskningsarbejde i SEØ og på tværs af syv europæiske lande. Politiets og anklagemyndighedens utrættelige indsats har sat en stopper for en ekstrem professionel organisation, som har smuglet hundredvis af kilo kokain ind i Danmark.

10 af de domfældte har anket, tre har udbedt sig betænkningstid, mens to andre modtog deres domme.

dom dømt retten
Historisk lange fængselsstrakke i narkosag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Omfattende narkosag førte til mange tilståelser

I weekenden skrues der ekstra op for julen i Tivoli

Det kimer snart til julefest, og derfor er der da også skruet ekstra godt op for julen i Tivoli i den sidste weekend inden jul. Gæster kan således både opleve Tivoli-Gardens juleparade, nyde de smukke Jule-illuminationer på Tivoli-Søen og sætte sig til rette til hele tre juleforestillinger i henholdsvis Glassalen og Koncertsalen. Derudover kører alle forlystelser, og julemarkedet på Plænen er åbent hele weekenden. Jul i Tivoli varer til og med 2. januar 2022.

Gæster kan stadig nå at få en bid af Jul i Tivoli med sig inden julefreden sænker sig den 24. december. Og hvilken bid det bliver, hvis man i weekenden beslutter sig for at lægge vejen forbi Tivoli. Der er nemlig blevet skruet ekstra godt op for julehyggen i denne sidste weekend inden jul.

Lørdag den 18. december er det blevet tid til Tivoli-Gardens sidste Juleparade for i år, og den bliver derfor selvfølgelig spillet med maner hele vejen igennem forlystelseshaven. Gæster kan nyde det imponerende syn af Tivoli-Gardens marcheren og spillen både kl. 13 og 15 på lørdag, hvor de begge gange starter og slutter ved H.C Andersen Slottet og spiller både engelske marcher og kendte julemelodier.

Teaternydere skal ligesom musikelskere selvfølgelig heller ikke snydes i den sidste weekend inden jul. Gæster kan således sætte sig til rette i sæderne til hele tre forskellige juleforestillinger i Tivoli. I Glassalen kan børn og barnlige sjæle om formiddagen følge med i den spændende fortælling Det Magiske Julebånd spillet af Eventyrteatret, mens unge og voksne med hang til satire og komik om aftenen kan lade sig underholde af Crazy Christmas Cabaret. Og i Koncertsalen kan balletfans lade sig opsluge af fortællingen om Gerda, der kæmper og danser sig igennem et hav af forskellige verdener for at finde sin Kay, der er blevet bortført af den onde Snedronning. En forestilling, som vores egen Dronning Margrethe har lavet kostumer og scenografi til.

Udover den smukke julescenografi, heriblandt de 16 tema juletræer placeret rundt omkring i haveanlægget, kan gæster også lade sig fascinere af de farverige juleilluminationer på Tivoli-Søen, som oplyser himlen i julede farver og former. Juleilluminationerne bliver vist hele fire gange i løbet af fredag og lørdag, og tre gange søndag aften, og kan ses fra Tivoli-Søens bred. Og hvis man er mere til shopping og julegodte-spisning, kan man slå vejen forbi Plænen, hvor landsbyen Bjældevang byder på hyggelige boder fyldt med julegaver, brændte mandler, æbleskiver og flæskestegssandwiches.

tivoli veteranbil
Der julehygges i Tivoli i weekenden … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Kulturguide for december 

Ung kvindelig dansk statsborger sigtet for at tilslutte sig IS

25-årig kvindelig dansk statsborger ankommet til Danmark og sigtet for at tilslutte sig Islamisk Stat i Afghanistan. Den 25-årige kvinde er mistænkt for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat i Afghanistan (ISKP), hvor hun har opholdt sig i en årrække.

Fredag den 10. december 2021 landede en 25-årig dansk kvinde i København med sine tre børn, hvorefter kvinden blev anholdt og sigtet for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat i Afghanistan (ISKP).

Kvinden har opholdt sig i Afghanistan i en årrække sammen med sine tre børn.

Kvinden vil blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg – foregår fysisk i Københavns Byret grundet weekend – lørdag den 11. december 2021. Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre ved retsmødet. Børnene vil i den forbindelse blive overdraget til de sociale myndigheder. Som i andre konkrete sager og af hensyn til børnene vil der ikke blive orienteret yderligere om børnenes situation og tilstand.

Den 25-årige kvinde er sigtet for overtrædelse af straffelovens §114 e ved i perioden fra den 23. juli 2017 og fremefter at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat i Afghanistan (ISKP) og dermed at have fremmet organisationens virksomhed.

Københavns Politi har ikke yderligere kommentarer.

afghanistan helikopter
Ung kvindelig dansk statsborg sigtet for at tilslutte sig IS … (Foto: Unsplash)

Læs også: Unge støtter Røde Kors’ indsamling til verdens udsatte

Dagens billede: Flot hæder til hotel

Fredagsfjol: Den lille julehjælper 🐶

· Mere fra samme kategori ·